Menu

(Over)leven met chronische pijn.

Iedereen heeft weleens te maken met pijn. Maar wanneer spreek je nu van chronische pijn? en wat kun je doen wanneer je chronische pijn hebt?

Pijn is een waarschuwing van het lichaam dat er iets niet in orde is en dat daar iets aan gedaan moet worden.

Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Maar pijn kan echter ook chronisch worden.

We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 6 weken blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. U gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of u bijt zich juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.

Goede begeleiding door een therapeut die zich geschoold heeft in de behandeling van chronische pijn kan u helpen weer grip te krijgen op uw klachten.

Bij de behandeling is de pijn niet leidend. De behandeling is dus niet gericht op pijnvermindering, maar het aanleren van vaardigheden om met de pijn om te gaan. In de behandeling wordt via waardevolle doelen gewerkt aan het verbeteren van de activiteiten die voor u belangrijk zijn. Dat betekent voor de één bijvoorbeeld beter kunnen fietsen en voor de ander beter met spanningen omgaan. Belangrijk is dat u kritisch leert kijken naar uw eigen functioneren en bewust wordt van wat u kunt veranderen. Zo leert u gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden en rekening te houden met beperkingen.

Waar u aan wilt werken. Op maat! Dus individueel en afhankelijk van uw eigen situatie.

Leren omgaan met uw pijnklachten, optimaal gebruikmakend van de mogelijkheden die er zijn, waarbij rekening gehouden wordt met de beperkingen. U kiest zelf en maakt actief zelf de stappen op weg naar uw eigen doel onder begeleiding van oefentherapeut

Brigit van Aanholt en Silvia Thyssen, van Oefentherapie Cesar - Gezonder Bewegen zijn aangesloten bij Netwerk Chronische Pijn.

Het doel van het netwerk is het begeleiden van mensen met chronische pijn op een professionele en uniforme manier, om daarmee bij te dragen aan een betere kwaliteit van leven en bewegen.

Alle oefentherapeuten binnen het netwerk zijn hiervoor geschoold en werken volgens een protocol dat speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van mensen met chronische pijnklachten. Door onderlinge samenwerking en een goede afstemming met andere behandelaars wordt een hoge mate van kwaliteit en efficiency nagestreefd.

Het netwerk werkt o.a. samen met  revalidatieartsen, reumatologen en pijnpoli.

In totaal zijn 30 praktijken van oefentherapeuten in de regio ’s-Hertogenbosch/Uden die werkenmet het protocol chronisch pijnpatiënten.

Meer informatie: www.netwerkchronischepijn.nl 
of u kunt contact opnemen met Silvia Thyssen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

Silvia Thijssen

Schaijk een werelddorp, een mooie manier om ons Gezondheidscentrum Landerd bekender te maken voor Schaijk en omgeving.
Als Oefentherapeut en Kinderoefentherapeut ben ik sinds 2007 in Schaijk aan het werk. Op onze locatie aan de Lorskensstraat 1e werken we met verscheidene disciplines samen.
Zo ook bij "Schaijk een werelddorp", samen kun je elkaar versterken en gebruik maken van elkaars kwaliteiten, zorg dragen voor en met elkaar.

 

Website: www.gezondheidscentrumlanderd.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
terug naar boven