Menu

Betsy van der Zanden uit Schaijk publiceert boek n.a.v. 70 jaar Market Garden

De viering en herdenking van 70 jaar Market Garden inspireerde de 88-jarige Betsy van der Zanden uit Schaijk tot het schrijven van haar negende boek: Welkom bevrijders! Het verhaal is gebaseerd op haar lang bewaarde briefjes en ‘kladjes’ uit de oorlog en speelt zich af rondom Market Garden in 1944 en de herdenkingen in 1994 en 2014. De lezer wordt meegenomen in de herinneringen en belevenissen van de schrijfster, die bij deze indrukwekkende gebeurtenissen ter plaatse was. 

Fragment: Market Garden 1944

Betsy werkte in de oorlog als naaister in vele gezinnen in en rondom Schaijk. Alles wat ze daar zag en hoorde moest geheim blijven en daarom schreef ze alles op. Deze ‘kladjes’, zoals ze door haar worden genoemd, heeft ze altijd bewaard en vormen de basis voor haar verhaal. 

Hieronder een fragment van wat er gebeurde op 19 september 1944, de dag dat de bevrijders op hun tanks door de straten van Reek reden:

Dinsdag 19 september 1944 

Op deze morgen ging ik als naaister (gelukkig die dag mét de fiets) naar de familie Van den Broek in de Runstraat. Ik had amper mijn jasje uit of Bet, moeder de vrouw zeiden ze vroeger, had mij vriendelijk en breed lachend zoals iedereen haar kende, een goedemorgen gewenst. 

Opeens hoorden wij buiten roepen. Er stond een klein groepje mensen voor het raam. Ze riepen: “Bet, Bet, de Amerikanen zijn in Reek.”

Mijn jasje ging weer aan (met papier en potloodje) en ik vroeg ’t niet maar ik zei: “Bet, ik ga efkus met hun mee naar Reek.” Ik zag en zie nog steeds die handnaaimachine op tafel klaar staan en weg was ik. Terwijl ik nog wel riep: “Bet, ik kom terug om alles te vertellen maar…”

Samen fietsten wij naar het geluid of waar het geluid ons bracht en dat was bij café De Kleine Elft in Reek. Ik legde net als de anderen mijn fiets neer in de berm net voor de grote weg en even later zwaaide ik net als alle anderen naar de bevrijders.


Een spannende tijd volgt…

Na deze dag in 1944 volgden nog vele mooie, maar ook angstige momenten. Zo was er de dag dat Betsy oog in oog stond met een gewonde Duitse soldaat op het erf van haar ouderlijk huis. Ook schrijft ze over de voortdurende inkwartieringen van de bevrijders op één van de adressen waar ze als naaister werkte en de sabotage die haar man Toon pleegde om te ontsnappen aan de Duitsers. 


Herdenking van 50 en 70 jaar Market Garden

Tot twee keer toe ging Betsy terug naar de plek in Reek waar ze als zeventienjarig meisje stond, om te zwaaien naar de bevrijders die in hun tanks en andere legervoertuigen voorbij reden. In 1994 samen met haar man Toon en in 2014 samen met haar kinderen: 


Market Garden: 70 jaar later

20 september 2014, een mooie zaterdagmorgen in Reek. Een dag met veel herinneringen en emoties. Mijn wens voor mijn 88ste verjaardag werd vandaag samen met de kinderen vervuld. Ik was weer terug op die plaats waar eens café De Kleine Elft stond, om het voor mijzelf en voor de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen af te sluiten. Samen op weg naar de bevrijding. 

Alles vertellen aan de kinderen en alles laten zien: waar ik was en waar ik stond zeventig jaar geleden, als zeventienjarig meisje. Zomaar met de fiets ervandoor en dat zonder het te vragen. Dat was in die tijd bijna een doodzonde. Dit was ook de plaats waar ik twintig jaar geleden stond, samen met hun vader, tijdens 50 jaar Market Garden. 


Publicatie en bestellen

Iedereen die nieuwsgierig is geworden naar het boek Welkom Bevrijders! en een exemplaar wil bestellen kan contact opnemen met Betsy van der Zanden op tel. 0486 - 462192 of een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het boek verschijnt op 26 april 2015 en kost € 12,50. Een deel van de opbrengst gaat naar pater Sudhir Bara in India.

 

Foto - Schrijfster Betsy van der Zanden

Redactie SEW

Webmaster van Schaijk een Werelddorp!

Website: www.sewd.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
terug naar boven