Menu
Schoikse Optocht

Schoikse Optocht (18)

Hè, wa gruwelijk sund toch...

Nog voor het 11-11-bal is geweest is het bouwseizoen al voorbij. Wat al langer in de lucht hing is deze week bevestigt: gèèn optocht in het Moesland. Zowel de grote– als de jeugdoptocht gaat in 2021 niet door. Onze buurtjes, de Kelestrôpers uit Reek en de Smouskes uit Zeeland, hadden het nieuws al eerder naar buiten gebracht. Het was een kwestie van tijd voordat het ook in Moesland naar buiten zou komen.

En dat is balen, gruwelijk balen zelfs. Want het betekent ook niet bouwen, geen gezellige avondjes in de bouwschuur, niet steuken over je carnavalswagen, geen ideeën verzinnen, geen bouwbezoeken met de jeugd, niet kunnen ouwehoeren in de bouwschuur met je vrienden, geen frites eten in de bouwschuur, geen kleding maken voor de optocht, geen bouwfilmpjes van de MoesNOS, niet kunnen opbouwen, geen loopgroepen, geen individuelen, geen Moestempel, geen prinsenwagens, geen jury, geen hofkapel, geen publiek en dus... geen optocht lopen.

Olling_Doll_1.jpg

Niets in Schaijk brengt zoveel saamhorigheid bij elkaar als de optocht. Het is hèt ding waar we godsgruwelijk trots op zijn en heel veel voor over hebben. Het is toch hèt evenement van Schaijk: de schonste, grûtste, langste, gezelligste, meest beweeglijke, carnavaleske optocht van hiejel de wirreld! Alleen in 2021 effe niet. En dat is gruwelijk sund...Maar we moeten ook realistisch zijn. Met de huidige regels omtrent corona en met de vooruitzichten is het simpelweg niet te organiseren. En wat te alle tijden op nummer 1 heeft gestaan is de gezondheid van iedereen en met dit in het achterhoofd is de beslissing van Stichting carnaval de Moeslanden de enige juiste en kun je dat alleen maar respecteren.

Toch nog een beetje carnaval dit seizoen

Nu weten we dat carnaval in het seizoen 2020-2021 er heel anders uit gaat zien. Zo is het 11-11-bal, voor zowel de jeugd als de grote, digitaal. Gelukkig is er wel een nieuw jeugdprinsenpaar en deze worden dan ook bekend gemaakt. Mooi voor de jeugdige Moeszakskes.

Publiek_1.jpg

Eén van de gezelligste avonden is de pronkzitting. De commissie pronkzitting is volop aan het brainstormen over de invulling van deze avonden. Ik ben zeer benieuwd wat er uit gaat komen en in welke vorm het al dan niet doorgaat.Onze horeca wordt gelukkig ook betrokken bij de plannen die er ongetwijfeld komen voor de carnaval in 2021. De Moeszakken en Moeszakkinnen zijn zeer creatief en er zal ongetwijfeld een verrassende carnaval uit de koker komen.Wat ik wel hoop is dat dan iedere Moeszak, jong of oud, man of vrouw, kan genieten van het alternatief carnaval. Want het Moeslands carnaval mag je dan wel laten verrassen, maar we doen het ook ‘mi zun alle’, en dat is veel belangrijker.

Blijf gezond en let op elkaar!René Derks
www.deoptocht.nl

Publiek_Moestempel_9.JPG

Opbouwen_2020_31.JPG

Laurens_Jans_1.jpg
Opbouwen_2020_56.JPG

Opbouwen_2020_11.JPG

Lees meer...

Tijd voor een MoesNOS 2.0

Als de eerste berichtjes op Facebook verschijnen over de voetbalwedstrijd tussen de Raad van 11 en het G-team van D.A.W. en de eerste posters hangen voor de ramen dan weet je het: nu duurt het echt niet lang meer en carnaval gaat losbarsten!Zaterdag de wedstrijd, ’s middags het KBO-bal waar de Ere-Moeszak bekend gemaakt wordt en zondag het mooiste feest van het jaar; het KeeMoesbal. En dan gaat het vanaf donderdag los in Schaijk met bouwfeesten en vanaf vrijdag carnaval! Even alle zorgen opzij en lekker losgaan met de dwaze dagen. En dat doet iedereen op zijn eigen manier. De één doet het heel uitbundig terwijl een ander juist rustig staat te genieten. Allemaal prima, carnaval vier je op je eigen manier. En zo hoort het.Herinneringen maken en vastleggen

Opbouwen_70.JPG

Tijdens carnaval, en ook met de voorbereidingen, worden er herinneringen gemaakt. Het maken van je pakje, het bouwen aan de wagen of oefenen met je dweilorkest. Iedere Moeszak en Moeszakkin probeert zich voor te bereiden op het feest van het jaar: Moeslands carnaval.In de oude dagen (eind jaren ‘70 en jaren 80) hadden we in Schaijk de MoesNOS (Jan Kops, Theo Kops en Toon de Louw). Die gingen met zijn drietjes op pad om carnaval vast te leggen op video. Met eigen hesjes en een heus MoesNOS logo. En dat deden ze grondig. Zo is er zelfs een videoband opgedoken met een complete vergadering van de Petôsiestampers.Op bouwbezoek bij de clubs, filmen bij het plakken, maar ook als er geschilderd werd. Het opbouwen van de wagens en natuurlijk de optocht. Alles werd gefilmd door de MoesNOS.Het archief van de Stichting puilde uit met videobanden (de jeugd zal waarschijnlijk niet eens meer weten wat dat zijn) van de MoesNOS  en die staan inmiddels allemaal online: http://www.deoptocht.nl/films-carnaval-schaijk/.

Gemis
Tegenwoordig wordt er beduidend minder vastgelegd en dat is heel jammer. Dit heeft simpelweg te maken met het gemis aan vrijwilligers en tijd. Want er gaat behoorlijk wat tijd inzitten. Het filmen en het monteren heeft gewoon veel tijd nodig. Gelukkig doen Peter Jan van der Ven, Wout van Kessel, Martien van Leuken en Paul Sleiffer hun stinkende best om toch zoveel mogelijk vast te leggen. Maar zij kunnen niet overal zijn, dat is begrijpelijk maar ook ontzettend jammer. En dan komt daar het gemis van Ben Snoeks nog bij. Ben was altijd paraat met zijn camera om de carnavalsactiviteiten vast te leggen, van pronkzittingen, Erewijn tot aan de optochten, Ben was erbij. Helaas is Ben veel te vroeg overleden en werd de club van vrijwilligers kleiner.Ik wil mezelf bij deze dan ook vanaf volgend seizoen aanmelden als vrijwilliger voor MoesNOS 2.0.
Alles vastleggen voor het nageslacht, dus ook weer op bouwbezoek en het bijwonen van het opbouwen van de carnavalswagens. Hoe kan dat nu beter dan met videobeelden? Mocht jij ook interesse hebben in Moesnos 2.0 dan hoor ik dat graag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">.

Opbouwen_29.JPG

Videoavond = oldschool
Ook al was het altijd ontzettend leuk, een videoavond is denk ik niet meer van deze tijd. Waar er vroeger naar uit werd gekeken wat er gefilmd was, zowel bij het bouwbezoek als de optocht, is het tegenwoordig allemaal al op internet verschenen. Ik hoor wel vaker dat we ‘oldschool’ zijn en dat is misschien ook wel zo. “Vroeger was alles beter”, nou ja beter….in ieder geval anders. 

Bouwmuziek
Wat zeker wel beter was in de oude dagen van het carnaval is de carnavalsmuziek. Tegenwoordig moet er een ‘harde koenk’ inzitten voor de jeugd anders is het geen ‘goede’ muziek. Nee, daarin ben ik inderdaad ‘oldschool’. Unne lekkere hoempa afgewisseld met wat foute muziek van Q-music, dat is wat ik mooi vind. Omdat je dat met carnaval weinig hoort start ik ieder jaar de stream weer op. Echte carnavalsmuziek van 1970 tot en met 2020. Leuk om te luisteren, zeker in de bouwschuur als je met zijn allen gezellig aan een potje bier zit. Zet hem maar eens een keer aan, as ge durft: http://radio.deoptocht.nl:8000/stream

Opbouwen_70.JPG

Nou, ik wilde het hierbij laten. Ik wil jullie allemaal een geweldige carnaval toe wensen en geniet er met volle teugen van. Met of zonder MoesNOS, maar leg het vast. En deel het, het liefst via www.deoptocht.nl want die site is er voor iedere Moeszak en Moeszakkin!Houdoe!René Derks

www.deoptocht.nl

Lees meer...

Commotie in het Moesland

Het is onrustig in ons Moesland. Waarom? Worden er geen wagens gebouwd dit jaar? Nee, dat is het niet. Gaat de optocht niet door? Nee, dat is het ook niet. Is de vernieuwde jeugprinsenwagen niet op tijd klaar voor de carnaval? Nee, dat gaat helemaal goed komen. Ah, het gaat natuurlijk over de fusie tussen de gemeente Landerd en Uden? Of Oss? Of…. Nope, dat is al lang bekend.

Maar wat is het dan wel? Entree bij de Potter Moeshütte en een forse prijsstijging van de Moesmunt, dat is wat de gemoederen op dit moment bezig houdt in Schaijk.

Berichten op www.deoptocht.nl, Facebook en Instagram zorgen voor veel reacties. En deze zijn over het algemeen niet positief. Vele Moeszakken en Moeszakkinnen waren onaangenaam verrast door het aankondigen van Theo Potjes dat er dit jaar entree wordt gevraagd om bij de Potter Moeshütte carnaval te kunnen vieren. Uitgezonderd de beide prijsuitreikingen (jeugd en grote), ochtendmis, koenken en het Plein vol Plezier, die blijven gratis.

