Menu

Muziek en beeldende kunst gaan samen

Er is geweldig gewerkt door heel veel talentvolle mensen

Muziek en beeldende kunst gaan samen tijdens een bijzondere manifestatie

 

Een concert met gerenommeerde musici, een tentoonstelling en een fotopresentatie van kunstwerken waaraan bijna 100 mensen hebben meegewerkt en een veiling van een aantal kunstwerken voor een goed doel. Dit alles is te zien en te beleven op zondag 18 mei a.s. in dorpshuis De Phoenix in Schaijk. MuziS Landerd en de kunstgroep Land’Arte hebben de handen hiervoor ineengeslagen en ze presenteren samen dit project als Muz’Arte. Een en ander is tevens de opmaat voor de atelierroute van Land’Arte die een week later plaatsvindt.

 

Het concert

MuziS presenteert op haar laatste concert van dit seizoen op 18 mei het Hexagon Ensemble. Hexagon is een ensemble voor kamermuziek van absoluut topniveau. Succesvolle optredens in onder meer het Concertgebouw in Amsterdam, Wigmore Hall in Londen, op het Festival Vlaanderen, in Parijs en Straatsburg, Slovenië en de Verenigde Staten illustreren de kwaliteit. Ook de maar liefst negen goed ontvangen cd’s getuigen van de grote klasse van dit bijzondere ensemble, dat uit vijf blazers (fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn) en een pianist bestaat. Veel optredens zijn voor radio en tv vastgelegd. De concerten van dit al ruim twintig jaar bestaande gezelschap zijn een muzikaal feest. De reacties: lovend.

Het Hexagon Ensemble speelt op 18 mei zijn programma ‘De Verbeelding’. Vóór de pauze wordt een werk voor blazers gespeeld van de Praagse componist Reicha en een pianoconcert van Mozart.

Pièce de resistance van het programma is ‘Schilderijen van een Tentoonstelling’ van Moussorgsky, dat na de pauze wordt gespeeld. Het ensemble speelt dit werk in een prachtige bewerking van Kees Olthuis. Tijdens het spelen van dit stuk worden foto’s getoond van werken die kunstenaars uit de gemeente Landerd hebben gemaakt, geïnspireerd door deze muziek. Bijna 100 mensen, inclusief 20 kinderen, zijn de afgelopen maanden actief geweest om deze uitvoering tot een succes te maken.Er zijn schilderijen en tekeningen gemaakt, keramiek, beelden, gedichten, edelstenen, textiele kunst en smeedwerk. De fotoclubs uit Schaijk en Zeeland hebben alle kunstwerken op foto gezet en ingepast op de maat van de muziek.

  

De veiling

Na afloop van het concert vindt onder leiding van veilingmeester Leonard Steetsel een veiling plaats van een aantal geselecteerde werken, die daarvoor zijn afgestaan door de kunstenaars. Ook een aantal mensen die niet aan het project hebben deelgenomen heeft werken geschonken voor deze veiling. Er worden bijzonder fraaie werken aangeboden. De opbrengst van de veiling is bestemd voor het Jeugdcultuurfonds.

 

De expositie

Op de zaterdag vóór het concert, 17 mei, zijn de vervaardigde werken reeds te bewonderen in een expositie in Dorpshuis De Phoenix in Schaijk. De expositie is die zaterdag geopend van  16 – 19 u. De burgemeester van Landerd verricht de officiële opening om 17 u. De expositie is ook open vóór en na het concert op 18 mei.

De atelierroute

Elke twee jaar organiseert de kunstgroep Land’Arte een atelierroute in de gemeente Landerd. Ook dit jaar gaat dat weer gebeuren en wel op zaterdag 24 en zondag 25 april a.s., een week na het concert. De meeste kunstenaars die hun atelier openstellen doen mee aan het project van Muz’Arte. Er zijn in totaal 18 kunstenaars te bezoeken, op diverse locaties in Reek, Schaijk en Zeeland.

Een van de deelnemende kunstenaars is Geert Janssen uit Schaijk. Geert laat een aantal schilderijen zien in de gezellige tuin en het ruime atelier bij zijn huis aan de Schutsboomstraat. Geert heeft onder meer diverse malen meegedaan aan de Schildersdagen in Ravenstein. Voor het project en voor de veiling heeft hij een groot schilderij gemaakt, geïnspireerd door ‘De catacomben van Parijs’, een van de thema’s uit het werk van Moussorgsky. Geert restaureert ook oude meubels (www.deschrijnwerker.nl) , dus de houten  lijst om het schilderij heeft hij natuurlijk zelf op maat gemaakt.

Een andere deelnemer uit Schaijk is Walter van de Pas. Walter maakt beelden. Hij heeft in zijn werkzame leven als docent handvaardigheid vooral met hout gewerkt en hij vindt het fijn om nu met steen te werken, want steen is duurzamer.Tijdens de atelierroute wil Walter zijn beelden laten zien in zijn prachtige tuin Achter het Ven. Walter heeft voor het project een beeld gemaakt geïnspireerd op ‘De Passage’, de overgang tussen de verschillende schilderijen in het werk van Moussorgsky. Het beeld is uitgevoerd in Indiase speksteen. Het was fijn om een steen gevonden te hebben waar zijn idee goed inpaste.

Waar en wanneer?

Expositie:

Zaterdag 17 mei a.s., van 16 – 19 u. in Dorpshuis De Phoenix, Pastoor van Winkelstraat 11 in Schaijk. Officiële opening om 17 u. door burgemeester Bakermans van Landerd. De expositie is ook geopend na het concert op 18 mei. Entree is gratis.

Concert:

Zondag 18 mei a.s., van 12 – 14 u. in Dorpshuis De Phoenix in Schaijk. Kaartjes (incl.  consumptie tijdens de pauze) kosten € 12,50. Kinderen tot 15 jaar en CJP-houders betalen € 2,50. Kaartjes zijn aan de zaal verkrijgbaar.

Veiling:

Zondag, na afloop van het concert, dus ca. 14 u. Veilingmeester is Leonard Steetsel.

Atelierroute:

Zaterdag 24 en zondag 25 mei a.s., van 11 – 17 u. op diverse locaties in Reek, Schaijk en Zeeland. Folders met adressen zijn verkrijgbaar bij het concert, bij het VVV-punt in de C1000 in Zeeland, bij de Bruna in Schaijk en bij de deelnemende ateliers. Entree is gratis.

 
Redactie SEW

Webmaster van Schaijk een Werelddorp!

Website: www.sewd.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
terug naar boven