Logo
Print deze pagina

Veilig op vakantie

Veilig op vakantie

De beste beveiligingstips op een rijtje voor een veilig vakantiegevoel.

  • Beveilig deuren altijd compleet, dus met veiligheidsslot met sluitkom, veiligheidsbeslag en veiligheidscilinder. Wanneer je één van deze producten mist, is de beveiliging niet meer effectief. 
  • Voorzie naar buitendraaiende deuren of ramen van dievenklauwen(deuren 3 stuks, ramen 2 stuks). Wanneer jouw deuren of ramen al voorzien zijn van veiligheidsscharnieren SKG*® of SKG**® met ingebouwde dievenklauwen is dit uiteraard niet noodzakelijk. 
  • Ben je net verhuisd of ga je binnenkort verhuizen? Zorg dat je weet wie er allemaal een sleutel heeft van jouw nieuwe huis (buren, kennissen, oppas, etc.). Sleutels zijn vaak eenvoudig na te maken en insluiping door gebruik van kopie sleutels wordt niet door de verzekering gedekt. Voorkom deze problemen en vervang daarom alle cilinders van je nieuwe huis door gelijksluitende cilinders. 

    ORGANISATORISCHE TIPS

Naast goedgekeurd en gecertificeerd hang- en sluitwerk op bereikbare ramen en deuren is het ook belangrijk om bewust te worden van je eigen veiligheidsgedrag. De volgende tips zijn uiterst belangrijk, kosten niets en kun je vandaag nog in praktijk brengen.

Als je je woning verlaat, al is het maar even, sluit alle ramen en deuren goed af, ook op de bovenverdieping. Vergeet het WC-raampje en de schuurdeur niet! 

Zorg voor een goed sleutelbeheer; wees zuinig op je sleutels, leen ze niet zomaar uit, maak niet te veel duplicaten en bevestig vooral geen adreslabel aan je sleutelbos. Leg ook geen sleutel onder de deurmat of bloempot, dit zijn geen geheime plaatsen.

Laat bij afwezigheid ’s avonds of ’s nachts altijd op diverse plaatsen in en om de woning licht branden. Denk eraan dat één enkel lampje daarbij niet genoeg is: inbrekers zien dit vaak juist als het signaal veilig. Dit los je op door een tijdschakelaar te gebruiken.

Berg opklimmateriaal zoals een ladder, vuilniscontainer of tuinmeubilair altijd op

Draai sloten altijd op het nachtslot. Zit jouw voordeur wel dicht, maar is deze niet op slot gedraaid, dan kan een inbreker makkelijk met een bankpasje of stuk plastic naar binnen middels de 'flippermethode'. 

Laat geen sleutels aan de binnenkant van je deur zitten. Een inbreker kan een raam inslaan en vervolgens in een handomdraai jouw deur opnenen of binnenkomen via de 'gaatjesboormethode'. 

Zet je vakantieplannen en -ervaringen niet meteen op social media. Wees ook voorzichtig met je afwezigheidsbericht op je voicemail en in uw e-mailprogramma.

Voorkom bij langere afwezigheid dat jouw huis een onbewoonde indruk maakt. Zorg dat de binnenkomende post regelmatig wordt opgeruimd, laat de tuin onderhouden (een ongemaaid gazon spreekt boekdelen), zet een auto voor de deur en vraag buren een oogje in het zeil te houden. 

Vergeet jouw schuur niet goed af te sluiten! Hier kan een inbreker gereedschap vinden om mee in te breken. 

Schaijk een Werelddorp, alle rechten voorbehouden.