En of dat nog niet genoeg was, kwam de prijsstijging van 15 cent per consumptie er nog boven op. Reden genoeg voor mensen om de Stichting de zwarte piet toe te schuiven en ook ik kreeg de nodige mailtjes. “Waar ik wel niet mee bezig was” of “wil jij de carnaval kapot maken” tot “schandalig, zo kan er niemand meer carnaval vieren”. Jammer dat er zulke reacties binnen komen. Zeker omdat ik en Stichting Carnaval de Moeslanden er helemaal niets mee te maken hebben. De entree is vanuit de Potter geregeld en de Moesmunt is een initiatief van de gezamenlijke horeca in Schaijk.

Vandaar dat voorzitter Maarten Hendriks met een persbericht naar buiten kwam om duidelijk te maken dat de Stichting er niets mee van doen heeft. Goed gedaan en groot gelijk. En ik kan met mijn hand op het hart vertellen dat ik toch echt wel de laatste Moeszak ben om het carnaval kapot te krijgen. Ik doe er alles aan om het Moeslands carnaval positief in het nieuws te brengen, de jeugd aan het bouwen te krijgen en om voor het nageslacht alles te bewaren. Mijn carnavalshart is groener dan groen…Is er dan niks positiefs?

1982 - Zwabberen 4

Is er dan niks positiefs te melden?
Natuurlijk wel. Tijdens het bouwbezoek heb ik kunnen zien dat er weer flink gebouwd wordt in ons Moesland en dat we weer een fantastische optocht gaan krijgen. Bij zowel de jeugd als de grote! De pronkzittingen waren heel mooi en allemaal uitverkocht. De jeugdpronkzitting was heel erg goed, Carnavalloverz heeft een mooi programma en bijna alle clubs hebben een eigen ‘clubpagina’ op www.deoptocht.nl. Dat heeft heel veel positieve en leuke reacties opgeleverd. (Kei bedankt allemaal nog! Rest van de clubs krijgen ook nog hun pagina)

Oude traditie weer terug in Moesland?
Ik hoop dat door de commotie het “Zwabberen” weer nieuw leven wordt ingeblazen. In de oude dagen van het Moeslands carnaval werd er op “Zwabberdinsdag” van kroeg naar kroeg “gezwabberd”. Een kroegentocht dus. De Beatrixstraat werd tijdens de carnaval omgedoopt tot Zwabberstraat en met de carnaval deden de bewoners mee als “De Zwabbers”. Met de Prins der Moeslanden ging het complete gevolg in optocht lopen naar onder andere Parcival, zaal Albers, de Postduif en de bowling. Dat was altijd erg gezellig en hoorde echt bij de traditie van het Moeslands carnaval. De Hofkapel zorgde voor de vrolijke, muzikale noot en er werd het nodige genuttigd. Misschien dat we de aanwezige negativiteit omtrent de munten en de entree mooi kunnen gebruiken om er een positieve draai aan te geven.

1981 dweilen op dinsdag 3

Horeca
Natuurlijk heeft de Moeszak begrip voor het feit dat er door de horeca ook gewoon geld moet worden verdiend. Het is hard werken die dagen en dat moet ook zeker beloond worden. Daar zal ook niemand over vallen, ik denk dat het de combinatie van entree en prijsstijging is geweest die de gemoederen zo bezig houdt. Dat is erg jammer, niet nodig ook. Iedereen kan een keuze maken waar ze carnaval gaan vieren. Dat is het mooie van carnaval. De Raaf is ook bezig met een mooi programma, in de tent van Carnavalloverz komt ook nog een programma voor als Carnavalloverz er niet in zit. Kortom, er is keuze mensen!

Festival
In de media werd gemeld dat carnaval in Schaijk het enige “festival” in de buurt was waar geen entree werd gevraagd. Carnaval is geen festival, carnaval is een volksfeest. Het is cultuur, het is voor iedereen. Jong, oud, groot, klein, arm of rijk. Carnaval is voor mij dat je in elke horecagelegenheid even binnen kunt kijken. Effe bij buurten, wat drinken, slappe klets verkopen en vooral genieten. De lach op je gezicht zien te krijgen en die vijf dagen vast proberen te houden. Spanning opbouwen tot aan de optocht het “steuke”. Zo trots als een pauw de “schonste optocht van hiejel de wirreld” lopen. Ontlading bij de prijsuitreiking en het goapen op de Goapmerrege. Dat is carnaval in Schaijk, dat is wat wij de jeugd mee moeten geven om over 11 jaar nog steeds carnaval te kunnen vieren. Dat is waar het om draait!

Ik wens jullie een hele fijne, rustige voorbereiding voor de carnaval toe.

Houdoe!
René Derks
www.deoptocht.nl


1982 - Zwabberen 3

Lees meer...

Laat de Moeslandse jeugd zelf bouwen!

De optochten in Schaijk hebben al vele jaren een ontzettend goede reputatie. Niet alleen in de omliggende gemeenten, maar ook ver daar buiten is de optocht van ons eigen Moesland bekend en zeer gewaardeerd. Dat is iets waar we enorm trots op mogen zijn. En eerlijk is eerlijk dat zijn we ook. We zeggen niet voor niets dat het de ‘schonste, grutste en moiste optocht van hiejel de wirreld’ is. Dit is overigens niet iets wat er ineens was. Daar is jaren hard voor gewerkt door de Stichting, de jeugd en met name de clubs.

