Menu

Sue the Night

Suus de Groot is een singer-songwriter uit Haarlem en maakt indie-pop onder de naam Sue The Night. Ze doet nu al zo’n vijf jaar mee met de bandjes die proberen door te breken. In 2011 brak ze door tot de finale van de Grote Prijs van Nederland. Begin 2015 kwam in eigen beheer haar debuutalbum “Mosaic” uit. Het stemgeluid raakt af en toe de sound van de dames van Fleetwood Mac, maar ook dat van Blondie. Toen haar muziek mij voor het eerst opviel dacht ik meteen aan “The War On Drugs,” de band waarvoor ik vorig jaar per se naar het festival “Down The Rabbit Hole” wilde.

Ik hoorde in het voorjaar haar single “The World Below” op Radio 2. Ik was meteen verkocht. Prachtig. In de afkondiging vertelde Gerard Ekdom dat dit een Nederlands product is. Dan wordt het nog interessanter. Ik ben haar muziek gaan zoeken en vond op haar debuutalbum de single “The Whale.” Die bleek ik ook al te kennen. Als ex-3FM luisteraar weet ik dat deze in februari 2015 is uitgeroepen tot 3FM Megahit. Op dit station won ze in dat jaar net niet de Serious Talent Award.

In 2015 was ze me niet meteen opgevallen. Met “The World Below” uit 2016 dus wel en ik vind dat ze gegroeid is in de ontwikkeling. Dat is goed nieuws, want vele opkomende muzikanten maken met hun debuutsingle hun beste plaat en dan is het meteen op. Ik wacht nu op meer materiaal, want de laatste single staat niet op een EP of album.

Ze toert met een zeskoppige band en in 2015 was ze te zien bij DWDD en op de festivals Best Kept Secret, Zwarte Cross en De Beschaving. Sue The Night probeert inmiddels ook een voetje aan de grond te krijgen in België en Denemarken. Dit jaar staat ze nog op Schollenpop in Scheveningen, Zandstock in ’t Zand, en in ‘mijn’ stad Breda op Breda Barst. 

Op haar site schrijft ze dat het nieuwe album in de stijgers staat. Ik kan nauwelijks wachten en ik hoop dat ze de lijn doortrekt met de sound die me zo aan “The War On Drugs” doet denken.

Robbert van der Heijden


Klinkt als… The War on Drugs:

The World Below – Sue The Night

https://youtu.be/1izbjqvAxII

Under The Pressure – The War On Drugs

https://youtu.be/vkLOg252KRE

Klinkt als…. Blondie:

The Whale - The War On Drugs

https://youtu.be/kPrjXVfd7Uw

Top of Mind – Sue The Night

https://youtu.be/E340XW3BmEY

Het optreden op Best Kept Secret

https://youtu.be/ktGrtl18cxo?list=RDktGrtl18cxo

terug naar boven