Logo
Print deze pagina

Inbraakpreventie

De meeste dieven kiezen bij een inbraak voor een deur of raam dat gemakkelijk te openen is. Met een aantal eenvoudige maatregelen kun je je woning een stuk beter beveiligen. Door stevige en veilige deur- en raamafsluitingen te gebruiken, voorkom je dat inbrekers snel binnen kunnen komen. Daarnaast kun je een schemerschakelaar installeren, rolluiken plaatsen of een alarmsysteem aanleggen dat je waarschuwt bij een inbraak.

Schermafbeelding 2016-02-16 om 19.09.29

Je huis als etalage

Realiseer je dat wanneer je de vitrage of gordijnen voor het raam open laat, een inbreker kan zien wat je allemaal in huis hebt. Inbraakpreventie begint dus al bij de inrichting van je huis en je dagelijkse routine.

Inspectie buitenshuis
Rondom het huis moeten zich geen attributen bevinden die de inbrekers kunnen gebruiken om binnen te komen. Ladders of trappen kun je dus beter niet zonder slot in de tuin of in een openstaande schuur laten staan. Ook groot gereedschap zet je het best achter slot en grendel. Sluit de kelderramen en voorzie ze -indien mogelijk- van inbraakveilige roosters.

Denk als een inbreker
Een inbraak begint, behalve als je een deur of raam laat openstaan, met het forceren van een raam of deur. Bekijk alle plaatsen waar kan worden ingebroken. Kan bijvoorbeeld de bovenverdieping worden bereikt via bomen die dicht bij de gevel staan of via het balkon, afvalcontainer, dakgoot of het latwerk van je klimplanten? Ook het toiletraampje is een potentiële ingang. Vaak met eenvoudig gereedschap, zoals een tang, schroevendraaier of koevoet, verschaft de inbreker zich eenvoudig toegang in je woning. Maak het de inbreker daarom zo moeilijk mogelijk maken, waardoor hij zich bedenkt en het dan maar ergens anders gaat proberen.

Schermafbeelding 2016-02-16 om 19.09.43

 

Cilinderslot in buitendeuren

Als je een eenvoudig klavierslot in de deur wilt vervangen voor een veiliger cilinderslot moet je een aantal essentiële zaken noteren.
1. De diepte van het slot in de deur.
2. De onderlinge afstand tussen dagschoot en nachtschoot. Standaard is 110 of 72 mm
3. De lengte van de cilinder is gelijk aan de dikte van de deur en is standaard 60 mm

Heb je er al een cilinderslot inzitten, dan moet de nachtschoot er minstens 20 mm uitkomen. Bij vervanging heb je het minste werk als je dezelfde maten van de slotkast en de voorplaat neemt. Gaat dat niet, dan neem je een slot met een grotere voorplaat en komen de nieuwe schroeven op een andere plaats in het hout te zitten. Of je kiest voor een loopslot.

Schermafbeelding 2016-02-16 om 19.09.49

Gesloten sluitkom

Bij een gesloten sluitkom kan een inbreker niet met een schroevendraaier de nachtschoot terugduwen. Om een sluitkom te plaatsen, moet je op de plaats van de twee aparte gaten voor de schoten de ruimte volledig uitboren.

Schermafbeelding 2016-02-16 om 19.09.55

Het monteren van een dievenklauw

Met een dievenklauw voorkom je dat een inbreker de deur eruit kan lichten.
Boor in de deur ongeveer 5 cm onder elk scharnier een gat met een diameter van 10 mm en een diepte van 30 mm. Plaats de pen in de deur met de pin naar boven.
Druk de deur vervolgens dicht; de pinnen hebben door het dichtdrukken een putje achtergelaten op de plaats waar de busjes moeten komen. Boor de gaten in het kozijn met een boor van 17 mm op een diepte van 20mm. Je kunt nu de bussen in de gaten plaatsen. Per deur kun je 3 dievenklauwen plaatsen.

Schermafbeelding 2016-02-16 om 19.10.01

Extra slot

Wil je de buitendeur nóg beter afsluiten, dan kun je nog een extra bijzetslot plaatsen onderaan de deur. Dit bijzetslot monteer je op precies dezelfde manier als het centrale slot in het midden van de deur. Is er geen plaats voor? Dan kun je een oplegslot op de deur erbij plaatsen.

Schaijk een Werelddorp, alle rechten voorbehouden.