De clubs hebben een cruciale rol in dit alles. De clubs bepalen de carnaval, de optocht en…het voortbestaan van Moeslands carnaval. Zonder de clubs staat alles stil.

Clubs ontstaan door vriendengroepjes die elkaar kennen van school, het sporten of van het uitgaan. Clubs ontstaan spontaan, vrijwillig en zonder opgelegde druk van buitenaf. En zo hoort het ook te gaan. Zo is de basis gelegd voor een mooie toekomst als club en kun je jaren meedoen aan de optocht. Zowel bij de jeugdcarnaval op zondag als de grote optocht op Moesmoandag.

En daar zit hem nu net de kneep.

1980_-_Jeugdoptocht_5.jpg

Vele clubjes worden nu al gevormd door de ouders om complete klassen van de basisschool aan te melden voor de jeugdoptocht. Op zich helemaal niets mis mee dat de kinderen mee doen aan de jeugdoptocht, want daar is de optocht per slot van rekening voor bedoeld. Nadeel daarvan is dat de meeste clubs uit elkaar vallen omdat ze naar een andere school gaan na de basisschool en uit elkaar groeien. En…een hoop kinderen hebben hun ‘kruit’ al verschoten door te vroeg te beginnen aan de optocht. Dan is de lol er af en hebben ze geen zin meer om een wagen te gaan bouwen voor de optocht.

Maar dat er door de ouders veruit het meeste werk wordt gedaan aan de loopgroepen en/of wagens is natuurlijk niet goed te praten. Kinderen leren het meeste door dingen zelf te doen. En dan ziet het er maar iets minder mooi uit. En dan kloppen de kleuren maar niet. En dan hebben de handen maar drie vingers. Dat geeft echt helemaal niets. Het belangrijkste is dat de kinderen er plezier in hebben! En dat ze op zondag met een grote glimlach door de Moeslandse straten trekken en dan echt kunnen zeggen ‘ja, dit hebben wij echt helemaal zelf gemaakt’. Dan ben je trots en dit gevoel is vele malen sterker dan welk gevoel ook.

En natuurlijk snap ik ook wel dat sommige dingen niet door kinderen gemaakt kunnen worden. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ze meer kunnen dan dat wij met zijn allen denken. En daar gaat de Moesacademy over.

jeugdoptocht_3.jpg

Moesacademy
Met de Moesacademy proberen we de jeugd weer warm te krijgen voor het bouwen van wagens. Het bouwen van wagens is niet moeilijk. Heel Schaijk doet het al bijna 66 jaar. Het is van generatie op generatie gegaan. In de loop der jaren is het ook veranderd. Technieken veranderen, materialen veranderen en de manier van bouwen is veranderd. Wat niet is veranderd is dat mensen er nog steeds heel veel uren in moeten steken om een wagen te maken. Daar kunnen we niets in betekenen maar wel de jeugd laten ontdekken wat het bouwen aan een wagen inhoudt.

Al doende leer je wat je sterke punten zijn, wat je leuk vind en waar je voldoening uit haalt. En waar kun je nu het beste het vak leren dan in de praktijk bij de wagenbouwers van het Moesland. 

Op zondag 12 januari 2020 wordt voor de derde keer een bouwbezoek georganiseerd voor de Moeslandse jeugd. Met dit grote verschil ten opzichte van de voorgaande jaren; er mag nu daadwerkelijk gebouwd worden aan een carnavalswagen voor de grote optocht.Twee doelen hopen we hiermee te bereiken:

-       Ontdekken wat de je leuk vind om te doen

-       Hopen dat het bouwvirus over slaat naar de jeugd

Het is een super leuke hobby waar je uren je creativiteit in kwijt kunt en dit kun je dan ook nog delen met een groot publiek. Kei moi toch!

Geef je dan ook massaal op voor de Moesacademy! Het is super leuk, leerzaam en helemaal gratis!
Opgeven kan hier: http://www.deoptocht.nl/bouwbezoek-carnavalsclubs-moesland/

Opbouwen_78.JPG

We starten om 10.30 uur en verzamelen bij de Piramide. Het programma duurt tot ongeveer 14.00 uur. Voor vervoer en een hapje en een drankje wordt gezorgd.Oh ja, jeugd tot en met 18 jaar kan zich aanmelden. We gaan sowieso in twee groepen aan de slag. Een groep t/m 13 jaar en een groep 14 t/m 18 jaar. 

Tot dan!

Houdoe
René Derks
www.deoptocht.nl

Opbouwen_39.JPG


Opbouwen_60.JPG

Lees meer...

MoesAcademy: Ga mee op toer bij de grote clubs

Zoals de ouden zongen, piepen de jongen…

Een tijdje terug was ik in Berghem en ik ving daar een gesprek op tussen een man uit Berghem en een man uit Oijen. Ze vertelden tegen elkaar dat er over 15 jaar geen optocht meer zou zijn. Zeker omdat er geen bouwplaatsen meer zouden zijn, de gemeente niet mee werkt en….de jeugd niet meer wil bouwen. Enigszins herkende ik dat wel. Ook bij ons wordt het minder en is de jeugd moeilijk aan het bouwen te krijgen. Maar geen optocht meer…nee, dat kon ik me niet voorstellen.

Schermafbeelding 2019-10-21 om 18.26.12

Landelijk probleem
Het is dus niet alleen een probleem in ons eigen Moesland, het is regionaal. Sterker nog, ik durf wel te stellen dat het een landelijk probleem is. De jeugd is moeilijk te bereiken en is nog moelijker aan het bouwen te krijgen. En dat vind ik als echte wagenbouwer erg zuur om te moeten constateren. Natuurlijk weet ik ook wel dat ‘vroeger alles beter was’ en dat ik een nostalgische ouwe man aan het worden ben. Maar was vroeger dan ook daadwerkelijk alles beter?Je zou in eerste instantie zeggen van wel. Er was bouwruimte genoeg, de clubs schoten als paddenstoelen uit de grond en ieder jaar werden er meer wagens gebouwd, kortom het kon niet op!

Eigen schuld
Ook de jeugdoptocht bleef maar groeien. Maar schijn bedriegt. Het is inderdaad waar dat de jeugdoptocht ook groter werd. Maar dat lag wel aan de ouders, die bouwden de wagens en zorgden er voor dat complete klassen mee gingen doen met de optocht. Hartstikke mooi natuurlijk, maar dit was wel het begin van ‘het einde’.Vele kinderen stoppen nadat ze het eerste jaar in het voortgezet onderwijs zitten met hun carnavalsclubje. Clubjes groeien uit elkaar, hebben geen feeling met het bouwen en dat is heel erg jammer. Vooral voor de kinderen zelf, maar ook voor het voortbestaan van onze optochten. En als we heel eerlijk tegen elkaar zijn dat weten we dit al veel langer. Maar we deden er niets mee. Dus we mogen zeker de hand in eigen boezem steken.

Doorstromen
Gelukkig zijn er ook clubjes die het tegendeel bewijzen en is het niet allemaal kommer en kwel. Zij zijn van de jeugdoptocht succesvol doorgestroomd naar de ‘grote’ optocht op Moesmoandag. En dat is precies de reden dat de commissie bouwbezoek van Stichting Carnaval de Moeslanden dit zo belangrijk vindt: het stimuleren van de jeugd om te gaan bouwen en leren wat er zo leuk is aan het maken van een carnavalswagen. En dat alles met maar één doel: het behouden van de Schaijkse optocht in het algemeen en het maken van wagens in het bijzonder.Voor de jeugd die gaat bouwen voor de grote optocht liggen er dan ook hele mooie geldbedragen te wachten om de kosten wat te drukken. Wil je daar meer over weten dan kun je contact opnemen met de stichting via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">.

Bouwbezoek 6


Moesacademy

Al een paar jaar worden er succesvolle bouwbezoeken georganiseerd. De Schaijkse jeugd gaat met een hele bups op bezoek bij de grote clubs en krijgen daar uitleg over het maken van een wagen. Dit jaar gaat het net ietsje anders. De jeugd mag zelf mee bouwen aan een carnavalswagen. En niet zomaar bij een carnavalswagen! Nee, ze mogen bouwen bij Schon Gekwakt en Vur Mekoar. Beide clubs hebben meerdere malen de optocht gewonnen, dus ervaring genoeg om het bouwersvak over te dragen. Prins Bart I (Bart Bongers van Vur Mekoar) gaat hoogstpersoonlijk de kneepjes van het vormen bij leren. En wie wil dat nu niet leren van een echte prins? Maar er kan ook gelast worden, geplakt en natuurlijk kunnen de schilders onder ons ook flink hun hart ophalen. Uiteraard worden er ook weer diverse carnavalsclubs bezocht. In totaal zo’n 7 clubs worden vereerd met een bezoekje. Aanmelden voor de Moesacademy is wel nodig en dat kan hier: http://www.deoptocht.nl/bouwbezoek-carnavalsclubs-moeslandOp deze manier proberen we de jeugd warm te maken voor het bouwersvak. Want het is echt een hele mooie bezigheid. Je bent met zijn allen iets aan het maken, je bent creatief bezig, het is zeer sociaal en je hebt een doel: meedoen aan de optocht op Moesmoandag!En op Moesmoandag ben jij super trots op wat je door de straten van het Moesland trekt met je maten! En dan kun jij aan de jeugd die aan de zijkant staat laten zien wat jullie hebben bereikt met zijn allen!Al kunnen we maar een paar kinderen met de passie van het wagenbouwen ‘besmetten’, dan zijn we op de goede weg. Want het is echt het mooiste virus wat er bestaat….het bouwersvirus! 


Houdoe! René Derks
www.deoptocht.nl


moesacademy

Lees meer...

Schoikse optocht: 'Herinneringen maken doe je samen'

MOESLAND - Het is voor de meeste mensen toch een prettige verschijning; de carnavalskrant. Ons Moesblad.  Op het moment dat de carnavalskrant weer aangeboden wordt, dan weet je dat het niet lang meer duurt voor dat de carnaval begint. Het is altijd leuk om weer herinneringen op te halen van het afgelopen carnavalsjaar. Kijken naar de stukjes die de clubs hebben aangeleverd. De medaillespiegels en de vele foto's van het feesten. Kortom; herinneringen!

3

Maar wat is er nog leuker dan herinneringen op te halen? Herinneringen maken natuurlijk!

En dat begint in de bouwschuur. Samen met je vrienden bouwen aan een carnavalswagen. Samen werken aan een gezamenlijk doel; meedoen aan de optocht op Moesmoandag met je eigen wagen! De spanning bij de prijsuitreiking, het feesten na de prijsuitreiking en zelfs het opruimen van de wagen op woensdag is herinneringen maken. De verhalen die dan loskomen dat zijn mooie en leuke dingen en die moet je koesteren.

Ik zag zondag tijdens het bouwbezoek vele blije gezichten en....een hele hoop nieuwe gezichten. Dat deed me goed. Mooi om te zien dat de jeugd toch op de één of andere manier interesse heeft in carnaval. Niet alleen in het feesten, maar ook in het maken van een carnavalswagen. Hoe wordt nou zo iets gemaakt? Kunnen wij dat ook? Alle clubs die bezocht werden stonden open voor vragen en die werden ook allemaal beantwoord.

2

Nu is het hopen dat het 'vonkje' wat er toch wel is bij de jeugd, ook daadwerkelijk tot ontvlammen is gebracht. Want wat zou het mooi zijn als de optocht de komende jaren op dit niveau blijft en misschien zelfs nog wat stijgt door het aantal deelnemers.

Herinneringen maken doe je actief met anderen, door anderen en door te veranderen. Niet achter je telefoon...

Houdoe!
René Derks
www.deoptocht.nl

1

 

 

Lees meer...

Respect voor de bouwers in de Moeslandse optocht!

Maandenlang in een koude schuur bouwen. Ieder vrij avondje benutten om te bouwen aan je carnavalswagen. Blij zijn als het laatste blaadje papier is geplakt en dan ligt de wagen in de handen van de schilders. Nu kan je er als plakker niets meer aan doen.

Ja, aftellen naar de carnaval, de muziek regelen, de trekstang in elkaar zetten en de jaarlijkse oplapbeurt geven met ijzerverf van Anneke van het pakhuis. “Welke kleur?” vroeg ze dan en steevast was ons antwoord; “Trekstang geel”.

En dan is het carnavalsvrijdag; Plekkersbal. Het bal waar de potten bier 1 gulden waren. Dat waren nog eens tijden. De eerste kater van de carnaval klopte vrijdagavond al op de deur om zaterdagochtend echt aanwezig te zijn. Maar niet zeuren, hup naar de bouwschuur! De hele middag eigenlijk niets doen op het nagenieten van je kater na. En ’s dan toch maar weer eens proberen om te kijken of het bier weer smaakt. Voor je het weet is het vijf uur en dan snel naar huis om te eten, douchen en je carnavalspak aan trekken.

En dan mogen we twee dagen los gaan, nergens naar kijken en volop lallen! Tot maandagmorgen! Want dan gaat het gebeuren. Waar we zo lang voor gebouwd hebben; Moesmoandag! De dag van de tocht der tochten. Zou het dit jaar dan gaan lukken? Pakken we de zo begeerde eerste prijs? Eerst maar eens de wagen opbouwen. Tijdens het lopen van de optocht merk je al snel wat het publiek er van vindt en dat is over het algemeen een hele goede graadmeter. De wagen staat inmiddels op het Europaplein en we kunnen ons gaan opmaken voor de prijsuitreiking.

De zaal is afgeladen vol bij de Raaf en we banen ons een weg naar onze ‘vaste’ plaats. Achter in de hoek bij de nooduitgang en de bar. We hebben nog even de tijd, want de loopgroepen en individuelen zijn ook nog niet geweest.

En dan is het zover; de wagens zijn aan de beurt. Iedere keer als je niet de naam van je club hoort ga je harder juichen. Schreeuwen, maar ook stijgt iedere keer de spanning. Zou het dan toch….? De laatste drie wagens. Als verteld wordt wie de derde plaats heeft gepakt dan weet je dat je bij de laatste twee zit.

De grootvorst noemt de laatste twee clubs (in willekeurige volgorde) en we gaan naar het podium. Onder luid gejuich en geklap mogen we op de knietjes. De spanning is haast niet meer te houden en deze wordt nog even opgevoerd door de Hofkapel nog een nummertje te laten spelen.

Dan gaat het dan nu toch echt gebeuren; de bekendmaking van de nummer twee! En als je dat weet dan weet je wie er eerste is geworden van de schonste optocht van hiejel de wirreld! De spanning wordt onhoudbaar en dan is het eindelijk duidelijk; We zijn de beste van ut olling Moesland! Wat zeg ik, van Nederland, van de hiejel wereld! Iedereen is blij en ik zie vanaf het podium dat heel De Raaf klapt, fluit, blij is voor de winnaars maar wat ik nog veel belangrijker vind; de zaal is vol en er is respect voor de winnaars.

