Menu

Kubbtoernooike 2017

From:

Op zaterdag 8 juli 2017 vindt alweer het 3e Kubbtoernooike in het werelddorp Schaijk plaats. De afgelopen 2 jaar is bewezen dat het mogelijk is om zowel jong en oud gezamenlijk een gezellig en succesvol evenement te laten beleven. Dit was voor de organisatie het uitgangspunt en het Kubb spel is gebleken daar bij uitstek geschikt voor te zijn.

Na een fantastisch en zeer druk bezocht 2e toernooi in 2016 zal dit jaar het 3e Kubbtoernooike gehouden worden op de unieke locatie van charme camping Hartje Groen in Schaijk. Het toernooi wordt gespeeld op gras, op een veld van 5x8 meter, in teams van 3 personen. Maar uiteraard wel met de Brabantse gemoedelijkheid en gezelligheid. Uiteraard bent u als toeschouwers of als fanatieke supporter ook welkom. Want wat is een evenement nu zonder jullie! Dus zet het alvast in de agenda; Het 2e Kubbtoernooike zal op 8 juli 2017 vanaf 11.00 uur tot ongeveer 17.00 uur met aansluitend een gezellige afsluiting worden gehouden. Voor meer informatie, of nog beter, heb je al een team van 3 mensen die mee willen doen met het 3e supergezellige Kubbtoernooike, vul dan het inschrijfformulier in dat te vinden is op de “Aanmelden” link op www.kubbtoernooike.nl. Let wel: Inschrijving is al begonnen en gezien de enthousiaste reacties van vorig jaar zal het maximum aantal teams snel gehaald worden, dus reageer nu want vol=vol.

Voor diegene die de afgelopen jaren het begrip KUBB volledig hebben gemist leggen wij U in het kort uit: Wat is KUBB? KUBB is afkomstig uit Zweden en zou volgens een legende een oud Vikingspel zijn. Anderen zeggen dat dit spel ooit begonnen is tijdens het sprokkelen van brandhout. De Zweden bedachten dat ze met die verschillende takken ook een spel konden spelen en zo is het 'gooien met stokken' ontstaan. Het woord "KUBB" betekent "houten blok" in het Zweeds dialect. KUBB kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, jeu de boules, en schaken.

Dit gezelschapsspel speelt men met 2 tot 12 deelnemers en kan door jong en oud gespeeld worden. De meeste die het KUBB spel kennen spelen dit tijdens hun vakantie, want je kunt het spelen op gras maar ook op het strand, gravel of zelfs in de sneeuw. Doel van het spel is om te winnen door de koning om te gooien. Maar eerst moeten alle KUBB’s van de tegenstander veroverd worden. Het team dat als eerste alle KUBB’s van de tegenstander heeft omgegooid en daarna de koning omver werpt heeft het spel gewonnen.

De Zweden spelen het al sinds de middeleeuwen, maar sinds de herontdekking een paar jaar geleden neemt de populariteit van KUBB snel toe. Dit voorheen onbekende spel veroverd nu de wereld nog sneller dan de Vikingen van weleer. Sinds 1995 worden jaarlijks Wereldkampioenschappen gehouden in Zweden en sinds 2004 is er ook een Nederlands Kampioenschap.

Op steeds meer plaatsen ontstaan kleine toernooitjes en ziet men op grasveldjes enthousiastelingen die elkaar proberen te verslaan. Er is zelfs een trend waarneembaar waarbij beoefenaars van jeu de boules hun materiaal ruilen voor KUBB-stokken. Er gaan zelfs verhalen te ronde waar kids hun iPad wegleggen om buiten KUBB te spelen…. Dit bewijst dat KUBB een spel is voor jong en oud. Kortom, het is tijd geworden om dit supergezellige spel ook in wedstrijdvorm in het mooie en gezellige werelddorp Schaijk te spelen.

Laatst aangepast opdonderdag, 20 april 2017 23:33
Kubbtoernooike

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
terug naar boven

Nieuws uit Landerd (Brabants Dagblad)