Menu

12 oktober 2014 - Weemoedige en opzwepende klanken uit de hele wereld

Het Nijmeegs Strijkersgilde opent samen met RChestra het nieuwe MuziS-seizoen

 Een compleet strijkorkest met maar liefst dertig strijkers, aangevuld met een wereldmuziekband (soloviool, accordeon, gitaar, fluit en percussie)  zal op zondag 12 oktober a.s. het podium van de Phoenix in Schaijk vullen. Het Nijmeegs Strijkersgilde en de band RChestra openen dan namelijk het nieuwe MuziS-seizoen. Onder de titel ‘Grenzeloze Streken’ wordt door beide ensembles muziek gepresenteerd  uit ondermeer Afghanistan, Armenië, de Balkan, Israël en Ierland. In de unieke combinatie van soloviool, strijkers en band klinken echo's uit vele windstreken, in een hybride en dynamische klankenrijkdom.

 

Het Nijmeegs Strijkersgilde is in 2008 ontstaan, omdat een groep ervaren en ambitieuze strijkers  muziek die speciaal voor strijkorkest is geschreven wat meer aandacht wilde geven in de regio Arnhem / Nijmegen. Het orkest werkt op projectbasis. Elk jaar worden door het Strijkersgilde twee programma’s verzorgd, met wisselende dirigenten en uiteenlopende thema’s, steeds met groot succes.  Het najaarsproject van 2014 wordt uitgevoerd in Groesbeek  op 11 oktober en op 12 oktober in Schaijk. Het Nijmeegs Strijkersgilde was in oktober 2012 ook te gast bij MuziS, met een succesvol concert in het Wapen van Reek. Deze keer brengt het Strijkersgilde een compleet ander programma dan in 2012, namelijk een concert met wereldmuziek, samen met het Nijmeegse wereldmuziekensemble RChestra. Rchestra is een heterogeen gezelschap met muzikanten uit de pop, de folklore, de straat en de klassieke muziek. Het hecht eraan cultuur op te vatten als een ongelooflijk dynamisch en hybride fenomeen, waarvan ze zelf volop deel uitmaakt. Het ensemble heeft vijf cd’s uitgebracht en het speelde in een aantal landen van Europa. Radio Nederland Wereld Omroep verkoos Rchestra tweemal tot het beste Nederlandse wereldmuziekensemble. Rchestra staat onder leiding van Johny Rahaket die ook de soloviool speelt.

Johny Rahaket studeerde aan de Staatliche Hochschule für Musik in Keulen en werd daarna ijzervlechter in Groesbeek. Na anderhalf jaar klom hij weer van de steigers en ging een wereldreis maken, met de viool op zijn rug. Vol nieuwe muzikale invloeden pakte hij na terugkomst de vioolstudie weer op aan het Conservatorium in Utrecht. .Johny was onder meer twee jaar concertmeester bij het Ricotti Ensemble en hij speelde vier seizoenen bij het Internationaal Danstheater. Met beide gezelschappen  maakte hij diverse internationale tournees. Johny is ook oprichter van Colourful City Koor in Nijmegen en is artistiek directeur van het Circus Colorful City.

De dirigent van dit najaarsconcert is Joris Peters. Joris is sinds 2004 actief als dirigent. Al drie keer eerder dirigeerde Joris met succes het Nijmeegs Strijkersgilde. Hij is vaste invaller bij het Nijmeegs Studentenorkest, dirigeerde ook bij het Apeldoorns Symfonieorkest en bij het Nederlands Artsenorkest. Hij volgt momenteel  lessen orkestdirectie bij Quentin Clare.in Leiden.  

Dit concert is het eerste MuziS-concert van het seizoen. Verder zijn dit seizoen nog geprogrammeerd het Vivezza Trio ( 16 november, ook in Schaijk) het Lindenberg Gitaar Kwartet (25 januari,  in Zeeland), het zangduo en pianoduo ‘Brothers and Sister (8 maart, in Schaijk), het Duo Sax en Stix met Karin Strobos (19 april, in Reek) en een Open Podium Jong Talent ( 31 mei, ook in Reek).

johnny-rahaket

Waar en wanneer?

Het concert vindt plaats op zondag 12 oktober in Dorpshuis ‘De Phoenix’, Pastoor van Winkelstraat 11 in Schaijk. Aanvang 12.00 uur. Een toegangskaartje (inclusief consumptie) kost € 12,50. Kinderen en jongeren tot 15 jaar en CJP-houders betalen € 2,50. Aan de zaal zijn ook nog abonnementen verkrijgbaar voor het hele seizoen, ad € 50,-. Meer informatie over MuziS Landerd is te vinden op www.muzis.nl

Redactie SEW

Webmaster van Schaijk een Werelddorp!

Website: www.sewd.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
terug naar boven