Ik heb al heel veel prijsuitreikingen meegemaakt en wat me de laatste jaren opvalt is dat bij de bekendmaking van de eerste prijs bij de wagens dat er veel mensen niet meer bij zijn. Sterker nog, sommige clubs zijn niet eens bij de prijsuitreiking. Wat vroeger een grote happening was in ons Moesland is nu een ‘verplicht nummertje’ geworden. Heel erg jammer.

Iedere deelnemer, van individueel tot aan de wagens, verdient evenveel aandacht en respect van ons. Er wordt enorm veel tijd en aandacht geschonken aan de bouw van de creaties, de acts tijdens de optocht en het bewegen van de wagens.

Wat zou het mooi zijn als dit jaar de zaal bij de prijsuitreiking nog steeds zo vol is als bij aanvang van de prijsuitreiking en dat er respect en waardering is voor de winnaars van de optocht! En dat de schaal onder een oorverdovend applaus overhandigd kan worden aan de kampioenen van de optocht!


Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Lees meer...

Een nieuwe prins bij de 40e pronkzittingen!


Ondertussen is Bart Bongers alweer een maand de nieuwe heerser over het Moesland. Met zijn prinseske Nomie gaan ze samen twee fantastische jaren tegemoet.

De eerste plichtplegingen zijn alweer gedaan. Het 10-jarig bestaan van Feesterij De Potter en afgelopen weekend het Boomstamzagen bij de Heikneuters in Zeeland. Waar Prins Johnny I vorig jaar een eerste plek pakte moest Prins Bart I tevreden zijn met een tweede plek. Iets wat hij niet echt gewend is met 6 gouden plakken bij de wagens.

En dan kan hij zich opmaken voor zijn eerste pronkzittingen. De veertigste editie ondertussen alweer voor het Moesland, maar de eerste voor Bart Bongers als Prins der Moeslanden.

De pronkzittingen zijn een begrip in Schaijk. Maar liefst 4 x kunnen de artiesten hun beste beentje voor zetten in, over het algemeen, altijd uitverkochte zalen.

Dit jaar is de kaartverkoop niet op vrijdag, maar op zaterdag 23 december om 17.00 uur in de Phoenix. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er dit jaar met een slaapzak voor de deur gaan liggen om maar zeker te zijn van kaartjes.

Het is altijd mooi om te zien dat mensen al uren aan het wachten zijn en dat er zelfs pizza’s en frites wordt besteld tijdens het wachten. Anderen zitten rustig een potje te kaarten onder het genot van een drankje. Hoe dan ook, de meesten zijn uren aan het wachten om dan vervolgens tevreden (met de kaartjes in handen) binnen vijf minuten weer buiten te staan.

Of dat bij de eerste pronkzittingen, nu zo’n 40 jaar geleden, ook zo was durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet is dat ook toen de zaal afgeladen vol zat. En de raad van 11 was destijds ook al prominent aanwezig op het podium. Wat overigens ook moet. Tenminste volgens Wikipedia. Lees het maar eens een keer na.

Hoe dan ook, ik heb er zin in. Het nieuwe carnavalsseizoen is begonnen, het 11-11-bal was geslaagd, we hebben een nieuwe prins, een nieuwe jeugdprins en prinses, de pronkzittingen zitten er aan te komen, er doen weer twee nieuwe clubs mee bij de wagens voor de optocht. Kortom, het nieuwe seizoen is begonnen en het carnaval in Moesland leeft!Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Lees meer...

Tijd voor een nieuwe prins!


Op het moment van schrijven zitten we nog zo’n 36 nachtjes van 11 november. En 11-11 is een magisch getal voor de carnavalvierders onder ons. Het is de start van het carnavalsseizoen en in vele dorpen wordt dan ook de nieuwe Prins carnaval bekend gemaakt.

Zo ook in Schaijk. En dit jaar is het 11-11-bal ook echt op 11 november. Mooier kan toch haast niet. Die avond wordt er bekend gemaakt wie de nieuwe heerser wordt over het Moesland voor de aankomende twee jaar. Maar voordat dit bekend wordt gemaakt krijgen Prins Johnny en Prinses Ingrid hun welverdiende afscheid.

Prins Johnny heeft samen met zijn prinseske de afgelopen twee jaar geregeerd over het Moesland. En dat hebben ze prima gedaan. Tijdens de bekendmaking begon hij al sterk met een mooie speech en de toon was direct gezet met zijn slogan; “Un bietje steuke hurt durbe!” Een slogan die de prins op het lijf geschreven was. De rest van Schaijk kon zich hier ook heel goed in vinden, want daar is de carnaval toch voor bedoeld; elkaar een beetje opnaaien.

De eerste optocht onder Prins Johnny verliep erg nat en werd zelfs verzet naar dinsdag. Iets wat nog nooit was voorgekomen in de geschiedenis. Één keer eerder is de optocht verzet geweest, dat was in 1990. Toen werd de optocht een week verzet en op een zondag gelopen.

Overigens nog steeds een prima keuze geweest om de optocht te verzetten. Een jaar later hadden we de tweede optocht onder Prins Johnny en wat we met zijn allen niet wilden gebeurt toch; regen.

Dat heeft mij aan het denken gezet. Een keer regen dat kan, maar twee jaar op rij?
En toen viel het kwartje; de Prins is een Spiering en die houden van water!

