Menu

7 april - 7e "Fresia Blaasmuziekfestival"

7e Fresia Blaasmuziekfestival met Die Nuhnemucke (D) en de Salländer Musikanten.

Op zondag 7 april a.s. houdt Blaskapelle Fresia, inmiddels voor de zevende keer, haar blaasmuziekfestival in Zaal de Phoenix in Schaijk. Het festival begint om 13:00 uur. Zaal open en voorprogramma: 12:30 uur. Entree € 5,00 per persoon. Met de optredens van Die Nuhnemucke uit het Duitse Hallenberg, de Salländer Musikanten uit het oosten van het land en Blaskapelle Fresia zelf, belooft het weer een bijzondere editie te worden.

Die Nuhnemucke

Blaaskapel Die Nuhnemucke ontleent haar naam aan het riviertje de Nuhne bij Hallenberg in het Sauerland, terwijl “Mucke” spreektaal (dialect) is voor “muziek”. Het orkest, waarin een aantal voor Fresia bekende muzikanten speelt, is in 2015 ontstaan uit deelnemers aan een workshop voor Egerländer blaasmuziek onder leiding van componist en orkestleider Alexander Pfluger. Na deze eerste workshop was men zo enthousiast, dat werd besloten deze muziek samen verder te verfijnen en ook verder te repeteren. Er werden meer workshops onder leiding van professionals gehouden, waarmee een duidelijke kwaliteitsverbetering werd bereikt. Nu kwamen ook de eerste optredens. De komst van een zangduo begin vorig jaar, maakte de bezetting geheel compleet. Het repertoire van de “Nuhnemucke” omvat enerzijds de bekende klassiekers uit de blaasmuziek en anderzijds gloednieuwe titels van hedendaagse componisten. Muzikaal leider van Die Nuhnemucke is Jürgen Grimmig.

De Salländer Musikanten

Zeven liefhebbers van de Böhmische blaasmuziek hebben elkaar gevonden in de Salländer Musikanten. Klassieke- en nieuwe Egerländer composities zijn de ingrediënten van het programma van deze formatie. Deze typisch Böhmische blaasmuziek wordt in een kleine bezetting ten gehore gebracht. Ter afwisseling maken ook andere-, soms solistische werken, deel uit van het programma. De muzikanten hebben alle hun muzikale ervaring in verschillende bekende blaaskapellen in Nederland opgedaan.De deelname aan het blaasmuziekfestival in Schaijk is het allereerste optreden van de Salländer Musikanten. De groep speelt vóór, tussen, en na de optredens van Blaskapelle Fresia en Die Nuhnemucke.

Blaskapelle Fresia

“Met het uitnodigen van Die Nuhnemucke en de Salländer Musikanten, bieden we een podium aan nieuwe, en in Nederland minder bekende orkesten en krijgt het publiek de unieke gelegenheid hiermee kennis te maken. Dat deden we eerder en dat vinden we belangrijk”, zegt Simon Meurs, muzikaal leider van Blaskapelle Fresia. “Door de festivaldeelnemers zorgvuldig te selecteren, zorgen we niet alleen voor kwaliteit, maar zijn natuurlijk ook variatie en een gezellige sfeer gewaarborgd”. Fresia bijt in het festivalprogramma het spits af. Splinternieuwe composities worden afgewisseld met onvergetelijke Egerländermelodieën en pittige marsen weer gevolgd door fraaie walsen en polka’s. Dit vaak met de bijdrage van het vaste zangduo van Fresia. De opbrengst van het festival wordt ingezet om de volgende concerten voor KiKa, waarmee inmiddels ruim € 18.000,- bijeengebracht is, weer te kunnen organiseren. Een gezamenlijk optreden van alle festivaldeelnemers vormt het slot van het festival. De aanvang op 7 april a.s. is om 13:00 uur. Zaal open en aanvang voorprogramma in de foyer om 12:30 uur. De entree bedraagt € 5,00 p.p.

Toegangskaarten zijn te bestellen via www.blaskapelle-fresia.nl of telefonisch via 06 132 33 22 9.

Simon Meurs

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
terug naar boven