Menu

Schoikse Minse: Leo Koninkx

Jarenlang was hij samen met zijn vrouw Toos het gezicht van Bowling Schaijk. In zijn eigen 'ballentent' was hij achter de bar als een vis in het water. Iedereen kent hem nog wel, ondanks dat hij alweer enige tijd uit ons midden weg is. Een terugblik op een karakteristieke Schaijkenaar….

Naam: Leo Koninkx

Geb.datum:  25 Juli 1939

Geboren en op gegroeid in:  Grave

Foto Leo

Naar Schaijk gekomen:  vanaf zijn  twintigste jaar had hij verkering met Toos van Dorst, en werd hij "dus" Schaijkenaar….

Beroep: Schilder en vrijwillige brandweer, voordat hij kastelein werd in Schaijk.

Bekend van: Toos van Dorst en oud café van Dorst, herberg van Dorst en later Bowling Schaijk.

Hoe stond hij in het leven:      
Op en top kastelein, Was graag onder de mensen, menig late en gezellige uurtjes gemaakt in de bowling. Stond voor iedereen klaar en had voor iedereen een luisterend oor. Carnaval was een groot feest voor hem. Vanaf het oud café aan de rijksweg, waar de carnaval is ontstaan tot aan de verbouwing van de bowling. Een groot eet en drinkfestijn met als afsluiting het druk bezochte “Haringhappen”. Vader van drie kinderen : Joost, Maurice en Manchel ( 6000e inwoonster van Schaijk).

Lijfspreuk: Waar alleman zingt en er maar 1 drinkt  kan het nooit gezellig zijn. (Leo had niet veel met de kerk.)

In hoeverre was het leven anders als vandaag de dag?
* Vroeger was er de handel in het café.
* Sociaal middelpunt van voetbal teams , biljarten en kaarten, dus vroeger was het café het verzamelpunt voor verenigingen.
* Vroeger had het  “oude“ café als 1 van de weinigen een telefoon en kwamen mensen daar naar toeom te vragen of er nog gebeld was voor ze. Telefoonnummer was toen 34.

Leo's hobby’s:
* Leo werkte graag met hout, van houten puzzels tot bolderkar en trapauto tot oud Hollandse bowlingspelen, hij maakte het allemaal zelf. ( mini golfspel).
* de zijspancross op zondag en TT Assen.
* paarden
* hoempapa muziek en duitse schlagers, accordeon muziek.               

Foto Cafe Van Dorst

Leuke anekdotes zijn er genoeg. Over Leo zelf, of hele leuke die hij ook nog eens smakelijk kon vertellen:
* Adriaan Veld had zijn gebit verloren en tijden het haringbal kreeg hij hem terug,  het was een een varkensgebit van slagerij van Kraaij.
* Leo kreeg een boete voor het te laat open zijn van 50 gulden, klanten legden geld bij elkaar en toen had Leo 55.- gulden. Omdat hij geld over had zei hij tegen de politie: As ge morgen op tijd bent kredde er  un bakske koffie vur.
* Henk Swanenberg had een pan erwtensoep besteld en onderweg naar huis moest hij ff naar van Son. Hij liet de pan buiten staan, maar toen hij terug kwam was de pan weg, een tijdje later hadden ze de pan terug gebracht en zat er een briefje bij waarop stond  geschreven “de soep was lekker” . Tot op heden is nog steeds niet bekend wie de pan meegenomen had.
* Nico Bens was opa geworden en ging dat vieren, de kleine op het biljart gezet , na genoeg gefeest te hebben gingen ze naar huis maar de wieg met de baby er in vergaten ze mee te nemen.
* Leo noemde  de bowling “ballentent”.
* Leo en Toos vierde hun verjaardag en er kwamen vreemde klanten binnen die er de hele avond bij hebben gezeten. Toen ze wilden afrekenen hoefde dat niet,  want we vieren onze verjaardag zei Leo. Ze sliepen in de auto want ze hadden teveel gedronken. Daarna ontvingen Leo en Toos een brief waarin stond dat ze nog nooit zo’n leuke verjaardag hadden gehad.
* Als je na 24:00 uur naar de bowling belde werd er opgenomen met “goedemorgen”.


Een prachtige 'Schoikse Mins' die helaas niet meer onder ons is. De herinneringen zijn wellicht daarom extra mooi ! (En hoe zou Marijke Dubbelt er tegenwoordig uit zien?)


Stukje over Leo

terug naar boven