Wikipedia schrijft het volgende over een spiering: “De spiering (Osmerus eperlanus) behoort tot de familie van de spieringen (Osmeridae). De spiering wordt ook wel "komkommervisje" genoemd.

Dit visje komt voor in zowel zoet als zout water en is een echte scholenvis. Hij houdt van grote open wateren zoals het IJsselmeer, maar komt ook in de Amsterdamse grachten voor. Een zoutwaterspiering wordt tot 30 cm lang en 8 jaar oud terwijl de zoetwaterspiering meestal niet ouder dan 3 jaar wordt en niet langer dan 14 cm.”

Kortom de prins gedijt in alle wateren, past zich goed aan maar moet veel vocht hebben. Een biertje op zijn tijd is prima, maar om dan ook nog het weer naar zijn hand te zetten…Dat gaat te ver!

Tijd voor een nieuwe prins! Als het kan één van Van Son!

Mocht jij wel weten wie de nieuwe prins wordt geef dit dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak kans op twee vrijkaarten voor de pronkzitting!

Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Lees meer...

Minder carnaval?

Omroep Brabant had een onderzoek gedaan onder carnavalsvierders en daarin kwam naar voren dat het steeds meer een jongerenfeest is en dat de tradities verdwijnen.  Met name de carnavalsmis, een askruisje halen en het haringhappen laten beiden groepen, de jongeren en de ouderen, voor wat het is. Ik durf hier wel te stellen dat dit ook in Moesland het geval is. Dat laatste dan hé…

Hier in huize Derks is het na oud en nieuw carnaval wat de klok slaat. Pakjes worden genaaid, stad en land wordt er afgelopen om accessoires te kopen er wordt geplakt (uiteraard) en het internet wordt afgespeurd voor de laatste dingetjes. Logotjes worden gemaakt en gedrukt. Super leuk om te doen en ik ben altijd blij als het carnavalszaterdag is om ‘mun pekske’ aan te mogen doen. Verder doen we als Klore Kwats nog steeds mee bij de wagens, ook al wordt het ieder jaar moeilijker om een wagentje te maken. Wat dat betreft kan ik me wel in dat onderzoek vinden. Tijd voor de jongeren om prachtige praalwagens te gaan maken.

Het aantal wagens bij de grote optocht op Moesmoandag is iets aan het dalen. Nou zegt dat niet zo heel veel, het aantal deelnemers blijft over het algemeen wel gelijk. Clubs fuseren of gaan in plaats van een wagen, besluiten ze om met de loopgroepen mee te doen.  Loopgroepen hebben we op dit moment 31 en 8 individuelen. En dan nog 16 wagens, dan mag je als Schaijk weer trots zijn op wat er weer neergezet wordt dit jaar.

Feit is dat carnaval, en dan met name de optocht, toch de activiteit is waar het meest naar wordt uitgekeken. Dat geldt ook voor mij. Dagelijks, wat zeg ik, een paar keer per uur, kijk ik op de weerapp. Nou eigenlijk meerdere weerapps. De app die wat mij betreft het beste weer voorspelt heeft gelijk. En dat verschilt per dag.

Het zal toch zeker niet dat we hetzelfde weer als vorig jaar krijgen. Regen en nog eens regen. Dat zou wel heel erg balen zijn. Want eerlijk is eerlijk, we willen toch met zijn allen onze creatie tonen aan de duizenden mensen die langs de kant van de optocht staan. En met regen staan er toch wel wat minder. En de sfeer is dan ook beduidend minder.

Maar goed, zoals mijn vrouw altijd zegt, het duurt nog lang voor dat het Moesmoandag is. Naar mijn idee altijd te lang…

Of het carnaval in het Moesland minder wordt? Tjsa, dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het uitgaan zal niet veel minder worden. De Moeslander heeft dit jaar zelfs meer keus dan ooit om uit te gaan. De Raaf heeft een volledig programma, Noorderlicht heeft een tjokvol programma, De Potter heeft zijn tenten weer opgezet bij de Phoenix en de spiegeltent is herrezen aan het terrein van de Jozefschool. Dus wat dat betreft heeft Schaijk met de carnaval keuze genoeg om ergens wat te gaan drinken.

De jeugd heeft een tijdje terug kunnen proeven aan het wagen bouwen in Schaijk. De jeugd werd met de ‘bouwbus’ naar verschillende bouwlocaties gebracht en konden vragen stellen aan de bouwers.

De kinderen kregen ook ‘echte’ juryrapporten mee om punten te geven aan de clubs. Volgens hen zou het gaan tussen Schon Gekwakt en Goei Geknoei. Spannend dus.

Een heel goed initiatief wat volgend seizoen zeker navolging krijgt.

Als jij ook denkt te weten wie de optocht bij de wagens gaat winnen, vul dan even de prijsvraag in: http://www.deoptocht.nl/prijsvraag

Zo. Het is weer mooi geweest. Klaar maken voor de carnaval.

Ik wens jullie allemaal fijne carnavalsdagen en geniet ervan, hoe oud of jong je ook bent!

Houdoe!
René Derks


IMG 2574

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed