Menu

December: Wintermaand

December………..volgens de encyclopedie de wintermaand.

Er is nog weinig winter te bekennen.

Nu zijn we nog maar in de eerste week van December, maar we hebben toch ook jaren achter de rug dat de eerste sneeuw er al in November lag.

Het meteorologisch begin van de winter is vanaf 1 December t/m 28 Februari, de meteorologische winter is een verwarrend begrip, al is het oorspronkelijk bedoeld om het juist overzichtelijker te maken.

Een veel gehoorde definitie van de meteorologische winter is die van de maand December, Januari en Februari op het noordelijk halfrond.

Als men het heeft over de gemiddelde wintertemperatuur dan is die berekend aan de hand van deze periode.

De astronomische winter begint op het noordelijkhalfrond rond 21 December.

De zonstaat dan 's middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld steenbok dat rond midden December begint.

Deze dag valt daarom ook samen met de kortste dag op het noordelijk halfrond.

De astronomische winter eindigt meestal op 20 Maart, soms op 21 Maart, wanneer de zon 's middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat .

Hierna begint de lente.

Hey…..en als Wikepdia het liegt, lieg ik het ook.

De boeren zijn nog wel blij met de groene weides want de koeien kunnen nog steeds naar buiten, zo word er flink bespaard op het wintervoer.

De planten liggen ook voor op schema en de dieren die normaal een winterslaap houden hebben die prikkel nauwelijks  of niet.

Op zich niet zo’n probleem er is door de hoge temperaturen genoeg voedsel aanwezig.

De winter van 1963 is de koudste winter van de 20ste eeuw, ik heb die winter niet meegemaakt.

Tijdens de winter van 1963 werd op 18 Januari de 12 de Elfstedentocht verreden, deze is de boeken ingegaan als zwaarste elfsteden tocht ooit.

Daarover is nog een film gemaakt……De hel van ’63.

De tocht ging van start met 18 graden onder nul en de laatste rijders finishten met een temperatuur van 10 graden onder nul.

De gevoelstemperatuur op deze dag was echter nog kouder, Reinier Paping werd winnaar van deze tocht.

1963 was ook de sneeuwrijkste winter met 37 sneeuwdagen, verdorie ook weer niet meegemaakt.

De warmste winter was in 1960 met gemiddeld 6 graden celcius.

Ik ben benieuwd wat deze winter ons gaat brengen.

Vele mensen vinden de winter maar niets, maar ik vind de winter echt wel zijn charmes hebben.

Dat het vroeg donker is deert mij niet, heerlijk de kaarsjes en sfeerverlichting aan.

Vooral in December……………..genietend van alle feestverlichting in het dorp en genietend van alle huizen die mooi versierd zijn.

Sommige straten hebben zo hun eigen thema, dat nu ook een hot topic op facebook is omdat Theo van Duren een column heeft geschreven over de Pastoor van Winkelstraat, eerlijk gezegd wist ik ook niet wat de verlichting voor moest stellen, en de mensen die in de Pastoor van winkelstraat wonen vinden ons WAARSCHIJNLIJK dom dat wij het niet wisten.

Hetzelfde als de soort van oesters met een parel erin, ik weet nu ook pas wat de betekenis is daarvan…..het staat voor schitterend Schaijk, en ieder jaar past daar de buurt het onderwerp op aan, dit jaar is dat voor de parels die de Alp D’ HuZes gaan fietsen, voor de kankerstichting.

De dames van Muts af, Berg op, toppers zijn het.

Wat de betekenis voor alle verlichting ook mag zijn, ik vind het super mooi.

Maar zou het niet veel mooier zijn als er dan sneeuw zou liggen en dat het een paar graden zou vriezen.

Heerlijk schaatsen op het ganzenven.

Dan is het december gevoel toch helemaal compleet, nu tikt de regen op het dak en is het bijna zes graden.

Een enkele jaren geleden ben ik in de winter in Lapland geweest, in de avond/nacht 27 graden onder nul en overdag 20 graden onder nul.

Als je uit je blokhut stapt zie je niets anders dan kilometers ver sneeuw, je snuift dan heerlijk de ijskoude lucht op en je geniet dan van de stilte.

Nog nooit ben ik op een plek geweest waar het zo stil kan zijn.

Ik liep dan vaak een eind het bevroren meer op, ging daar dan stil staan en dan hoorde ik niets…………..geen muziek op de achtergrond, geen gillende kinderen, niets gewoon niets………………maar na 20 minuten hoorde ik iets……………..dat waren dan mijn gedachten en dan werd het tijd dat ik mezelf weer onder de mensen moest gaan bevinden.

Ik zat niet in het skigebied, ik zat in een uithoek van Lapland, in Harrivina………prachtig was het daar.

Het was minder prachtig als men de uitrusting aan moest trekken tegen de kou, je was dan net een michelin  poppetje en als je omviel dan moest iemand je op komen rapen.

Ik was daar samen met mijn vader.

De meesten mensen boeken een vakantie naar de zon, maar Lapland is zeker aan te raden.

Een twee daagse huskey tocht, waar je zelf je slee met vier honden moest besturen, urenlang door de winterse landschappen waar je sneeuwhazen, poolvossen en rendieren zag.

In de avond kwam je dan bij een blokhut aan echt in de middle of nowhere, dus iedereen naar binnen, lekker voor de kachel maar ik ging dan met de eigenaar van de blokhut de honden verzorgen.

De honden sliepen buiten bij een temperatuur van 27 graden onder nul, iedere hond had een kuiltje om in te liggen, daar werd dan wat stro of hooi ingelegd zodat ze een warme ondergrond hadden en daarna gingen we bevroren vlees hakken, de brokken vlees werd verdeeld onder de honden, ik kon eerst  niet geloven dat die honden het leuk zouden vinden zo voor de slee, maar in de ochtend als de honden de sledes zagen werden ze helemaal gek, blaffen en huilen, net als een wolf.

Als ik mijn 4 honden aan het span had zitten moest ik met mijn volle gewicht op de rem gaan staan anders waren ze als een speer weg, wat een werkhonden zijn dat.

Bij de huskeyfarm hadden de honden wel allemaal een eigen hok, maar de meeste gingen erboven op liggen, lekker in de verse sneeuw.

Ik heb onder de tweedaagse huskeytocht echt wel een traantje gelaten, zo mooi vond ik het, en hoe vrij je je dan voelt en dat ik dat heb mogen beleven.

Daarna werd het tijd voor de tweedaagse sneeuwscootertocht, ook weer zo grandioos.

Over de bevroren meren, door het immense woud, over de weg, door smalle paden, eten in een Finse Tipi, barbequen in het woud en gewoon vergeten dat het zo koud is.

Ijsvissen, op een rendiervel in een zelfgemaakt wak je vis vangen, een rendiertocht door het witte woud, met je sneeuwschoenen {net twee badmintonplanken} wandelen naar het huisje van de kerstman, salmiaki drinken in de lokale pub, slapen in een sneeuwiglo, een ijsduik nemen………..brrrrr ik kwam niet verder dan mijn knieen in het water.

Iedere blokhut een eigen Finse sauna, dan de verkeerde deur nemen en merken dat je in je zwembroek buiten staat terwijl het 27 graden onder nul is, dat je moet trappelen dat je voeten niet vast vriezen.

Het noorderlicht, de jaccuzi boven op een heuvel, dat je haren bevroren zijn en jezelf in een bad zit van 37 graden……………………………prachtig Lapland………..prachtige mooie winter.

Ik geniet van de winter……………..wat is nu kerst zonder sneeuw…………wat is de maand december zonder sinterklaas en kerstmis……………het is toch de gezelligste maand van het jaar?

Samen met familie of vrienden of saampjes…………..stil staan bij wat het afgelopen jaar je gebracht heeft, of wat het afgelopen jaar je afgenomen heeft, met kerst een traantje laten om je dierbaren die er niet meer zijn.

Goede voornemens voor het nieuwe jaar, samen proosten op het nieuwe jaar.

Machtig mooi December, ik ga nu mijn spullen van de zolder halen om ons huisje helemaal in de Decembersfeer te brengen……………….ik zeg genieten!

terug naar boven