Menu
Schoikse Optocht

Schoikse Optocht (15)

Laat de Moeslandse jeugd zelf bouwen!

De optochten in Schaijk hebben al vele jaren een ontzettend goede reputatie. Niet alleen in de omliggende gemeenten, maar ook ver daar buiten is de optocht van ons eigen Moesland bekend en zeer gewaardeerd. Dat is iets waar we enorm trots op mogen zijn. En eerlijk is eerlijk dat zijn we ook. We zeggen niet voor niets dat het de ‘schonste, grutste en moiste optocht van hiejel de wirreld’ is. Dit is overigens niet iets wat er ineens was. Daar is jaren hard voor gewerkt door de Stichting, de jeugd en met name de clubs.

De clubs hebben een cruciale rol in dit alles. De clubs bepalen de carnaval, de optocht en…het voortbestaan van Moeslands carnaval. Zonder de clubs staat alles stil.

Clubs ontstaan door vriendengroepjes die elkaar kennen van school, het sporten of van het uitgaan. Clubs ontstaan spontaan, vrijwillig en zonder opgelegde druk van buitenaf. En zo hoort het ook te gaan. Zo is de basis gelegd voor een mooie toekomst als club en kun je jaren meedoen aan de optocht. Zowel bij de jeugdcarnaval op zondag als de grote optocht op Moesmoandag.

En daar zit hem nu net de kneep.

1980_-_Jeugdoptocht_5.jpg

Vele clubjes worden nu al gevormd door de ouders om complete klassen van de basisschool aan te melden voor de jeugdoptocht. Op zich helemaal niets mis mee dat de kinderen mee doen aan de jeugdoptocht, want daar is de optocht per slot van rekening voor bedoeld. Nadeel daarvan is dat de meeste clubs uit elkaar vallen omdat ze naar een andere school gaan na de basisschool en uit elkaar groeien. En…een hoop kinderen hebben hun ‘kruit’ al verschoten door te vroeg te beginnen aan de optocht. Dan is de lol er af en hebben ze geen zin meer om een wagen te gaan bouwen voor de optocht.

Maar dat er door de ouders veruit het meeste werk wordt gedaan aan de loopgroepen en/of wagens is natuurlijk niet goed te praten. Kinderen leren het meeste door dingen zelf te doen. En dan ziet het er maar iets minder mooi uit. En dan kloppen de kleuren maar niet. En dan hebben de handen maar drie vingers. Dat geeft echt helemaal niets. Het belangrijkste is dat de kinderen er plezier in hebben! En dat ze op zondag met een grote glimlach door de Moeslandse straten trekken en dan echt kunnen zeggen ‘ja, dit hebben wij echt helemaal zelf gemaakt’. Dan ben je trots en dit gevoel is vele malen sterker dan welk gevoel ook.

En natuurlijk snap ik ook wel dat sommige dingen niet door kinderen gemaakt kunnen worden. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ze meer kunnen dan dat wij met zijn allen denken. En daar gaat de Moesacademy over.

jeugdoptocht_3.jpg

Moesacademy
Met de Moesacademy proberen we de jeugd weer warm te krijgen voor het bouwen van wagens. Het bouwen van wagens is niet moeilijk. Heel Schaijk doet het al bijna 66 jaar. Het is van generatie op generatie gegaan. In de loop der jaren is het ook veranderd. Technieken veranderen, materialen veranderen en de manier van bouwen is veranderd. Wat niet is veranderd is dat mensen er nog steeds heel veel uren in moeten steken om een wagen te maken. Daar kunnen we niets in betekenen maar wel de jeugd laten ontdekken wat het bouwen aan een wagen inhoudt.

Al doende leer je wat je sterke punten zijn, wat je leuk vind en waar je voldoening uit haalt. En waar kun je nu het beste het vak leren dan in de praktijk bij de wagenbouwers van het Moesland. 

Op zondag 12 januari 2020 wordt voor de derde keer een bouwbezoek georganiseerd voor de Moeslandse jeugd. Met dit grote verschil ten opzichte van de voorgaande jaren; er mag nu daadwerkelijk gebouwd worden aan een carnavalswagen voor de grote optocht.Twee doelen hopen we hiermee te bereiken:

-       Ontdekken wat de je leuk vind om te doen

-       Hopen dat het bouwvirus over slaat naar de jeugd

Het is een super leuke hobby waar je uren je creativiteit in kwijt kunt en dit kun je dan ook nog delen met een groot publiek. Kei moi toch!

Geef je dan ook massaal op voor de Moesacademy! Het is super leuk, leerzaam en helemaal gratis!
Opgeven kan hier: http://www.deoptocht.nl/bouwbezoek-carnavalsclubs-moesland/

Opbouwen_78.JPG

We starten om 10.30 uur en verzamelen bij de Piramide. Het programma duurt tot ongeveer 14.00 uur. Voor vervoer en een hapje en een drankje wordt gezorgd.Oh ja, jeugd tot en met 18 jaar kan zich aanmelden. We gaan sowieso in twee groepen aan de slag. Een groep t/m 13 jaar en een groep 14 t/m 18 jaar. 

Tot dan!

Houdoe
René Derks
www.deoptocht.nl

Opbouwen_39.JPG


Opbouwen_60.JPG

Lees meer...

MoesAcademy: Ga mee op toer bij de grote clubs

Zoals de ouden zongen, piepen de jongen…

Een tijdje terug was ik in Berghem en ik ving daar een gesprek op tussen een man uit Berghem en een man uit Oijen. Ze vertelden tegen elkaar dat er over 15 jaar geen optocht meer zou zijn. Zeker omdat er geen bouwplaatsen meer zouden zijn, de gemeente niet mee werkt en….de jeugd niet meer wil bouwen. Enigszins herkende ik dat wel. Ook bij ons wordt het minder en is de jeugd moeilijk aan het bouwen te krijgen. Maar geen optocht meer…nee, dat kon ik me niet voorstellen.

Schermafbeelding 2019-10-21 om 18.26.12

Landelijk probleem
Het is dus niet alleen een probleem in ons eigen Moesland, het is regionaal. Sterker nog, ik durf wel te stellen dat het een landelijk probleem is. De jeugd is moeilijk te bereiken en is nog moelijker aan het bouwen te krijgen. En dat vind ik als echte wagenbouwer erg zuur om te moeten constateren. Natuurlijk weet ik ook wel dat ‘vroeger alles beter was’ en dat ik een nostalgische ouwe man aan het worden ben. Maar was vroeger dan ook daadwerkelijk alles beter?Je zou in eerste instantie zeggen van wel. Er was bouwruimte genoeg, de clubs schoten als paddenstoelen uit de grond en ieder jaar werden er meer wagens gebouwd, kortom het kon niet op!

Eigen schuld
Ook de jeugdoptocht bleef maar groeien. Maar schijn bedriegt. Het is inderdaad waar dat de jeugdoptocht ook groter werd. Maar dat lag wel aan de ouders, die bouwden de wagens en zorgden er voor dat complete klassen mee gingen doen met de optocht. Hartstikke mooi natuurlijk, maar dit was wel het begin van ‘het einde’.Vele kinderen stoppen nadat ze het eerste jaar in het voortgezet onderwijs zitten met hun carnavalsclubje. Clubjes groeien uit elkaar, hebben geen feeling met het bouwen en dat is heel erg jammer. Vooral voor de kinderen zelf, maar ook voor het voortbestaan van onze optochten. En als we heel eerlijk tegen elkaar zijn dat weten we dit al veel langer. Maar we deden er niets mee. Dus we mogen zeker de hand in eigen boezem steken.

Doorstromen
Gelukkig zijn er ook clubjes die het tegendeel bewijzen en is het niet allemaal kommer en kwel. Zij zijn van de jeugdoptocht succesvol doorgestroomd naar de ‘grote’ optocht op Moesmoandag. En dat is precies de reden dat de commissie bouwbezoek van Stichting Carnaval de Moeslanden dit zo belangrijk vindt: het stimuleren van de jeugd om te gaan bouwen en leren wat er zo leuk is aan het maken van een carnavalswagen. En dat alles met maar één doel: het behouden van de Schaijkse optocht in het algemeen en het maken van wagens in het bijzonder.Voor de jeugd die gaat bouwen voor de grote optocht liggen er dan ook hele mooie geldbedragen te wachten om de kosten wat te drukken. Wil je daar meer over weten dan kun je contact opnemen met de stichting via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">.

Bouwbezoek 6


Moesacademy

Al een paar jaar worden er succesvolle bouwbezoeken georganiseerd. De Schaijkse jeugd gaat met een hele bups op bezoek bij de grote clubs en krijgen daar uitleg over het maken van een wagen. Dit jaar gaat het net ietsje anders. De jeugd mag zelf mee bouwen aan een carnavalswagen. En niet zomaar bij een carnavalswagen! Nee, ze mogen bouwen bij Schon Gekwakt en Vur Mekoar. Beide clubs hebben meerdere malen de optocht gewonnen, dus ervaring genoeg om het bouwersvak over te dragen. Prins Bart I (Bart Bongers van Vur Mekoar) gaat hoogstpersoonlijk de kneepjes van het vormen bij leren. En wie wil dat nu niet leren van een echte prins? Maar er kan ook gelast worden, geplakt en natuurlijk kunnen de schilders onder ons ook flink hun hart ophalen. Uiteraard worden er ook weer diverse carnavalsclubs bezocht. In totaal zo’n 7 clubs worden vereerd met een bezoekje. Aanmelden voor de Moesacademy is wel nodig en dat kan hier: http://www.deoptocht.nl/bouwbezoek-carnavalsclubs-moeslandOp deze manier proberen we de jeugd warm te maken voor het bouwersvak. Want het is echt een hele mooie bezigheid. Je bent met zijn allen iets aan het maken, je bent creatief bezig, het is zeer sociaal en je hebt een doel: meedoen aan de optocht op Moesmoandag!En op Moesmoandag ben jij super trots op wat je door de straten van het Moesland trekt met je maten! En dan kun jij aan de jeugd die aan de zijkant staat laten zien wat jullie hebben bereikt met zijn allen!Al kunnen we maar een paar kinderen met de passie van het wagenbouwen ‘besmetten’, dan zijn we op de goede weg. Want het is echt het mooiste virus wat er bestaat….het bouwersvirus! 


Houdoe! René Derks
www.deoptocht.nl


moesacademy

Lees meer...

Schoikse optocht: 'Herinneringen maken doe je samen'

MOESLAND - Het is voor de meeste mensen toch een prettige verschijning; de carnavalskrant. Ons Moesblad.  Op het moment dat de carnavalskrant weer aangeboden wordt, dan weet je dat het niet lang meer duurt voor dat de carnaval begint. Het is altijd leuk om weer herinneringen op te halen van het afgelopen carnavalsjaar. Kijken naar de stukjes die de clubs hebben aangeleverd. De medaillespiegels en de vele foto's van het feesten. Kortom; herinneringen!

3

Maar wat is er nog leuker dan herinneringen op te halen? Herinneringen maken natuurlijk!

En dat begint in de bouwschuur. Samen met je vrienden bouwen aan een carnavalswagen. Samen werken aan een gezamenlijk doel; meedoen aan de optocht op Moesmoandag met je eigen wagen! De spanning bij de prijsuitreiking, het feesten na de prijsuitreiking en zelfs het opruimen van de wagen op woensdag is herinneringen maken. De verhalen die dan loskomen dat zijn mooie en leuke dingen en die moet je koesteren.

Ik zag zondag tijdens het bouwbezoek vele blije gezichten en....een hele hoop nieuwe gezichten. Dat deed me goed. Mooi om te zien dat de jeugd toch op de één of andere manier interesse heeft in carnaval. Niet alleen in het feesten, maar ook in het maken van een carnavalswagen. Hoe wordt nou zo iets gemaakt? Kunnen wij dat ook? Alle clubs die bezocht werden stonden open voor vragen en die werden ook allemaal beantwoord.

2

Nu is het hopen dat het 'vonkje' wat er toch wel is bij de jeugd, ook daadwerkelijk tot ontvlammen is gebracht. Want wat zou het mooi zijn als de optocht de komende jaren op dit niveau blijft en misschien zelfs nog wat stijgt door het aantal deelnemers.

Herinneringen maken doe je actief met anderen, door anderen en door te veranderen. Niet achter je telefoon...

Houdoe!
René Derks
www.deoptocht.nl

1

 

 

Lees meer...

Respect voor de bouwers in de Moeslandse optocht!

Maandenlang in een koude schuur bouwen. Ieder vrij avondje benutten om te bouwen aan je carnavalswagen. Blij zijn als het laatste blaadje papier is geplakt en dan ligt de wagen in de handen van de schilders. Nu kan je er als plakker niets meer aan doen.

Ja, aftellen naar de carnaval, de muziek regelen, de trekstang in elkaar zetten en de jaarlijkse oplapbeurt geven met ijzerverf van Anneke van het pakhuis. “Welke kleur?” vroeg ze dan en steevast was ons antwoord; “Trekstang geel”.

En dan is het carnavalsvrijdag; Plekkersbal. Het bal waar de potten bier 1 gulden waren. Dat waren nog eens tijden. De eerste kater van de carnaval klopte vrijdagavond al op de deur om zaterdagochtend echt aanwezig te zijn. Maar niet zeuren, hup naar de bouwschuur! De hele middag eigenlijk niets doen op het nagenieten van je kater na. En ’s dan toch maar weer eens proberen om te kijken of het bier weer smaakt. Voor je het weet is het vijf uur en dan snel naar huis om te eten, douchen en je carnavalspak aan trekken.

En dan mogen we twee dagen los gaan, nergens naar kijken en volop lallen! Tot maandagmorgen! Want dan gaat het gebeuren. Waar we zo lang voor gebouwd hebben; Moesmoandag! De dag van de tocht der tochten. Zou het dit jaar dan gaan lukken? Pakken we de zo begeerde eerste prijs? Eerst maar eens de wagen opbouwen. Tijdens het lopen van de optocht merk je al snel wat het publiek er van vindt en dat is over het algemeen een hele goede graadmeter. De wagen staat inmiddels op het Europaplein en we kunnen ons gaan opmaken voor de prijsuitreiking.

De zaal is afgeladen vol bij de Raaf en we banen ons een weg naar onze ‘vaste’ plaats. Achter in de hoek bij de nooduitgang en de bar. We hebben nog even de tijd, want de loopgroepen en individuelen zijn ook nog niet geweest.

En dan is het zover; de wagens zijn aan de beurt. Iedere keer als je niet de naam van je club hoort ga je harder juichen. Schreeuwen, maar ook stijgt iedere keer de spanning. Zou het dan toch….? De laatste drie wagens. Als verteld wordt wie de derde plaats heeft gepakt dan weet je dat je bij de laatste twee zit.

De grootvorst noemt de laatste twee clubs (in willekeurige volgorde) en we gaan naar het podium. Onder luid gejuich en geklap mogen we op de knietjes. De spanning is haast niet meer te houden en deze wordt nog even opgevoerd door de Hofkapel nog een nummertje te laten spelen.

Dan gaat het dan nu toch echt gebeuren; de bekendmaking van de nummer twee! En als je dat weet dan weet je wie er eerste is geworden van de schonste optocht van hiejel de wirreld! De spanning wordt onhoudbaar en dan is het eindelijk duidelijk; We zijn de beste van ut olling Moesland! Wat zeg ik, van Nederland, van de hiejel wereld! Iedereen is blij en ik zie vanaf het podium dat heel De Raaf klapt, fluit, blij is voor de winnaars maar wat ik nog veel belangrijker vind; de zaal is vol en er is respect voor de winnaars.

Ik heb al heel veel prijsuitreikingen meegemaakt en wat me de laatste jaren opvalt is dat bij de bekendmaking van de eerste prijs bij de wagens dat er veel mensen niet meer bij zijn. Sterker nog, sommige clubs zijn niet eens bij de prijsuitreiking. Wat vroeger een grote happening was in ons Moesland is nu een ‘verplicht nummertje’ geworden. Heel erg jammer.

Iedere deelnemer, van individueel tot aan de wagens, verdient evenveel aandacht en respect van ons. Er wordt enorm veel tijd en aandacht geschonken aan de bouw van de creaties, de acts tijdens de optocht en het bewegen van de wagens.

Wat zou het mooi zijn als dit jaar de zaal bij de prijsuitreiking nog steeds zo vol is als bij aanvang van de prijsuitreiking en dat er respect en waardering is voor de winnaars van de optocht! En dat de schaal onder een oorverdovend applaus overhandigd kan worden aan de kampioenen van de optocht!


Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Lees meer...

Een nieuwe prins bij de 40e pronkzittingen!


Ondertussen is Bart Bongers alweer een maand de nieuwe heerser over het Moesland. Met zijn prinseske Nomie gaan ze samen twee fantastische jaren tegemoet.

De eerste plichtplegingen zijn alweer gedaan. Het 10-jarig bestaan van Feesterij De Potter en afgelopen weekend het Boomstamzagen bij de Heikneuters in Zeeland. Waar Prins Johnny I vorig jaar een eerste plek pakte moest Prins Bart I tevreden zijn met een tweede plek. Iets wat hij niet echt gewend is met 6 gouden plakken bij de wagens.

En dan kan hij zich opmaken voor zijn eerste pronkzittingen. De veertigste editie ondertussen alweer voor het Moesland, maar de eerste voor Bart Bongers als Prins der Moeslanden.

De pronkzittingen zijn een begrip in Schaijk. Maar liefst 4 x kunnen de artiesten hun beste beentje voor zetten in, over het algemeen, altijd uitverkochte zalen.

Dit jaar is de kaartverkoop niet op vrijdag, maar op zaterdag 23 december om 17.00 uur in de Phoenix. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er dit jaar met een slaapzak voor de deur gaan liggen om maar zeker te zijn van kaartjes.

Het is altijd mooi om te zien dat mensen al uren aan het wachten zijn en dat er zelfs pizza’s en frites wordt besteld tijdens het wachten. Anderen zitten rustig een potje te kaarten onder het genot van een drankje. Hoe dan ook, de meesten zijn uren aan het wachten om dan vervolgens tevreden (met de kaartjes in handen) binnen vijf minuten weer buiten te staan.

Of dat bij de eerste pronkzittingen, nu zo’n 40 jaar geleden, ook zo was durf ik niet te zeggen. Wat ik wel weet is dat ook toen de zaal afgeladen vol zat. En de raad van 11 was destijds ook al prominent aanwezig op het podium. Wat overigens ook moet. Tenminste volgens Wikipedia. Lees het maar eens een keer na.

Hoe dan ook, ik heb er zin in. Het nieuwe carnavalsseizoen is begonnen, het 11-11-bal was geslaagd, we hebben een nieuwe prins, een nieuwe jeugdprins en prinses, de pronkzittingen zitten er aan te komen, er doen weer twee nieuwe clubs mee bij de wagens voor de optocht. Kortom, het nieuwe seizoen is begonnen en het carnaval in Moesland leeft!Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Lees meer...

Tijd voor een nieuwe prins!


Op het moment van schrijven zitten we nog zo’n 36 nachtjes van 11 november. En 11-11 is een magisch getal voor de carnavalvierders onder ons. Het is de start van het carnavalsseizoen en in vele dorpen wordt dan ook de nieuwe Prins carnaval bekend gemaakt.

Zo ook in Schaijk. En dit jaar is het 11-11-bal ook echt op 11 november. Mooier kan toch haast niet. Die avond wordt er bekend gemaakt wie de nieuwe heerser wordt over het Moesland voor de aankomende twee jaar. Maar voordat dit bekend wordt gemaakt krijgen Prins Johnny en Prinses Ingrid hun welverdiende afscheid.

Prins Johnny heeft samen met zijn prinseske de afgelopen twee jaar geregeerd over het Moesland. En dat hebben ze prima gedaan. Tijdens de bekendmaking begon hij al sterk met een mooie speech en de toon was direct gezet met zijn slogan; “Un bietje steuke hurt durbe!” Een slogan die de prins op het lijf geschreven was. De rest van Schaijk kon zich hier ook heel goed in vinden, want daar is de carnaval toch voor bedoeld; elkaar een beetje opnaaien.

De eerste optocht onder Prins Johnny verliep erg nat en werd zelfs verzet naar dinsdag. Iets wat nog nooit was voorgekomen in de geschiedenis. Één keer eerder is de optocht verzet geweest, dat was in 1990. Toen werd de optocht een week verzet en op een zondag gelopen.

Overigens nog steeds een prima keuze geweest om de optocht te verzetten. Een jaar later hadden we de tweede optocht onder Prins Johnny en wat we met zijn allen niet wilden gebeurt toch; regen.

Dat heeft mij aan het denken gezet. Een keer regen dat kan, maar twee jaar op rij?
En toen viel het kwartje; de Prins is een Spiering en die houden van water!

Wikipedia schrijft het volgende over een spiering: “De spiering (Osmerus eperlanus) behoort tot de familie van de spieringen (Osmeridae). De spiering wordt ook wel "komkommervisje" genoemd.

Dit visje komt voor in zowel zoet als zout water en is een echte scholenvis. Hij houdt van grote open wateren zoals het IJsselmeer, maar komt ook in de Amsterdamse grachten voor. Een zoutwaterspiering wordt tot 30 cm lang en 8 jaar oud terwijl de zoetwaterspiering meestal niet ouder dan 3 jaar wordt en niet langer dan 14 cm.”

Kortom de prins gedijt in alle wateren, past zich goed aan maar moet veel vocht hebben. Een biertje op zijn tijd is prima, maar om dan ook nog het weer naar zijn hand te zetten…Dat gaat te ver!

Tijd voor een nieuwe prins! Als het kan één van Van Son!

Mocht jij wel weten wie de nieuwe prins wordt geef dit dan door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak kans op twee vrijkaarten voor de pronkzitting!

Houdoe!

René Derks
www.deoptocht.nl

Lees meer...

Minder carnaval?

Omroep Brabant had een onderzoek gedaan onder carnavalsvierders en daarin kwam naar voren dat het steeds meer een jongerenfeest is en dat de tradities verdwijnen.  Met name de carnavalsmis, een askruisje halen en het haringhappen laten beiden groepen, de jongeren en de ouderen, voor wat het is. Ik durf hier wel te stellen dat dit ook in Moesland het geval is. Dat laatste dan hé…

Hier in huize Derks is het na oud en nieuw carnaval wat de klok slaat. Pakjes worden genaaid, stad en land wordt er afgelopen om accessoires te kopen er wordt geplakt (uiteraard) en het internet wordt afgespeurd voor de laatste dingetjes. Logotjes worden gemaakt en gedrukt. Super leuk om te doen en ik ben altijd blij als het carnavalszaterdag is om ‘mun pekske’ aan te mogen doen. Verder doen we als Klore Kwats nog steeds mee bij de wagens, ook al wordt het ieder jaar moeilijker om een wagentje te maken. Wat dat betreft kan ik me wel in dat onderzoek vinden. Tijd voor de jongeren om prachtige praalwagens te gaan maken.

Het aantal wagens bij de grote optocht op Moesmoandag is iets aan het dalen. Nou zegt dat niet zo heel veel, het aantal deelnemers blijft over het algemeen wel gelijk. Clubs fuseren of gaan in plaats van een wagen, besluiten ze om met de loopgroepen mee te doen.  Loopgroepen hebben we op dit moment 31 en 8 individuelen. En dan nog 16 wagens, dan mag je als Schaijk weer trots zijn op wat er weer neergezet wordt dit jaar.

Feit is dat carnaval, en dan met name de optocht, toch de activiteit is waar het meest naar wordt uitgekeken. Dat geldt ook voor mij. Dagelijks, wat zeg ik, een paar keer per uur, kijk ik op de weerapp. Nou eigenlijk meerdere weerapps. De app die wat mij betreft het beste weer voorspelt heeft gelijk. En dat verschilt per dag.

Het zal toch zeker niet dat we hetzelfde weer als vorig jaar krijgen. Regen en nog eens regen. Dat zou wel heel erg balen zijn. Want eerlijk is eerlijk, we willen toch met zijn allen onze creatie tonen aan de duizenden mensen die langs de kant van de optocht staan. En met regen staan er toch wel wat minder. En de sfeer is dan ook beduidend minder.

Maar goed, zoals mijn vrouw altijd zegt, het duurt nog lang voor dat het Moesmoandag is. Naar mijn idee altijd te lang…

Of het carnaval in het Moesland minder wordt? Tjsa, dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het uitgaan zal niet veel minder worden. De Moeslander heeft dit jaar zelfs meer keus dan ooit om uit te gaan. De Raaf heeft een volledig programma, Noorderlicht heeft een tjokvol programma, De Potter heeft zijn tenten weer opgezet bij de Phoenix en de spiegeltent is herrezen aan het terrein van de Jozefschool. Dus wat dat betreft heeft Schaijk met de carnaval keuze genoeg om ergens wat te gaan drinken.

De jeugd heeft een tijdje terug kunnen proeven aan het wagen bouwen in Schaijk. De jeugd werd met de ‘bouwbus’ naar verschillende bouwlocaties gebracht en konden vragen stellen aan de bouwers.

De kinderen kregen ook ‘echte’ juryrapporten mee om punten te geven aan de clubs. Volgens hen zou het gaan tussen Schon Gekwakt en Goei Geknoei. Spannend dus.

Een heel goed initiatief wat volgend seizoen zeker navolging krijgt.

Als jij ook denkt te weten wie de optocht bij de wagens gaat winnen, vul dan even de prijsvraag in: http://www.deoptocht.nl/prijsvraag

Zo. Het is weer mooi geweest. Klaar maken voor de carnaval.

Ik wens jullie allemaal fijne carnavalsdagen en geniet ervan, hoe oud of jong je ook bent!

Houdoe!
René Derks


IMG 2574

Lees meer...

Het bouwbusje komt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een cliché, maar het begint nu toch echt wel te kriebelen. De pronkzittingen zitten erop. Met dit jaar twee echte uitschieters; Daan van der Heijden en Denise van Erp. Wat een talenten! Het lijkt me wel iets om Denise bij de Keienbijters in Helmond aan het werk te zien. Ze zou daar heel makkelijk mee komen met de toppers.

De carnavalskranten zijn bezorgd en ook dit jaar ziet deze er weer goed uit. Een dikke pil om lekker na te mijmeren over afgelopen jaar en voorpret voor de aankomende carnaval.

De pakjes voor de carnaval worden gemaakt en het hele huis ademt ondertussen al carnaval uit.

En afgelopen donderdag op bouwbezoek geweest bij Goei Geknoei. Daar kwamen 100 kinderen  (groepen 1 en 2) van de Zeelandse basisschool de Vlasgaard op bouwbezoek in Reek. Een mooi initiatief om de jeugd warm te maken voor de bouw van carnavalswagens. Prachtig om die blije snoetjes te zien. Zowel van de kinderen als van de bouwers.

Ik hoor u denken; “Maar daar heeft Schaijk toch niets aan, als Zeelandse kinderen op bouwbezoek komen?”. Dat klopt. Vandaar dat Jeugdcarnaval Schaijk, samen met Stichting Carnaval de Moeslanden een bouwbezoek gepland heeft voor de Moeslandse jeugd tot en met 18 jaar.

Verzamelen bij Noorderlicht

Zaterdag 11 februari vanaf 14.00 uur gaat er een heuse bouwbus rond met kinderen die later ook prachtige wagens willen bouwen. Er worden maar liefst 4 clubs bezocht die volop bezig zijn met het bouwen van hun carnavalswagen. Ut Nauwt Nie, De Wulpse Hertjes (winnaars 2016), Schon Gekwakt en Goei Geknoei worden bezocht.

De jeugd kan daar vragen stellen aan de bouwers en mogen aan de hand van officiële jurylijsten bepalen wie volgens hun de eerste plaats gaat pakken op Moesmoandag tijdens de optocht.

Er wordt verzameld bij Noorderlicht (voormalig Shique) en je krijgt daar wat te drinken. De bouwbus rijdt voor iedereen op en neer. Er zal begeleiding zijn vanuit Jeugdcarnaval Schaijk en Stichting Carnaval de Moeslanden.

Opgeven kan tot en met vrijdag 10 februari via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Niet vergeten! Het is echt super leuk voor de kinderen. Ouders ook trouwens, die kijken hun ogen uit! Die zijn ook van harte welkom om mee te gaan kijken.
Ik zie de inschrijvingen heel graag tegemoet.

Vernieuwde website

De site www.deoptocht.nl bestaat al sinds 2001 en is meerdere keren vernieuwd geweest. Maar nog nooit heeft de site zo’n grote metamorfose gehad als deze keer. Meer dan 1,5 jaar ben ik er mee bezig geweest. De meeste van jullie zien niet hoeveel tijd er in gaat zitten. Dat maakt ook helemaal niks uit, ik doe het graag en vind het gewoon kei leuk om te doen.
Langs deze weg wil ik dan ook iedereen bedanken voor de hele mooie reacties. Dat doet me echt goed!

De site is dan ook nooit af, iedere dag van het jaar wordt er wel iets bijgezet, aangepast of aangevuld. Mijn ‘to do-lijst’ bestaat uit twee A-4tjes met dingen waarvan ik denk; ‘Dat is leuk om er nog bij te zetten’.

Gelukkig krijg ik ook veel materiaal van mensen. Daar ben ik echt superblij mee. Het archief wordt dan nog completer. Zo heb ik nu ontzettend veel materiaal gekregen en daar ben ik volop mee bezig om dat een plaatsje in het archief te geven en om op de site te plaatsen.

Ik kan nog uren doorgaan met schrijven, maar dat doe ik niet. We gaan ons opmaken voor het bouwbezoek aan de grote bouwclubs met de jeugd. Dat is belangrijk! Dat is de toekomst van Schaijks carnaval.

Al kunnen we maar een paar kinderen met de passie van het wagenbouwen ‘besmetten’, dan zijn we op de goede weg. Want het is echt het mooiste virus wat er bestaat….het carnavalsvirus!

Houdoe!

René Derks

www.deoptocht.nl

Lees meer...

Stille zaal tijdens de Jeugdpronkzitting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je hebt af en toe optredens die blijven mensen lang bij. Heel lang…. Gisteren, tijdens de jeugdpronkzitting, was dat het geval. 

Laat ik bij het begin beginnen. Het is ieder jaar weer de vraag hoeveel artiestjes zich aanmelden voor de jeugdpronkzitting. Dus voor het bestuur van de jeugdcarnaval is het heel moeilijk om in te schatten hoe het programma er uit komt te zien en hoe lang het gaat duren. Over het algemeen zit het programma netjes vol. De zaal is meestal ook goed gevuld.

Hoe anders was dit gisteren. De zaal was echt tot de nok toe gevuld. Mensen die iets later kwamen konden zelfs niet meer zitten. Het programma zat goed vol en was gevarieerd. Zang, dans, moppentappen, tonproaten en een battle tussen de oude mensen van het bestuur en de jonge gasten van de raad van 11 en de prins en prinses. Veel ouders, grootouders en kinderen hadden een fantastische middag met een memorabel moment; een stille zaal.

Zoals ik al zei, dat zijn momenten die je voorlopig niet meer vergeet. Mensen die zijn geweest, die weten waar ik het over heb. Kim Pijnenburg trad voor het allereerst op voor een volle zaal. Nog nooit had ze een live optreden gedaan, ja thuis op haar kamer. Maar dat is toch anders. Hieronder de foto van Kim:

kim pijnenburg
De foto's zijn gemaakt door Jan van Ballegooij

Gewapend met haar gitaar en gezegend met een fantastische stem. Wat kan zij zingen! De hele zaal was muisstil en luisterde ademloos naar Kim. Fantastisch was het. En dan, als Kim haar laatste noot gespeeld heeft, ontploft de zaal met een oorverdovend applaus. Ik kreeg kippenvel. Wat een moment moet dat voor haar geweest zijn. Geweldig.

Even later zie ik Kim, achter de coulissen, naar haar vader lopen. Beiden hartstikke trots. Heel mooi om te zien! Ook dat is Moeslands carnaval.

Nu gaan we ons opmaken voor de carnaval. De clubs zijn al volop aan het bouwen om op beide dagen, zondag de jeugd en maandag de grote, een prachtige optocht voor te schotelen aan het publiek. Over de kwaliteit maak ik me niet zo’n zorgen. Dat zit wel goed, ik maak me stiekem wel een beetje zorgen over het aantal aanmeldingen. Die loopt ieder jaar een beetje terug. Erg jammer, want in mijn ogen, is dit voor de jeugd de ideale manier om zit te ontspannen, creatief bezig te zijn, samen te werken en uiteindelijk trots te zijn op wat je met zijn allen gemaakt hebt.

Inschrijven voor de optocht kan nog steeds.  http://www.jeugdcarnavalschaijk.nl/formulieren/inschrijven-optocht

Of http://www.moesland.nl/formulieren/inschrijven-optocht

Wel doen hé!

Houdoe!


René Derks

www.deoptocht.nl

Lees meer...

Áúwverwets

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dat is Schaijks voor ouderwets, maar ik neem dat jullie dat wel wisten. Maar hoezo ouderwets? Tijden veranderen, op zich is daar niks mis mee. Ik merk dat ik ouder word, ga terug naar dingen zoals we vroeger deden. Want ja, vroeger was alles beter, volgens Pap & Pudding.

Dit gevoel wordt alleen maar versterkt door het bijwerken van het archief. Letterlijk duizenden foto’s, dia’s, films, carnavalskranten en documenten zijn in mijn handen geweest om digitaal te maken. Videobanden werden gerepareerd en omgezet naar een digitaal bestand. Foto’s en dia’s worden gescand en van carnavalskranten werden digitale boeken gemaakt. Ontzettend veel werk, maar o zo dankbaar om te doen.

Afgelopen week kreeg ik van Mari en Leentje van der Heijden hun complete eigen verzameling carnavalsboeken. Heel veel foto’s en ontzettend veel krantenartikelen worden de komende weken weer gescand en in het archief van Stichting Carnaval De Moeslanden gezet. Ik kan heel moeilijk uitleggen hoe blij ik daar van wordt. Blij dat mensen mij het vertrouwen geven, om hun zorgvuldig gemaakte plakboeken, digitaal te maken en te bewaren voor het nageslacht. Dat is de opzet van een archief. Bewaren en toegankelijk maken voor een breed publiek. Dat is mijn drijfveer en, ik mag wel zeggen, grote passie.
Mari en Leentje, nogmaals gruwelijk bedankt!


archief leentje en mari


Maar hoezo ouderwets? De laatste jaren zijn echt alle foto’s digitaal. Super makkelijk natuurlijk want het is snel, je hoeft de foto’s niet meer te laten ontwikkelen en je kan bijna onbeperkt foto’s knippen want het ‘rolletje’ zit niet meer zo heel snel vol. En je ziet meteen of de foto gelukt is, of dit nu met een digitale camera of met een telefoon gedaan wordt.

Toen ik vroeger foto’s maakte van de optocht moest ik zorgvuldig kijken waar ik een foto ging maken, hoe ik deze ging knippen en hoeveel foto’s ik nog kon maken voordat het rolletje vol was. Of de foto gelukt was? Geen idee, dat wist je pas een paar dagen later.

Thuis het rolletje voorzichtig terugdraaien. Het klepje openen, rolletje eruit halen in het kokertje stoppen en al wat het kan naar Emile Bonte. Daar werd het rolletje in een zak gedaan, je adresgegevens erop gezet en dan was het wachten. In mijn herinnering duurde dat altijd te lang.

Dan na een dag of drie was het eindelijk zover. De foto’s lagen klaar! Zo snel mogelijk de foto’s ophalen en bekijken. Regelmatig stond er een vage vlek op de foto. Na bestudering van de foto bleek dit mijn eigen vinger te zijn geweest. Balen… Of dat de wagen in mijn ogen perfect geknipt was op dat moment en als je dan het eindresultaat onder ogen kreeg bleek de wagen toch wel erg ver weg te zijn en behoorlijk klein op de foto te staan.

Regelmatig dus teleurstellende foto’s waar je eigenlijk niet zo heel veel mee kon.

En dan trouw beloven om het volgend jaar anders te doen, maar goed, dat valt nog niet mee als 12-jarige jongen.

Nu, een paar jaartjes later, ben ik hartstikke blij met die mislukte ouderwetse foto’s.

Dankzij de nieuwe technieken is het vrij eenvoudig om foto’s naar je eigen hand te zetten. Ook de foto’s waar de kollossale carnavalswagens als ‘Dinky Toys’ op gefotografeerd stonden.

Een ander voordeel is dat je ‘andere’ foto’s krijgt. De meeste foto’s van de optocht van Schaijk die ken je doordat deze van de hoffotograaf kwamen. Of dit nu van Dick Vonk, Mathieu Schamp of de huidige hoffotograaf Jan van Ballegooij is, ze zijn vrij bekend. Hartstikke goed natuurlijk, maar de echte krenten uit de pap zijn de verborgen pareltjes die mensen thuis in hun plakboek op zolder hebben liggen. De foto’s die niemand kent, geknipt vanaf een onbekende positie. Waar nog panden op staan die al lang tegen de vlakte zijn gegaan. Het straatbeeld compleet veranderd en de mensen die verkleed langs de kant staan.

1981 prinsenwagen

En dan mag je me ouderwets noemen, maar dan geniet ik intens van een vergeelde foto met krassen en een vouw erin. Een foto zegt meer als duizend woorden en zo is het maar net.

Veel succes met de voorbereiding voor carnaval en mocht je foto’s hebben…..;)

Houdoe!

René Derks

www.deoptocht.nl

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed