Menu

Schaijkse Lekkernijen

In Schaijk worden diverse lokale specialiteiten gemaakt. Producten die waarschijnlijk tot in de verre omstreken bekend zijn en prijzen hebben gewonnen, maar die vooral onder de Schaijkse bewoners erg geliefd zijn. Denk aan verse worst en balkenbrei van van Kraaij, een frietje Landerd van van Son of een kruik Schaijkse Moeskop. Bekijk hieronder een overzicht van deze lekkernijen en hoe de makers ze zelf het liefste eten.

Recept van de week: Gevulde kalfsoester

Gevulde kalfsoester

Een heerlijk gerecht voor 4 personen wat vrij gemakkelijk te maken is en binnen 20 tot 30 minuten op tafel staat!

Benodigdheden:
- 4 kalfsoesters van 120 gram
- 125 gram ricotta
- 10 zongedroogde tomaatjes (fijn gesneden)
- 12 plakken ontbijtspek
- 250 gram spinzie (gewassen en geplukt)
- 1 theelepel bieslook (fijn gesneden)
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels pijnboompitten (geroosterd)

Bereidingswijze:
- Meng de ricotta met de helft van de tomaatjes, de bieslook, peper en zout. Snijd het midden van de   kalfsoester open en vul deze met het mengsel. Omwikkel iedere kalfsoester met drie plakjes ontbijtspek. 
- Bak de pakketjse om en om goudbruin in een beetje olie en laat ze aan beide 
  zijden ongeveer 5 minuten nagaren in de pan. Verhit ondertussen vier eetlepels
  olie in een wok. Bak hierin de spinazie, de overige zongedroogde tomaatjes, de 
  knoflook en de pijnboompitjes. Breng op smaak met flink wat peper en een beetje
  zout.
- Serveer de kalfsoester op de gebakken spinazie. 

Smakelijk eten!
Team Keurslagerij van Kraaij 

logo van kraaij K

Lees meer...

Verse worst; een pakketje vol smaak

Er gaat toch niets boven een stukje verse worst met sperzieboontjes en gekookte aardappelen met jus. Maar hoe wordt deze overheerlijke verse worst van Keurslagerij van Kraaij nou eigenlijk gemaakt?

Het belangrijkste van verse worst is een goede vet-vleesverhouding. Dit maken we door zowel varkens als rundvlees te gebruiken. Door dit goed te mengen krijg je de perfecte structuur. Natuurlijk zijn er ook kruiden voor nodig om de verse worst op smaak te brengen. De basiskruiden hiervoor zijn zout, peper en nootmuskaat. En dan draaien maar!

Maar om er een verse worst of saucijs van te maken hebben we natuurlijk nog een omhulsel nodig. Voor ambachtelijke verse worst wordt een natuurdarm gebruikt. Het deeg wordt in een darm gedraaid die wel 4 tot 6 meter lang is! Daarna worden er kleinere stukjes van gemaakt en hebben we de perfecte verse worst of saucijs.

Verkrijgbaar bij Keurslager Van Kraaij in Schaijk

Lees meer...

Waarom een blinde vink en slavink bij een slagerij?

Als je de naam hoort denk je al snel aan een vogel. Hoe komt de blinde vink in de slagerij aan zijn naam? Vroeger aten de rijke mensen een vink als lekkernij. De armere mensen wilde ook graag een vink eten maar dit was te duur. Ze besloten zelf om een vink te maken met een lapje kalfsvlees met daarin gehakt. Ze noemde hem blinde vink omdat het geen ogen had net als de echte vink. Later is het kalfsvlees vervangen door varkensvlees.

De slavink kwam wat later. Een slager bedacht om het lapje varkensvlees te vervangen door spek. Dit product smaakte erg goed met sla erbij. Vandaar dat de naam slavink is ontstaan.
Bij ons in de slagerij worden al vele jaren blinde vinken en slavinken gemaakt. Gerrit en Fonza hebben er al 10.000de gemaakt. Ze hebben ons geleerd hoe wij ze perfect kunnen maken. Wij maken ze nog precies hetzelfde als toen Gerrit en Fonza er mee begonnen. En ze zijn nog steeds even lekker!

Verkrijgbaar bij Keurslager Van Kraaij in Schaijk

Lees meer...

Wat kun jij lekker maken?

Er zullen best nog meer Schaijkse lekkernijen te koop zijn in Schaijk, maar ze worden hier niet aangeleverd. Daarom proberen we of de Schijkse bewoners misschien nog eigen recepten hebben voor heerlijke eigen en unieke gerechten, of heerlijke speciale varianten van bestaande gerechten. Heb jij een lekkere eigen soep, taart, quiche, of iets anders lekkers; stuur je recept dan op, liefst met foto! Wij plaatsen hem dan hier op de site. Bij voldoende aanmeldingen maken we er wel weer een wedstrijdje van !

Lees meer...

De RibStick van van Kraaij

De Ribstick, onworpen en ontwikkeld door John en Geert van Kraaij.

De Ribstick is een heerlijke spies van dunne laagjes gestapelde speklapjes. Lekker pittig gekruid met een rode kruidenmix. Gewicht ongeveer 80 gram per stuk. Echt fantastisch op de BBQ! Lange spies zodat je de spies makkelijk kunt omdraaien op de BBQ zonder je handen te verbranden. Maar ook heerlijk in de koekenpan met een klontje boter en verder eigenlijk op alle mogelijke braad- en/of bakwijze te bereiden.

U kunt de Ribstick eigenlijk overal bij eten. Op de BBQ, bij een lekkere stamppot, en natuurlijk bij uw warme maaltijd of u nasi, frietjes, puree of gebakken (of gekookte) aardappeltjes eet. Hij mixt eigenlijk ook met alle soorten groenten.

Ribstick per stuk € 1,95

spiesKraaij2

Lees meer...

De zelfgemaakte kroket van van Son

Wie kent hem niet de overheerlijke eigen gemaakte kroket van van Son.
ik denk dat hij al 40 jaar bereid word in de keuken van van Son eethuis.
Het traditionele recept is bedacht door Dhr Kees van Son sr en de traditie
is altijd voortgezet en zal zeker nog heel lang door gaan

De kroket word gemaakt van eerste klas rundvlees van keurslagerij van Kraaij
daarna zetten wij het rundvlees op en laten het minimaal zes uur trekken net als
bijvoorbeeld zondagse soep het vlees word nauwkeurig uitgezocht en fijn gemaakt
daarna maken we een rou van boter -  bloem en de bouillon even goed doorlaten koken
het vlees word toegevoegd met de geheime kruiden en specerijen van Dhr van Son
De kroketten ragout moet twee dagen terugkoelen dan draaien we het door een worst
machine voor de dikte en de lengte bepalen we handmatig daarna word de kroket nog twee keer gepaneerd met ei en paneermeel en smullen maar.
De kroket eet ik het liefst op een broodje van Bakkerij Bongers met een beetje mosterd.

PS aleen verkrijgbaar bij van Son Eethuis t Durp Schaijk en
                                    van Son Eethuis De Meulen Veghel     

van Son Eethuis t Durp
Erik van Dijk.
Lees meer...

Echte Schaijkse Kruidenbitter

Deze Kruiden bitter bestaat al een aantal jaren ! Maar dit drankje is bij vele favoriet!! 

Lekker om koud te drinken in een borreltje of met ijsblokjes !

Dit drankje is natuurlijk ook erg in trek voor cadeau te geven, voor iemand buiten Schaijk.

Als ze dit gaan drinken gaan ze zeker weer aan een Werelddorp denken !!

Groetjes Gall & Gall Schaijk
Wilma Toonen

Lees meer...

Frietje Landerd van van Son

Frietje Landerd

Het heerlijke frietje Landerd is bij ons op de kaart gezet met de herindeling van de gemeente Landerd. Van oorsprong is het in de volksmond 'de boerenfriet' gemaakt van gebakken uien spekjes en champignons gebonden met een vleesjus en natuurlijk diverse kruiden en specerijen.
 
Het liefst eet ik een frietje Landerd met majonaise en een heerlijke frikandel er bij.
Erik van Dijk, van Son Eethuis t Durp.
 
Lees meer...

Balkenbrij van Geert van Kraaij

Hoe eet Geert van Kraaij zijn Balkenbrij het liefst? En hoe eet jij hem?

Met balkenbrij heb je ook meteen een van mijn favorieten. Als kind vond ik balkenbrij al heerlijk. Destijds maakte Jan (van der Linden) ook al bij “ons” de balkenbrij. Als klein kind kwam ik dan uit school en als ik wist, zag of rook dat Jan met brij bezig was liep ik meteen met een bordje naar de worstkeuken.  Jan schepte dan wat brij op mijn bordje (warm maar nog ongebakken) en daar ging ik dan heerlijk binnen van zitten smikkelen. Nostalgie ten top!!

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed