Menu

Maashorst Streekproducten

De Maashorst is een prachtig gebied rondom Schaijk en deze streek bevat een aantal leveranciers van prachtige producten. Lokale restaurants kopen hier hun streekproducten als basis voor de lekkerste gerechten. Bekijk welke leveranciers er in de Maashorst aanwezig zijn en welke gerechten ermee gemaakt worden !

pompoensoep met geitenkaas en een vleugje room

Het eerst weer herfst daarom hebben wij voor u alvast een heerlijke pompoensoep

Benodigheden:

1 middelgrote pompoen   

geitenkaas

kookroom                       

water

peper en zout                

 

Bereiding:

neem de pompoen verwijder de bast en de pitten en snij de pompoen in middelgrote

stukken en doe deze in een grote pan kook deze helemaal gaar en pureer daarna de pompoen met een staafmixer voeg naar smaak peper en zout toe met een beetje knoflook is ook erg lekker doe een klein stukje geitenkaas in kom of bord en schenk de soep erover maak het af met een vleugje room en u heeft een heerlijke zelfgemaakte pompoensoep

EETSMAKELIJK

mvg. De Kriekeput

logo kriekeput

Lees meer...

Bonbon van carpaccio

Bonbon van carpaccio van Keurslagerij van Kraaij, gevuld met truffelmousse op een frisse Rucola salade. 
 
Ingrediënten voor 4 pers.
 
Truffelmousse:
 
1/4 l runderbouillon  
6 gr gelatine. 
Truffel tapenade.  
1/4 l  ongezoete slagroom.  
Peper en zout. 
 
4x Carpaccio 
100 gr Rucola
Pijnboompit jes
Gebakken spekjes
Cherry tomaatjes 
Olijfolie en azijn 
 
Mousse:
- gelatine weken in koud water
- bouillon verwarmen met een eetlepel truffel tapenade erdoor gemengd
- als hij kookt van het vuur afhalen en de gelatine uitknijpen en erdoorheen mengen
- bouillon laten afkoelen tot hij nog net niet begint op te stijven (Lauw qua temperatuur is hij dan)
- ondertussen de slagroom tot yoghurt dikte opkloppen 
- doe een schep slagroom door de bouillon en meng dit
- Voeg dan de bouillon toe aan de slagroom en spatel dit door
-voeg naar smaak wat peper en zout toe.
- Laat het opstijven in de koeling
 
Opbouw van het gerecht:
-Pak een schaaltje of ijsbolknijper en leg er folie in.(Zorg dat je schaal kleiner is dan je carpaccio)
-Leg de carpaccio over het schaaltje zorg dat hij wel in de bolling van het schaaltje zakt,  doe een schepje mousse in het midden van de carpaccio en leg   er wat rucola op
-Vouw de carpaccio naar binnen
-Leg de rest van de rucola (gemengd met een beetje olijfolie en azijn, peper en zout ) in diepe borden met de pijnboompitjes, spekjes en tomaatjes. 
-Door de folie kun je de bonbon uit het schaaltje halen en leg deze op de salade. 
 
Lekker met een droge rosé te combineren! 
 
Smakelijk! 

logo kriekeput

 

Lees meer...

Gamba met rookspek aan de haak met een frisse lente salade.

Met de lente in aantocht

Gamba met rookspek aan de haak met een frisse lente salade.   

Spies:
5 gepelde gamba's
4 dik gesneden plakjes gerookt spek
Olijfolie met 1 teen geperste knoflook

Marineer de gamba's in de knoflookolie ongeveer een uurtje
Rijg de gamba's om en om met de spek op een spies
Grill de spies aan beide zijde tot de gamba's een rode kleur hebben en dus net beetgaar zijn

Lente salade :
-In reepjes gesneden mango en appel
- beetgare hari cots verts
-Kappertjes
- jonge sla scheuten geplukte
- knofloolsoldaatjes ( crouton gebakken in knoflook olie)
Alles onder elkaar mengen met de dressing
De knofloolsoldaatjes als laatste over de salade

Tomatenknoflook dressing :
1 dl azijn
3 dl maïsolie
1 theelepel tomatenpuree
1/2 teen geperste knoflook
1 theelepel mosterd
Peper/ zout

Azijn met de rest mengen (behalve de olie )met een staafmixer daarna langzaam de olie toevoegen tot een egale dressing op smaak brengen 
Met peper en zout

Niet echt uit de streek maar wel heeeel lekker.

logo kriekeput

Lees meer...

Rode bietencarpaccio met geitenkaas.

Dit is het winnende gerechtje van onze tapas wedstrijd op facebook. Wij serveren deze nu in ons vernieuwde Maashorst tapasmenu. 7 gangetjes voor € 25,-
 
Rode bietencarpaccio met geitenkaas.
Recept voor 4 personen.
 
Ingrediënten:
4 rode bieten (gekookt)
20 pecan noten
4 cherry tomaatjes
Rucola
2 plakken geitenkaas
Croutons
Peper
Zout
Olijfolie
 
Werkwijze croutons:
Snijd wat oud brood in blokjes.
Leg ze in een ovenschaal.
Besprenkel met olijfolie en strooi er peper en zout overheen.
Bak ze ongeveer 7 min in een voorverwarmde oven op 180 graden.
 
Werkwijze:
Snijd de rode bieten in dunne plakken en leg ze op een bord.
Strooi er wat peper en zout over.
Brokkel de geitenkaas en verdeel het over de borden. 
Leg wat Rucola blaadjes over de carpaccio.
Snijd de tomaatjes in kwarten en verdeel over de borden
Leg de pecannoten en croutons erop.
Besprenkel als laatste wat olijfolie erover.
 
Lekker te combineren met een droge witte wijn, Smakelijk!

logo kriekeput
Lees meer...

Hertenham met gebakken kastanje champignons en vijgenchutney.

Een lekker hapje voor bij de borrel!: Hertenham met gebakken kastanje champignons en vijgenchutney.

Ingrediënten voor 4 personen:
12 plakken Hertenham
8 grote Kastanje champignons
Pijnboom pitjes
Spekjes (uitgebakken)
Gemengde sla

Vijgenchutney:
500gr vijgen
250gr geleider
Sap van 1 citroen
1 vanillestokje
Beetje water

Werkwijze:
Was de vijgen goed.
Snijd de vijgen in blokjes en doe ze in een kookpannetje.
Snijd het vanillestokje open en doe deze in de pan erbij.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng dit aan de kook.
Laat het 10 min pruttelen en haal het dan van het vuur.
Hal het vanillestokje eruit en laat het in een gesloten pot afkoelen.

Werkwijze:
Snijd de champignons in partjes en bak ze met een beetje knoflook en peper en zout.
Doe de sla op een bordje en besprenkel deze met een beetje sladressing.
Leg de plakken Hertenham over de sla.
Verdeel de vijgenchutney over de ham (niet teveel)
Strooi wat spekjes en pijnboompitjes erover.
Voeg als laatste de champignons toe als ze nog lauwwarm zijn.


Lees meer...

Portobello’s van vd Vorle uit Berghem, gevuld met truffelgehakt op een herfstsalade.

 

Recept voor 4 personen. Ingrediënten:

8 portobello’s

350gr rundergehakt

4 tl gehakte truffel

1 gekookte rode biet

100gr walnoten

500gr gegratineerde roseval aardappelen

Roseval aardappelen:

500gr roseval aardappelen

olijfolie

Thijm

Rosemarijn

Zeezout

Peper

Knoflook

Werkwijze:

Snijd de roseval aardappelen met schil erom in partjes.

Leg ze met de kruiden en knoflook in een ovenschaal en besprenkel het met olijfolie.

Rooster ze in de oven op 180®C (ongeveer 25 min) strooi er op het laatste nog wat peper en zeezout overheen.

Werkwijze rest van het gerecht:

-        Rul het gehakt bruin en voeg de truffel toe, haal het dan van het vuur.

-        Haal het steeltje uit de portobello en schraap hem leeg zodat je hem kunt vullen.

-        Zet de portobello’s 5 minuten bij de aardappels in de oven.

-        Snijd ondertussen de rode biet in stukjes.

-        Vul de portobello’s met het gehakt en doe ze nog 3 min. In de oven.

-        Meng de sla met een beetje sladressing, en leg een hoopje op elk bord.

-        Leg de bieten en walnoten erop.

-        Haal de aardappels en de portobello’s uit de oven en leg deze op het bord erbij.

Lekker met een wit wijntje te combineren.

Smakelijk eten!

logo kriekeput

Lees meer...

Hertenbiefstuk met rucola-puree, rode bietenjus en krokante roseval aardappelen.

Recept voor 4 personen.

Ingrediënten:

4 hertenbiefstukjes

400 gr aardappelen

70gr rucola

Flinke scheut kookroom

Klontje boter

Peper en zout

Saus:

2 dl wildfond

1 rode biet

Scheutje kookroom

Roseval aardappelen:

4 roseval aardappelen

olijfolie

Thijm

Rosemarijn

Zeezout

Peper

Knoflook

Werkwijze:

Snijd de roseval aardappelen met schil erom in partjes.

Leg ze met de kruiden en knoflook in een ovenschaal en besprenkel het met olijfolie.

Rooster ze in de oven op 180®C (ongeveer 25 min) strooi er op het laatste nog wat peper en zeezout overheen.

Schil de rode biet en snijd hem in stukjes.

Doe de bietenstukjes met je wildfond in een kookpannetje en laat dit zeker een kwartier pruttelen.

Na dit kwartier giet je de saus door een zeef zodat er geen stukjes meer in zitten en voeg dan de room toe. Haal hem van het vuur af.

Schil ondertussen de gewone aardappelen en kook dit tot ze zacht zijn.

Pureer de aardappelen en voeg de boter en kookroom toe.

Maak op smaak met peper en zout en voeg op het laatste de rucola toe.

Bak de biefstukken in de pan om en om.

Laat ze een paar minuten rusten en dan mogen ze nog 4 minuten in de oven op 180 graden Celcius

Leg alles mooi bij elkaar op het bord en smullen maar!

Heerlijk te combineren met een sterke rode wijn!


logo kriekeput


Lees meer...

Prei soep met een crostini van geitenkaas

Prei soep met een crostini van geitenkaas (van Boer Spierings). 
Voor 4 personen.
 
Ingrediënten: 
500 gr prei
1L groentebouillon 
2dl kookroom 
 
1 witte boterham
1 plak geitenkaas 
Peper 
Zout
Olie
 
Werkwijze:
Snijd de prei in ringen en doe dit in een pan.(houd een klein handje apart als garnering)
Bak de prei kort met wat olie.
Voeg de bouillon en room toe.
Kook dit een kwartier tot een half uur.
Maak de soep fijn met de staafmixer.
Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
 
Snijd de korsten van de boterham af.
Druppel er wat olie op
Leg dunne plakjes geitenkaas op de boterham.
Peper en zout erop.
Leg het op een bakplaat en bak het in de oven op 180 graden.
Ongeveer 10 minuten.
 
Serveer de soep met de crostini en een glaasje chardonnay.
 
Smakelijk eten! 

logo kriekeput
Lees meer...

Strawberry cheesecake voor 8 personen

Ingrediënten

50-75 gr boter
Ongeveer 10 Maria koekjes/theebiscuit
500 gram roomkaas (Monchou)
200 gram suiker
2 eieren
Snufje zout
½ eetlepel maïzena
2 eierdooiers
1 theelepel vanille-extract

Verse aardbeien (of ander fruit) om op de cheesecake te doen

Bereiding

Verwarm de oven op 150 graden. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter en meng deze door de gemalen koekjes. De massa moet niet al te droog zijn en een beetje aan elkaar blijven plakken. Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier (de hoeken kun je makkelijk schuin inknippen zodat ook de zijkanten in een keer bekleed zijn). Verdeel de koekjes over de bodem en druk zachtjes aan.

Mix de roomkaas met een mixer tot een romige massa. Voeg de suiker toe en mix deze kort mee. Voeg een voor een de eieren en eidooiers toe en mix als laatste het vanille extract, zout en maïzena er goed door. Giet het mengsel over de bodem van koekjes en bak de cheesecake ongeveer 45 min in de oven op 150 graden. De cake moet na het bakken stevig zijn maar als je met de vorm beweegt moet de vulling (vooral in het midden) ook nog een beetje wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen en zet het daarna in de koelkast. Het beste kun je hem er een nacht in laten staan en de volgende dag af maken.

Snijd de cheesecake in 8 stukken, snijd daarna de aardbeien in stukjes en bedek hier de bovenkant van de cheesecake mee.

Heerlijk te combineren met een frisse dessertwijn!

logo kriekeput

Lees meer...

Huisgemaakte kaasloempia’s

Dit gerecht serveert de Kriekeput in het 7 gangen tapas menu;

Huisgemaakte kaasloempia’s met kaas van Boer Spiering geserveerd met zoetzure komkommer

Ingrediënten voor 4 personen:

4 loempiavellen (kun je bij een toko halen)

4 stukjes kruidenkaas van Boer Spiering (rechthoekig snijden)

1 eierdooier

Werkwijze:

Kaasloempia

leg de loempiavellen als een ruit voor je op een snijplank

plaats het stukje kaas in het midden

smeer de zijkanten in met eidooier 

vouw het vel als een envelop dicht

vries de loempia’s in voor ongeveer 5 minuten

bak ze in een frituurpan op 180°c tot ze goudbruin zijn

Ingredienten zoetzure komkommer

1 komkommer

2dl olie

1dl azijn

snufje peper en zout

1tl mosterd

1 el suiker

doe de azijn, peper, zout, mosterd in een mengbak en roer dit door elkaar

voeg de olie druppelsgewijs en al mengend toe

zorg dat het een geheel word

snijd de komkommer in dunne plakjes en doe deze door de dressing

Serveer de komkommer bij de loempia en voeg naar smaak wat chilisaus toe 

Eet smakelijk! 

logo kriekeput

Lees meer...

Courgettesoep (uit ons maandgerecht)

receptuur voor 4 personen
 
ingredienten:
2 courgettes
1l water
500ml kookroom
groentebouillonpoeder (naar smaak)
 
werkwijze:
- snijd de courgettes in stukjes en doe ze in een soep pan
- bak het kort even aan, en voeg het water eraan toe.
- voeg de room toe en laat dit een half uur koken.
- maak het kort met de staafmixer.
- voeg wat bouillonpoeder toe en proef of hij genoeg op smaak is.
 
serveer het met wat uitgebakken spekjes erin.
smakelijk!


logo kriekeput
Lees meer...

Gemarineerde aardbeien

Voor 4 personen:

400 gram aardbeien

2 sinaasappels

2 borrelglaasjes grand marnier

2 eetlepels Witte basterdsuiker

4 bollen ijs

Slagroom


Bereiding:

Begin de bereiding van dit dessert met het wassen van de aardbeien. Pers de sinaasappels. Verwijder daarna de kroontjes en halveer de aardbeien. Doe de aardbeien dan in een kom en giet het sinaasappelsap en de Grand Marnier er over. Bestrooi het geheel dan met wat witte basterdsuiker. Schep alles goed om en laat de aardbeien dan minimaal 1 uur in deze marinade staan zodat alle smaken goed op elkaar in kunnen werken.

Doe de gemarineerde aardbeien in 4 bakjes. Schep er een bol ijs bij. Spuit er een mooie toef slagroom naast. En garneer af naar eigen keuze. Munt en chocolade snippers passen er goed bij!


Bjorn van den Heuvel

Chef-kok de Kriekeput

logo kriekeput

Lees meer...

Salade met asperges en gerookte zalm met een mosterd dillesaus

Ingrediënten voor 4 personen: 
12 asperges (gekookt)
8 grote plakken zalm
120 gram  gemengde sla
4 el kappertjes
1 rode ui (in ringen gesneden)
 
Mosterd dillesaus:
2dl mosterd
2dl honing
1tl gesneden dille
(alles door elkaar heen mengen)
 
Werkwijze:
leg de asperges op een bord.
leg een handje gemengde sla op de asperges.
maak een rolletje van de zalm en leg deze tegen de sla aan.(2per bord)
strooi er wat kappertjes en rode ui overheen.
drappeer de dressing er overheen.
 
Tip van ons: drink er een frisse witte wijn bij! smakelijk! 

Let op: De Kriekeput heeft een nieuwe kaart met meer heerlijke aspergegerechten !

logo kriekeput
Lees meer...

Gegratineerde champignons uit de streek.

Recept voor 4 personen.

Ingrediënten:

400 gr (kleine) kastanje champignons

400 gr shii-take

100 gr prei (in ringen gesneden)

200 gr rode ui (halve ringen)

1 el suiker

1 teentje knoflook

Peper en zout (naar smaak)

Scheut vieux

Scheut kookroom

Geraspte kaas

Werkwijze:

-        Pel het teentje knoflook en pers hem met een knoflookpers.

-        Snijd de ui in halve ringen.

-        Snijd de prei in ringen.

-        Verwarm een pan met wat olie.

-        Bak de champignons aan en laat het met de suiker karameliseren.

-        Voeg de ui, prei, knoflook, peper en zout toe en bak dit samen kort mee.

-        Blus het af met een flinke scheut vieux.

-        Giet er een flinke scheut kookroom bij en laat dit kort sudderen.

-        Verdeel dit over 4 oven-bestendige bakjes, en strooi er wat geraspte kaas overheen.

-        Zet de bakjes voor 5 minuten in een voorverwarmde oven (180®C)

Tip van ons: serveer er een lekker koude rosé bij en laat het smaken!

Lees meer...

Goulashvlees van hert, haas en wild zwijn

Lekker voor de Kerst!

Wildpeper.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:
Goulashvlees van hert, haas en wild zwijn. (Van ieders 250gr)
0,7 L rode wijn
0,5 L wildbouillon
½ peperkoek
500gr wortel, ui en knolselderijblokjes
200gr preiringen
30gr gedroogde jeneverbessen
2 blaadjes laurier (gedroogd)
2 kruidnagel
200gr zilveruitjes
2 borrelglaasjes jagermeister
3dl bruine saus (demi glacé)


  • Werkwijze:
  • Wildvlees aanzetten in een passende pan met wat olijfolie.
  • Ui, wortel, knolserderij toevoegen en even mee aanzetten. En voeg de laurier, kruidnagel en jeneverbessen ook toe.
  • Afblussen met jagermeister en rode wijn.
  • Bouillon toevoegen.
  • Ongeveer 1 ½ uur gaarstoven.
  • Daarna de bruine saus toevoegen, en de peperkoek in stukjes.
  • Voeg de zilveruitjes toe.
  • Alles goed door elkaar mengen en op smaak maken met peper en zout.
  • Serveren met aardappelpuree en rode kool.

 

Smakelijk eten!

 

logo kriekeput

Lees meer...