Menu

Trotse terugblik op tentfeest

Moesland blikt met trots terug op 55 jaar carnaval Koninklijke onderscheiding voor afscheid nemende voorzitter Leonard Steetsel Moesland. Afgelopen weekend is het 55-jarig bestaan van Stichting Carnaval De Moeslanden in Schaijk op grootse wijze gevierd. Drie dagen is er volop gefeest, handen geschud en herinneringen opgehaald.

Op het tot Boeremoesplein omgedoopte Europaplein stond een grote feesttent waar gezelligheid en samenzijn centraal stonden. Op vrijdag begon het festijn met de onthulling van het Moeslands carnavalsmonument. Dit monument, waarvoor met het Glazen Huis op 11-11-11 de basis is gelegd, is ontworpen door onze eigen Moeszak Stijn van Lith. Stijn lichtte toe dat het monument vijf dagen met z’n allen carnaval vieren symboliseert. Carnaval is - zo gaf hij aan - het feest van samen: samenleven, samenwerken, de emotie die carnaval teweegbrengt samen beleven. Nadat het grote zwarte doek met een enorme kraan was opgetild, werd voor iedereen zichtbaar wat Stijn bedoelde. Het hele dorp in één grote optocht, elkaar vasthoudend, carnaval vierend, met aan de top van het feestgedruis: de prins als middelpunt en hoogst bereikbare ambt in het Moesland. Vervolgens trok die optocht ook daadwerkelijk door het dorp, als een grote stoet achter de Hofkapel aan richting een feestelijk en carnavalesk versierde tent. Daar aangekomen wist de feestband ‘Trigger’ de sfeer er meteen goed in te krijgen. Een gezellige sfeer ook, die tot in de late uurtjes bleef hangen.

Zaterdag startte het programma met de receptie voor genodigden. De stichting werd door velen gefeliciteerd. Onder andere de naburige carnavalsvereniging De Keleströpers uit Reek sprak warme woorden waar de onderlinge samenwerking en vriendschap duidelijk in naar voren kwamen. Zo tegen het moment dat de receptie als vanzelf overliep in de reünie ontving de voorzitter van de stichting, Leonard Steetsel, een Koninklijke onderscheiding uit handen van onze nieuwe burgemeester, de heer Bakermans. Zijn verdiensten voor het Moesland en Schaijk zijn niet op één hand te tellen. Bijna 22 jaar heeft Leonard – en met hem ook zijn echtgenote - zich ingezet voor het Moeslands carnaval. Het gehele Moesland is trots op zo’n voorzitter en die voorzitter is super trots op het Moesland. Deze zeer verdiende onderscheiding kon ook niet op een beter moment worden uitgereikt, nl. een uur voordat hij de voorzittershamer zou overdragen aan zijn opvolger, Roy van Boekel. Daarop nam mede-oprichter en één van de kartrekkers van het eerste uur, in 1958, Ad van Dorst, de aanwezigen mee terug in de tijd, hoe het allemaal ook al weer was begonnen. Tijdens het jubileum konden alle bezoekers ook genieten van de overzichtstentoonstelling die speciaal voor ‘5 kerres 11’ was ingericht. De commissie die deze prachtige expositie heeft weten neer te zetten, is er vele maanden mee bezig geweest. Maar het resultaat is dan ook om trots op te zijn, een kippenvel moment als je alle foto’s, krantenknipsels, carnavalspakken, boeken en de fantastische presentatie op het scherm bekijkt! Tijdens de reünie ging ook de barbecue aan en wisten de vele gasten de eettafel te vinden. Daarna betrad de band ‘Papa di grazzi’ het podium. Een grote, wervelende show waar muziek, acts en een vleugje erotiek elkaar afwisselden. Letterlijk een lust om te zien en mee te maken.

De volgende (zondag)ochtend zat de kerk vol om met z’n allen aanwezig te zijn bij de Heilige Mis ter nagedachtenis aan alle overleden Moeszakken en Moeszakkinnen. De pastoor en de diaken hadden – samen met enkele leden van de stichting – een mooie en gedenkwaardige dienst in elkaar gezet, geheel passend in de atmosfeer van carnaval én van de kerk. Na de mis volgde de inzegening van het carnavalsmonument en werden ballonnen opgelaten, wit en groen, de kleur van het Moesland. Het jubileumfeest werd tenslotte afgerond met een geweldige muzikale party op zondagmiddag waar groot en klein, jong en oud bij aanwezig waren. Maar liefst drie muziekstijlen kwamen hier bij elkaar. Naast de band ‘De Wannebiezz’ was er een diskjockey en deed ook onze Hofkapel een grote duit in het muzikale zakje. Zij kregen het publiek op de banken en de tafels waarbij ook luid werd meegezongen en gedanst. De commissie ’55 jaar Moeslands Carnaval’ kijkt vol trots terug op drie prachtige dagen. De organisatie wil iedereen die hier - op welke manier dan ook - een bijdrage aan heeft geleverd, zeer hartelijk dank zeggen. Het was veel werk maar dit feest heeft nog véél meer betekend voor ‘ut olling Moesland’.

Laatst aangepast opdonderdag, 20 juni 2013 22:49
Stichting Carnaval de Moeslanden

Carnaval in het Moesland

Al lang een begrip in carnavalvierend Moesland, een feest waar in wezen alle mensen gelijk zijn. Waarbij men geen rekening hoeft te houden met stand of status, en waarbij de betrekkelijkheid van het bestaan van top tot teen wordt ervaren… een feest voor jong en oud, arm en rijk, voor zieken en gezonden.  Het feest bij uitstek waarbij de gehele gemeenschap wordt betrokken, met kenmerken als het klaar staan voor een ander, inzien van de betrekkelijkheid van alle dingen, spontaniteit en eerlijkheid, ook de kunst om jezelf en een ander een spiegel voor te houden, en deze met een glimlach te accepteren….

Moeslands carnaval is ook een enorme organisatie, die vele kanten betreft, zoals pronkzittingen, het feest met de bond van ouderen, de feestmiddag voor zieken en gehandicapten het Kee-Moesbal, erewijn, ziekenbezoek, etalagewedstrijden, Goapmerrige, fototentoonstelling, videoavond. En dan niet te vergeten de organisatie van het carnaval voor de jeugd. En dan door het jaar heen nog het 11-11 bal, de pronkzittingen, de Braderie en het Liedjesfestival en natuurlijk het Zomercarnaval.Echter zonder iets of iemand te kort te doen, mag als allerbelangrijkst toch wel genoemd worden de grootste Carnavals optocht van de hele regio op moesmaandag. Wordt het wagen bouwen al  op jonge leeftijd bij het jeugdcarnaval met de paplepel ingegoten, zo kunnen wij Moeslanders met gepaste trots beweren, de grote Moeslandse optocht is een van de mooiste van Nederland en misschien wel van Europa…… Een optocht die gebouwd wordt door de diverse carnavalsverenigingen welke ieder jaar in aantal groeit, op dit moment al 66 stuks in aantal !!!

Individuele, kleine loopgroepen, grote loopgroepen, en praalwagens schitterend van kleur en bewegingen, begeleid met de toepasselijke muziek, zijn de belangrijkste kenmerken van deze optocht, welke direct gevolgd wordt met een emotievolle prijsuitreiking!

Vrijwilligers....... Tja, en dan ben je de voorzitter en dan kijk je naar onze organisatie. Hoeveel mensen zijn er bij de organisatie van carnaval in het Moesland betrokken. 166 vrijwilligers telt de Stichting. Dat zijn erg veel mensen !! En die mensen zijn elk jaar samen bezig hun steentje bij te dragen aan het carnaval in het Moesland. En wie zijn dat: de Boerenmoeskapel, de Prinselijke Dansgarde en hun leiding en trainsters, de Hoffotograaf, de Raad van 11, de commissie leden, de Huppelpupkes en hun leiding en trainsters, Toeter Mar Henne en hun leider, de juryleden bij de de grote optocht, de juryleden bij de jeugdoptocht, de ordecommissarissen, het bestuur van de jeugdcarnaval, het bestuur van de Stichting, de adviseurs bij de jeugd en de Stichting.

Website: www.moesland.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Profiles

terug naar boven