Menu

Bijna optocht

In Schaijk zijn de voorbereidingen weer in volle gang voor de Grote Moeslandse optocht, fanatieke clubs die in koude en warme schuren werken aan hun creaties. Ook dit jaar doen er traditiegetrouw alleen maar Schaijkse clubs mee. Veel clubs die al jaren deelnemen aan de optocht zijn erbij maar ook zijn er een aantal clubs terug van weg geweest. Zo is er bijvoorbeeld oud winnaar Olling doll, ter ere van hun 22 jarig bestaan zijn ze na jaren van rust weer terug in de optocht met een wagen. Ook B.F.C. De Wulpse Hertjes zijn ontwaakt uit hun winterslaap, 3 jaar geleden nog een prachtige 3 plaats behaald in de categorie wagens maar daarna volgde een periode van rust. Nu gaan ze er een Mexicaans feest van maken wat ongekend is werd ons beloofd! Carnavalsclub Nie Gering doet weer mee, de club van onze prins. CV Maf Mar Moi, (winnaar ’13’14’15 categorie wagens) is weer aanwezig om te titel te verdedigen met hun thema “boerderij” maar kapers zijn op de kust om deze felbegeerde titel in de wacht te slepen. Zou het Schon Gekwakt bijvoorbeeld eindelijk gaan lukken. Drie jaar op rij werden zij tweede achter Maf mar Moi.
Ook tal van loopgroepen en individuelen die op een ludieke wijze het publiek gaan vermaken zijn natuurlijk weer van de partij. Wat kunnen we van Ouwe Meuk verwachten? Na 6 titels op rij werden zij afgelopen jaar onttroond. Of wat te denken van de strijd tussen Moi Gekloi en Zo Gut Ut bij de grote loopgroepen. Langs de kant staan op verschillende plaatsen orkesten te spelen om de sfeer compleet te maken! Daar waar de optochten in de regio kleiner worden blijft onze optocht op niveau en worden de creaties elk jaar mooier en inventiever. Met 18 wagens, 31 loopgroepen en 10 individuelen is spektakel gegarandeerd. Nieuwsgierig geworden? Op Carnavalsmaandag om 13:11u word het startschot gegeven en zal de optocht door het centrum van Schaijk heen trekken.

Stichting Carnaval de Moeslanden

Carnaval in het Moesland

Al lang een begrip in carnavalvierend Moesland, een feest waar in wezen alle mensen gelijk zijn. Waarbij men geen rekening hoeft te houden met stand of status, en waarbij de betrekkelijkheid van het bestaan van top tot teen wordt ervaren… een feest voor jong en oud, arm en rijk, voor zieken en gezonden.  Het feest bij uitstek waarbij de gehele gemeenschap wordt betrokken, met kenmerken als het klaar staan voor een ander, inzien van de betrekkelijkheid van alle dingen, spontaniteit en eerlijkheid, ook de kunst om jezelf en een ander een spiegel voor te houden, en deze met een glimlach te accepteren….

Moeslands carnaval is ook een enorme organisatie, die vele kanten betreft, zoals pronkzittingen, het feest met de bond van ouderen, de feestmiddag voor zieken en gehandicapten het Kee-Moesbal, erewijn, ziekenbezoek, etalagewedstrijden, Goapmerrige, fototentoonstelling, videoavond. En dan niet te vergeten de organisatie van het carnaval voor de jeugd. En dan door het jaar heen nog het 11-11 bal, de pronkzittingen, de Braderie en het Liedjesfestival en natuurlijk het Zomercarnaval.Echter zonder iets of iemand te kort te doen, mag als allerbelangrijkst toch wel genoemd worden de grootste Carnavals optocht van de hele regio op moesmaandag. Wordt het wagen bouwen al  op jonge leeftijd bij het jeugdcarnaval met de paplepel ingegoten, zo kunnen wij Moeslanders met gepaste trots beweren, de grote Moeslandse optocht is een van de mooiste van Nederland en misschien wel van Europa…… Een optocht die gebouwd wordt door de diverse carnavalsverenigingen welke ieder jaar in aantal groeit, op dit moment al 66 stuks in aantal !!!

Individuele, kleine loopgroepen, grote loopgroepen, en praalwagens schitterend van kleur en bewegingen, begeleid met de toepasselijke muziek, zijn de belangrijkste kenmerken van deze optocht, welke direct gevolgd wordt met een emotievolle prijsuitreiking!

Vrijwilligers....... Tja, en dan ben je de voorzitter en dan kijk je naar onze organisatie. Hoeveel mensen zijn er bij de organisatie van carnaval in het Moesland betrokken. 166 vrijwilligers telt de Stichting. Dat zijn erg veel mensen !! En die mensen zijn elk jaar samen bezig hun steentje bij te dragen aan het carnaval in het Moesland. En wie zijn dat: de Boerenmoeskapel, de Prinselijke Dansgarde en hun leiding en trainsters, de Hoffotograaf, de Raad van 11, de commissie leden, de Huppelpupkes en hun leiding en trainsters, Toeter Mar Henne en hun leider, de juryleden bij de de grote optocht, de juryleden bij de jeugdoptocht, de ordecommissarissen, het bestuur van de jeugdcarnaval, het bestuur van de Stichting, de adviseurs bij de jeugd en de Stichting.

Website: www.moesland.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Social Profiles

terug naar boven