Menu
Redactie SEW

Redactie SEW

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Optochthoofdstad van Nederland

De optochthoofdstad van Nederland, dat durf ik het Moesland toch zeker wel te noemen. Ieder dorp of stad is wel ergens de hoofdstad in. Voetbalhoofdstad, modehoofdstad, kaashoofdstad en noem maar op. Maar met een grote stijging in het aantal deelnemers, maar vooral bij de wagens (+3 !!) kunnen we onszelf met recht de optochthoofdstad van Nederland noemen.

Wat een week hebben we er weer op zitten. Tjongejonge, al bijna een boek vol geschreven en nog geen confetti in mijn bier gehad. Vrijdag, Valentijnsdag, die vier je natuurlijk met een prinses. Alleen was mijn eigen prinseske weg, dus prinses Debby uit het Kêlerijk maar gevraagd. Die kwam ook graag langs. En prins Joost van de Smouskes. Zo konden we nog een keertje ons programma voor de Erewijn doornemen en uitwisselen wat we allemaal al hadden gedaan. Mooi overlegje op stand. Het cadeau van de prinses vol met lippenstift heeft een mooi plekje gekregen, al stond die op haar slaapkamer vast ook niet slecht. (hier staat dan zo’n “whoeps”-smiley).

Column_6_1.jpg

Daarna vroeg naar bed, want op zaterdag stond ons een belangrijke wedstrijd te wachten. Die tegen het G-Team van DAW. Meer dan ooit gebrand om te winnen na drie verliespartijen, lukte het ons eindelijk te winnen. Ik miste in het verslag nog wel de zinsnede “De met vier doelpunten uitblinkende prins nam vol trots de Moeslandcup in ontvangst”, maar enfin. Waar het om ging was dat het gezellig was en ik veel lachende gezichten heb gezien. Zelfs nog een paar felicitatieberichten op mij telefoon ontvangen van enkele spelers van het G-Team. Dat is sportiviteit, dat is het Moesland. Ook de dag erna, nog steeds allemaal lachend en terugkijkend op een mooie wedstrijd. Noemenswaardig (aldus de winnaar, ha).

De aansluitende middag bij het KBO was ook gezellig. Zoals beloofd werd er meer gedanst dan ooit en zijn er reeds plannen gesmeed voor optredens in 2021. Daarover later vast meer. Dan zondag op naar de Knoerissen in Uden. We hebben daar prins Porcellus LV (Roland de Laak) mogen feliciteren met zijn aanstelling als de 55e prins. We hadden elkaar in 2016 al eens ontmoet tijdens andersOmdernemen wat we destijds organiseerde en hij spreker was. Dat kwartje leek echter pas op het podium te vallen. Bij het overhandigen van een heerlijk flesje “Beleef Schaijk” bier, beloofd hij er de 20e en 21e juni bij te zijn met zijn hele gevolg. Ook wist hij zich te herinneren dat uitgerekend ik de eerste was die hem na de onthulling via WhatsApp feliciteerde. Wèr uurste, het wordt een mooie carnaval!

Column_6_2.jpg

Na een klein hapje bij de Subway en de Mac door naar De Reek waar het KeeMoes-bal weer plaatsvond. Ook dit jaar lag de presentatie in handen van de hoogheden zelf. Alles prima voorbereid door mijn grootvorst Alex, zodat wij het alleen maar voor hoefde te lezen. Dat deden we samen dan ook erg goed. Aldus ikzelf. Veel gelachen, gezongen en gedanst. Wat geniet iedereen toch van deze middag en wijzelf misschien stiekem nog wel het meest. Nou ja, stiekem. In het midden voor op het podium kan er niet veel stiekem (ook niet geprobeerd trouwens). Vervoer deze dag werd mede mogelijk gemaakt door een schitterend busje van de Cornilles uit Zèlland. Bedankt Joost, vriend. Laatstgenoemde gaf aan dat zijn schoonzus Anja vandaag feest had vanwege haar 50e verjaardag. Nou, daar kunnen we dan wel even langs. Niet alleen heeft ze mijn pak voorzien van ritsen, kleine reparaties etc, maar ook de jurken van de prinses en ons Malou zijn door Anja aangepakt. Nogmaals gefeliciteerd, bedankt voor de gezellige afsluiter en tot mi dees daag.

Column_6_3.jpg

Tja, dan maandag. De avond van de meest onstuimige vergadering van het jaar. De voorbereiding met de raad van elf. Net een wei jonge taurossen die niet kunnen wachten om een nietsvermoedende toerist van zijn fiets te willen duwen. Zo’n zin in carnaval allemaal. Gelukkig verloopt alles prima en weet Alex alles in goede banen te leiden waardoor we zelfs voor 23:11 al klaar zijn. Hulde en nutjes, want die horen erbij. Dinsdag komen Akram en Rickert nog even langs voor het plaatje. Even in de microfoon blèren, want de rest hebben ze al tot in de puntjes voorbereid. Topartiesten. Het is een mooi eindresultaat geworden. Donderdagnacht is het momento, dan zal hij online gaan en kan iedereen hem beluisteren. Bedankt heren.

Maar dan het weer. Dat hebben we niet onder controle. Hopelijk houdt Ellen een bietje haar gemak. Hopelijk is het goéd weer….hopelijk is het goed wéér……..hopelijk is het goed weer.

Tja, en dan zit het er aan te komen: ZIN IN!!!! Heel veel zin in! Meer kan ik er niet over zeggen.

Zin in:

…de bezoekjes vrijdag aan scholen, verzorgingstehuizen, pastoor en natuurlijk de kroeg.
…de Erewijn, etentje met mijn club, uitreiking van diverse onderscheidingen met als hoogtepunt de zilveren Moestop.
…de koenck, ochtendmis en jeugdoptocht.
…de grote optocht met prijsuitreiking en de goapmèrrege.
…een broodje kroket.
…gezellig buurten en dansen met (bijna) iedereen.
…heel het Moesland.
……CARNAVAL!!!

Zeker tot mi dees daag,

Ullie prinske Fazand d’n Urste!

Column_6_4.jpg

Column_6_5.jpg

Schoikse Minse: Daniëlle van Gaal

Van wie bende gij d'r enne

Ik ben Daniëlle van Gaal, Dochter van Piet van Gaal en Elly van Gaal – Egelmeer. Mijn vader is geboren in Schaijk (opgegroeid naast theetuin de Maashorst) in een heel klein huisje met 11 kinderen en af en toe wat logees. Hij is vooral bekend om het feit dat het zo'n 'hendige mins” is. 

Mijn moeder Elly is geboren en opgegroeid in Uden. Haar moeder was de zus van Cor Albers, bekend van wat nu café de Raaf is. Zij heeft lange tijd bij de Nieuwe Hoeve gewerkt, maar inmiddels met mijn vader aan het genieten van vrijheid. Ik heb een zus, Angelique den Drijver. Een hele lieve zus die een kapsalon aan huis heeft in Schaijk. Samen met hun heb ik een hele fijne jeugd gehad. Vooral trots op het feit dat mijn zus en ik nooit een dag in ons leven ruzie hebben gehad met elkaar. (Ik verklaar dat zelf door het feit dat ik redelijk makkelijk in de omgang ben) 

Geboren in de Biezen, opgegroeid  op 't Erf, gepuberd in de Schutsboomstraat. 

Woont nu met:

Mijzelf! Ik woon in de Molenaarstraat, fijne plek! Af en toe ben ik ook in Everdingen te vinden waar mijn vriend Dieter woont. Da's het “de Reek” van Utrecht. Een kleine woonplaats met een dorpshuis, basischool en een dagwinkel. Maar een oh zo mooie omgeving waar we heel graag doorheen wandelen. 

School en werk:

Ik heb op de Regenboog gezeten en ben vanuit daar naar het Maaslandcollege in Oss gegaan. Eerst mijn MAVO diploma behaald, daarna mijn HAVO diploma en wist toen nog niet wat ik wilde, dus daarna gaan werken. 

Uiteindelijk in de Optiek beland en later gaan werken en leren. Ik blijk hierin echt mijn roeping gevonden te hebben. Ik ben een echt vakidioot die het super leuk vind om over ogen te praten, dingen uit te pluizen, technische uitdagingen aan te gaan en  monturen te adviseren. Toch blijft mijn favoriet de praatjes met de mensen. Mooie verhalen van bijzondere mensen hoor je af en toe in de stoel. Een prachtig vak waar je mijns inziens veel te weinig over hoort. Ik voer mijn vak uit in een optiek in Uden.

Waar kunnen jullie mij van kennen? 

Ruim 11 jaar huppelpupke/dansgarde, zowel op het podium al lesgegeven aan dansmariekes. Er doen zich verhalen de rondte dat er vrouwen zijn in het Moesland die van mij hebben geleerd met hun borsten te schudden. 4 Jaar wortels gebost bij Spanjers, en ondertussen 3  keer meegedaan met de pronkzitting. Iets wat ik erg leuk vind om te doen! En vroeger als vaste sidekick van Martje Geurts van Kessel. Onafscheidelijk sinds dag 1 van de kleuterschool. Een vriendschap waar ik erg blij mee en trots op ben. 

Wat trekt mij aan in Schaijk:

Het gevoel van saamhorigheid met carnaval vind ik machtig mooi! Zomaar een praatje met iemand die je alleen van naam of gezicht kent en dan ineens kei gezellig een kletsproatje houden of een borreltje drinken. 

Ook vindt ik het heel mooi om te zien dat wij in Schaijk zoveel lieve vrijwilligers hebben die bijdragen aan het feit dat er zoveel georganiseerd wordt in ons mooie dorp. Toch telkens vernieuwing in bestaande evenementen of het vervangen ervan voor iets nog mooiers, petje af!

Verder zijn er ontzettend vele mooie ondernemingen in Schaijk waardoor ik kan zeggen dat ik er trots op ben mijzelf een Schaijkse te mogen noemen. Een compleet centrum met alles wat je nodig hebt, dus voor een boodschap zelden het dorp uit hoeft! 

IMG-20151106-WA0069.jpg

Wat weten mensen niet over mij?

Oeh, ik denk meer niet dan wel, maar sommige mensen die mij leren kennen zijn soms verbaasd over het feit dat ik niet altijd een feestbeest ben, maar ook een serieuze kant kan hebben. Ook ben ik al jaren niet meer echt een stevige drinker, dus al die rare dingen die ik doe wanneer mensen denken dat ik teveel gedronken heb doe ik vaak met het volle bewustzijn. (da's misschien nog veel erger)

En dat ik ontzettend veel hou van hele rare verkleedkleren en met vrienden van mij op verjaardagen en feestjes altijd eindig in hele bijzondere outfits. Verkleden zou niet beperkt moeten blijven tot de carnaval. 

Lijfspreuk:

Ik ben niet echt van de spreuken, maar ik denk dat ik, geinspireerd door de film Pay it forward wel een beetje anders tegen dingen aan ben gaan kijken. Ik geloof in het belang van belangeloos dingen voor een ander doen en dat dat zichzelf terugbetaald, namelijk een mooiere samenleving. 

Groetjes, Danielle.

IMG-20200126-WA0016.jpg

21-02-2020 > Schoolcarnaval in het Moesland

Nog 4 nachtjes slapen, dan geven de leerlingen van basisscholen de Regenboog en den Omgang het startsein voor het mooiste feest van het jaar, namelijk; CARNAVAL!!!

Alle groepen van onze beide basisscholen hebben met hun eigen klas iets bedacht en/ of geknutseld en laten dit zien tijdens de basisscholen-optocht, op Vrijdag 21 Februari. We starten vanaf basisschool de Regenboog om 10.00. Alle groepen( 1t/m8) lopen mee,  ook is er muzikale ondersteuning van dweilorkesten de Stroatklinkers en Poddomme.                    Om 10.20/ 10.30 verwachten we te arriveren bij Partycentrum de Raaf waar de groepen 3 t/m 8 ook dit jaar weer welkom zijn om lekker te komen dansen en hossen. De groepen 1 en 2 lopen terug naar de Regenboog waar zij hun eigen carnavalsprogramma krijgen.

Bij deze nodigen we iedereen die zin en tijd hebben uit om onze basisscholen aan te komen moedigen. Het wordt vast een gezellige boel, en hoe meer zielen hoe meer vreugd! Mocht uw huis langs de route staan( Runstraat, Molengraaf uitrit Zusterstraat, kruising Molengraaf, Hofstede, Smidse, De Schouw, de Herd, Lorskensstraat, P v Winkelstraat) schroom niet: versier uw huis, kom naar buiten laat de carnavalsmuziek uit de luidsprekers knallen vier ons feestje met ons mee, dat is voor de leerlingen superleuk.

Wij hopen u te zien , we hebben er in elk geval veel zin in en tellen de dagen af.

Commissie basisscholen carnaval wil langs deze weg iedereen die in welke vorm dan ook bijgedragen heeft aan dit mooie evenement hartelijk bedanken. En een 3werf ALAAF!!!!

Tijd voor een MoesNOS 2.0

Als de eerste berichtjes op Facebook verschijnen over de voetbalwedstrijd tussen de Raad van 11 en het G-team van D.A.W. en de eerste posters hangen voor de ramen dan weet je het: nu duurt het echt niet lang meer en carnaval gaat losbarsten!Zaterdag de wedstrijd, ’s middags het KBO-bal waar de Ere-Moeszak bekend gemaakt wordt en zondag het mooiste feest van het jaar; het KeeMoesbal. En dan gaat het vanaf donderdag los in Schaijk met bouwfeesten en vanaf vrijdag carnaval! Even alle zorgen opzij en lekker losgaan met de dwaze dagen. En dat doet iedereen op zijn eigen manier. De één doet het heel uitbundig terwijl een ander juist rustig staat te genieten. Allemaal prima, carnaval vier je op je eigen manier. En zo hoort het.Herinneringen maken en vastleggen

Opbouwen_70.JPG

Tijdens carnaval, en ook met de voorbereidingen, worden er herinneringen gemaakt. Het maken van je pakje, het bouwen aan de wagen of oefenen met je dweilorkest. Iedere Moeszak en Moeszakkin probeert zich voor te bereiden op het feest van het jaar: Moeslands carnaval.In de oude dagen (eind jaren ‘70 en jaren 80) hadden we in Schaijk de MoesNOS (Jan Kops, Theo Kops en Toon de Louw). Die gingen met zijn drietjes op pad om carnaval vast te leggen op video. Met eigen hesjes en een heus MoesNOS logo. En dat deden ze grondig. Zo is er zelfs een videoband opgedoken met een complete vergadering van de Petôsiestampers.Op bouwbezoek bij de clubs, filmen bij het plakken, maar ook als er geschilderd werd. Het opbouwen van de wagens en natuurlijk de optocht. Alles werd gefilmd door de MoesNOS.Het archief van de Stichting puilde uit met videobanden (de jeugd zal waarschijnlijk niet eens meer weten wat dat zijn) van de MoesNOS  en die staan inmiddels allemaal online: http://www.deoptocht.nl/films-carnaval-schaijk/.

Gemis
Tegenwoordig wordt er beduidend minder vastgelegd en dat is heel jammer. Dit heeft simpelweg te maken met het gemis aan vrijwilligers en tijd. Want er gaat behoorlijk wat tijd inzitten. Het filmen en het monteren heeft gewoon veel tijd nodig. Gelukkig doen Peter Jan van der Ven, Wout van Kessel, Martien van Leuken en Paul Sleiffer hun stinkende best om toch zoveel mogelijk vast te leggen. Maar zij kunnen niet overal zijn, dat is begrijpelijk maar ook ontzettend jammer. En dan komt daar het gemis van Ben Snoeks nog bij. Ben was altijd paraat met zijn camera om de carnavalsactiviteiten vast te leggen, van pronkzittingen, Erewijn tot aan de optochten, Ben was erbij. Helaas is Ben veel te vroeg overleden en werd de club van vrijwilligers kleiner.Ik wil mezelf bij deze dan ook vanaf volgend seizoen aanmelden als vrijwilliger voor MoesNOS 2.0.
Alles vastleggen voor het nageslacht, dus ook weer op bouwbezoek en het bijwonen van het opbouwen van de carnavalswagens. Hoe kan dat nu beter dan met videobeelden? Mocht jij ook interesse hebben in Moesnos 2.0 dan hoor ik dat graag: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">.

Opbouwen_29.JPG

Videoavond = oldschool
Ook al was het altijd ontzettend leuk, een videoavond is denk ik niet meer van deze tijd. Waar er vroeger naar uit werd gekeken wat er gefilmd was, zowel bij het bouwbezoek als de optocht, is het tegenwoordig allemaal al op internet verschenen. Ik hoor wel vaker dat we ‘oldschool’ zijn en dat is misschien ook wel zo. “Vroeger was alles beter”, nou ja beter….in ieder geval anders. 

Bouwmuziek
Wat zeker wel beter was in de oude dagen van het carnaval is de carnavalsmuziek. Tegenwoordig moet er een ‘harde koenk’ inzitten voor de jeugd anders is het geen ‘goede’ muziek. Nee, daarin ben ik inderdaad ‘oldschool’. Unne lekkere hoempa afgewisseld met wat foute muziek van Q-music, dat is wat ik mooi vind. Omdat je dat met carnaval weinig hoort start ik ieder jaar de stream weer op. Echte carnavalsmuziek van 1970 tot en met 2020. Leuk om te luisteren, zeker in de bouwschuur als je met zijn allen gezellig aan een potje bier zit. Zet hem maar eens een keer aan, as ge durft: http://radio.deoptocht.nl:8000/stream

Opbouwen_70.JPG

Nou, ik wilde het hierbij laten. Ik wil jullie allemaal een geweldige carnaval toe wensen en geniet er met volle teugen van. Met of zonder MoesNOS, maar leg het vast. En deel het, het liefst via www.deoptocht.nl want die site is er voor iedere Moeszak en Moeszakkin!Houdoe!René Derks

www.deoptocht.nl

Carnaval is van ons allemaal

Carnaval is van ons allemaal! Met die kreet riep Prins Mienus XIV van Kaaiendonk (Oosterhout) tijdens de sleuteldragersborrel op om het carnavalsfeest op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed te plaatsen. Al meteen sprak ik mijn bedenkingen uit, maar onder druk van 88 collega-prinsen toch maar getekend. Met enige spijt, want een dag later plaatste voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie (Rob van de Laar) zijn beweegredenen waarom dit niet per definitie een vooruitgang zou hoeven zijn. De kreet blijft echter wel staan: carnaval is van ons allemaal.

En carnaval is ook een feest van tradities en die moeten goed voorbereid worden. Het programma komt in het Moesland voor rekening van de grootvorst met ondersteuning van de overige protocolleden (Prins, adjudant x2 en de opper). Maar omdat Alex dit jaar wat extra hulp kon gebruiken en ik natuurlijk ruime ervaring heb als grootvorst, hebben we samen een extra wekelijkse vergadering gepland. Mooie overlegruimte waar we vergezeld worden door Inge van Club Profit (rare naam overigens voor een carnavalsclub, maar enfin). Die heeft alleen een heel ander beeld van vergaderen en laat ons vanallerhande gewichten optillen, burpees maken, rennen, opdrukken en dat soort ongein. De babbels gaan er dan snel genoeg af bij de heren. Dus heel veel wordt er niet vergaderd, maar we gaan wel lekker fit de carnaval in.

Column_5_1.jpg

Vrijdagavond mogen we, in burger (want boeren en buitenlui hebben ze daar al genoeg), naar de pronkzitting van De Reek. We nemen uiteraard vooraan plaats, om zo alle lof goed over ons heen te kunnen laten komen. Maar niets is minder waar. Het beeld van de gemiddelde Reekse artiest over Schaijk is niet al te best. Bij menige grap zijn wij het lijdend voorwerp. Zoals De Potter zei: de avond was de helft korter wanneer wij er niet waren. Al met al toch veel gelachen.

Column_5_2.jpg

Dan “by far” het hoogtepunt van de week: het uitstapje naar het Wilhelmina café in Lampegat. Een volle touringcar met de raad van elf, MnM, de hofkapel, jeugdcarnaval en enkele geïnteresseerde groupies, gevolgd door twee luxe auto’s met de dansgarde en begeleiding op weg naar Eindhoven. Met zo weinig gas als de bus over de natte snelweg reed, met zoveel gas gingen we het café binnen. Uiteraard met de hofkapel voorop. Hallo, we zijn er!! Tja, dat is niemand ontgaan. In een goedgevuld café is het meteen bal. Bijzonder voor de 30e Prins Bock d’n Urste (Katja), dat haar schoonzus, -broer, EN -ouders er zijn. Oud-adjudant Marie en vrouw Leentje gingen lekker mee in de bus. Hoe leuk. Een welkomstwoordje door Alex en myself, gevolgd door het uitwisselen van onderscheidingen. Zo ook met de stadsprins van Lampegat: ZDH Rogerio. Indrukwekkend om hem en zijn gevolg te ontmoeten. Na de gardedans van onze dansgarde ontvangen ook zij allemaal een onderscheiding van hem. Nadat de hofkapel nog een paar superstrakke nummers speelt, komen de dames nog eens terug voor de showdans. Dan wordt het echt stil. Een ouder echtpaar betreedt het podium en danst nog even lekker met de dames mee. Dit tovert een nog grotere lach op de dansende gezichten. Daarna nog vanalles met Mary Poppins, stofkapjes, veren van een willekeurige grootvorst in een propeller, Joost met fotocamera Jan, iemand met het tasje van de zangeres (bleek na een uur zoeken en verstoppen dat haar sleutels erin zaten…), hondje van de bakker en nog veel meer ongein was het tijd om te gaan. Niet alles helaas geschikt voor publicatie. De echte mannen gingen daarna nog even De Potter binnen, de mennekes het bubbelbad in. Katja nogmaals bedankt voor de uitnodiging!

Column_5_4.jpg

Zondag, pfoe beetje vroeg. Maar weer leuk! Het dansfestival! Vele mooie dansen en handje schudden met collega’s uit Rosmalen, Oss, Ewijk (Scoop) en uiteraard De Reek. In de pauze nog een prachtige onderscheiding mogen uitreiken aan Joyce als mede-initiatiefnemer van dit dansfestival en tevens leiding van de dansgarde. Bedankt en meer dan verdiend. Na de pauze aan het einde samen met Lindy en Morris alle 211 deelnemers voorzien van een medaille en de winnaars van een beker. Tja, met een prins van Zot Gefrot is het niet vreemd dat de dansgarde 2 keer en de huppelpupkes 1 keer een tweede prijs behalen. Maar ook nog goud voor de huppelpupkes! Erg goed gedaan.

Column_5_5.jpg

Na afloop nog een bliksembezoek aan Maud van Kreij die zojuist is geboren als dochter van Willian en Lysanne. Ook erg leuk! En een heerlijk beschuitje met muisjes. Dan vroeg naar bed, want de juryvergadering komt er weer aan. Ook die verloopt, op maandag, erg strak door de nieuwbakken voorzitter Jos Jacobs. Bijzonder is de eerste presentatie van een loopgroep, daar er doorgaans enkel wagenbouwers zijn. Knap Lelluk doet dit met verve en weet in ieder geval één jurylid in te pakken.

Schermafbeelding_2020-02-13_om_09.43.30.png

Tot slot op dinsdag nog naar het provinciehuis waar maar liefst zo’n 88 prinsen aanwezig zijn. Onze beschermheer; commissaris van de koning Wim van de Donk heet iedereen welkom en gaat er persoonlijk voor zorgen dat carnaval in veilige handen blijft bij zijn opvolger die later dit jaar benoemd zal worden. Samen met de Smouskes hebben we een mooie avond, die ook wel (mede om de vele FAZANTENveren) ”de veerkracht van Brabant” wordt genoemd. Nog even snel een handshake met Porcellus LV voordat we nog wat bijpraten over zaterdag met stadsprins ZDH Rogerio. Nog even een schooiende nar afgewimpeld met een button en door naar het Moesland. Daar boeken we nog even een bouwbezoekje aan Ut Wurd Wa. Gezellig. Nog even snel een stal afmaken en met een bepaalde grootvorst met blauwe verf in zijn jas naar huis. Ok moi, ok weer gehad, ok weer een dag dichterbij het feest der feesten.

Column_5_6.jpg

Voor degene die nog geen pekske hebben: we hebben ze nog te koop bij Schon Pekske. En zeker voor alle bouwers: nog heel veel succes de laatste week. Wij hebben d’r zin an!

Salaai en alaaf,

Prins Twan d’n Urste.

En het gaat maar door !

Hopsakee, daar zijn we weer. Met ALWEER een geweldige week achter de rug en het wordt alleen maar beter! Om te beginnen natuurlijk bij onze eigen Glossy: de carnavalskrant; het Moesblad. Wat is hij gaaf geworden. Van dichtbij heb ik gezien dat er vele uurtjes in zijn gaan zitten, maar die zijn niet voor niets geweest! Ik denk dat dit wel de mooiste editie ooit is geweest. Voor degene die hem niet hebben gehad en/of het niet geloven: ze zijn nog verkrijgbaar bij The Read Shop. Hulde aan eenieder die hier aan heeft bijgedragen.

We beginnen bij Koos Konijn om mijn kleine grote carnavalsvriend het eerste exemplaar van de dag aan te bieden. Van die verrassing wordt hij even stil. Vond mams (die helaas niet haar kleding had afgestemd op het verzoek van de prins) niet erg. Na een lange maar heerlijke wandeling om al die prachtige boeken te bezorgen, mochten we nog op pad. Naar de Keienbijters in Helmond. De Champions League van de topraters. Kan ik daar toch nog eens naar toe, want dat is voorlopig in Eindhoven niet te verwachten. “Vriend” Stefan had geregeld dat we met 14 Moeskoppen sterk, gereserveerde plaatsen hadden. Dus samen met het protocol, het jeugdbestuur en aanverwanten die kant op. Geen dure spullen mee, want ja: Helmond. Het was een mooie avond, met erg goeie buuts en leuke dingetjes van de plaatselijke raad van 11. Indrukwekkend was de snoekduik van Rob Bouwman die met ton en al “head-first” ongepland het podium verliet. Auw.

Zondag de 7e verjaardag van onze Moesbaby gevierd met familie en vrienden, even geen confetti. Ok moi (spreek uit als moi). Maandag protocolvergadering. Oftewel vergaderen met Grootvorst, Adjudanten, Opperraadsheer en moi (spreek uit als mwa, niet dat ik onverschillig ben, maar zo zeg je dat nou eenmaal in Frankrijk. Best lange zin eigenlijk om mezelf aan te duiden. Ach, ik ben per slot van rekening ook wel de prins van HET Moesland). We nemen dan het draaiboek van dag tot dag door en vullen de onderscheidingen in. Tussendoor komt Gerben (die van Ut Lupt) de tegels voor de 22-jarige jubilarissen nog brengen. Super mooi geworden! Joost: storten.

Dinsdag trainen met het G-Team, een prima voorbereiding voor de zware wedstrijd op 15 februari. Maar wat schetst de verbazing?? De training wordt afgelast vanwege slecht weer. Mmm, is dit echt zo of wordt het ze toch wat heet onder de voeten? Zouden we na 3 oorwassingen toch eens gaan winnen en proberen ze dat te voorkomen door de training niet door te laten gaan?? Volgende week dinsdag weer een poging.

Nou ja, wel een mooie gelegenheid om eens bij mijn club Zot Gefrot te gaan bouwen. “Wie gaat er dinsdag mee bouwen?”. Oh oh, verschrikte gezichten: “dat is denk ik niet de bedoeling?”. In eerste instantie dacht ik dat dit met mijn bouwkunsten te maken had, maar al snel blijkt dat de wagen geheim is voor het prinsenpaar. Nadat de rayonhoofden bij elkaar zijn geweest, is er toch witte rook: de prins mag toch komen. De wagen moet toch af. Nog even probeert iemand “als hij ons maar niet van het werk houdt….”. Maar niets van dat. Lekker gebouwd, koude handjes, een hoop slappe klets en harde en vooral slechte muziek aan. Topavond!

Column4_-_Foto3.jpg

Dan de woensdag alweer, en alweer: carnaval! Eerst komt Emma de scepter ophalen, want dat hadden we zo afgesproken. Ze gaat op school een spreekbeurt geven over carnaval. En ja, dan is het natuurlijk wel heel leuk als je DE scepter van de prins kunt meenemen om te laten zien. Dan even snel een hapje uit onze nieuwe oven. Voegt verder niets toe aan het verhaal, maar er is geen woord van gelogen. Vervolgens met Grootvorst Alex naar DE Reek voor een kort overleg voor KeeMoes. Een evenement waar ik, en ook prinses Debby begreep ik, erg naar uitkijk. We nemen het programma door en wat blijkt: nog meer deelnemers dan vorig jaar. Yes! Nog meer plezier maken daar. Nu al zin in dus.

Dan tot slot de optocht. Wow, deze groeit nog steeds! 2 grote loopgroepen minder, maar wel 2 kleine loopgroepen meer! Evenveel individuelen, maar let op…….weer 2 extra wagens! 16 wagens dit jaar, hatsjee. Daar waar het op plekken minder lijkt te gaan, wordt het hier alleen maar meer. Zo staan we bijvoorbeeld ook op de 5e plaats als het gaat om zoekopdrachten naar “carnavalskleding” volgens beslist.nl. Een extra spiegeltent met carnaval. Een grote verrassing bij de ontbinding van de optocht. En dit jaar twee tunes van onze prins. Traditioneel zal de main-act pas op vrijdag met carnaval worden gepresenteerd, maar DJ Mooszkowicz gaf zijn kneiter deze week al vrij: https://soundcloud.com/user-243655274/hofkapel-x-mooszkowicz-x-prins-twan. Supervet om ook hier weer een kleine bijdrage aan te mogen leveren. Prinske Twan en Moos take over!

Column4_-_Foto1.jpg

Tot snel weer, dan zal ik weer mijn spannende avonturen voor jullie optekenen. Zo gaan we bijvoorbeeld nog naar de pronkzitting in De Reek, met een touringcar naar de prinsenreceptie van de 30e prins Bock d’n Urste in Eindhoven, zondag het dansfestival en nog heul veul meer. Dag kijkbuiskinderen, tot later.

Alaaf, alaaf, alaaf!

Prinske Twan d’n Alleruurste!

Wilma Toonen van Gall&Gall

Naam:  Wilma Toonen

Naam bedrijf:  Gall&Gall Schaijk en Toonen Party Verhuur

Adres bedrijf:  Kapelanieplein 21 Schaijk

Site:     www.Gall.nl  

            www.toonenpartyverhuur.nl

Omschrijving gezin: 

Bijna 30 jaar samen met Thijs Toonen, waarmee ik 27 jaar slijterij Gall&Gall en 20 jaar Toonen Party Verhuur run. We hebben een  zoon Teun en een dochter Guus.

 

Wie ben jij als ondernemer?   

We hebben 26 jaar onze slijterij gehad op de Runstraat in Schaijk, en zijn afgelopen jaar in maart verhuisd naar het Kapelanieplein (nieuw centrum) naast de hoofdingang van de AH.

Hier hebben we jaren naar uit gekeken, omdat ik er altijd van overtuigd was, als we allemaal bij elkaar zitten een heel sterk centrum krijgen. Verder onderneem ik op de achtergrond, Toonen Party Verhuur die van thuis uit werkt. En daar tegenover een loods van 460 m2 heeft. Dit bedrijf versterkt de slijterij met het verhuren van Party en evenementen benodigdheden. En het verzorgen van complete caterings voor particulieren en bedrijven.

Wat maakt jou uniek? Wat is jouw unieke manier van zaken doen?

Uniek door een rijke ervaring van productkennis. Geduldig luisteren naar klanten en van daar uit het juiste product adviseren. Aan een sterke formule bouwen, door mensen laten uitblinken waar ze goed in zijn, en die samen laten werken.

Op welk product dat jouw bedrijf levert, ben je het meest trots? En waarom?

Wijn: Dit is zo´n mooi product, iedere streek, land, bodemgesteldheid en vakkennis zijn eigen karakter geeft aan de wijn. Maar ook de catering. Als de jongens naar een locatie gaan waar niets staat, en daar hun ideeën en creativiteit op los laten. En van daaruit er weer een prachtige feestlocatie ontstaat. Vind ik altijd weer heel mooi.

 

Hoe zie je je bedrijf over 5 jaar?

Ik zie zeker groei in onze slijterij. Maar je moet wel concurreren tegen het internet. Dit gaat alleen door vakkennis, kwaliteit en service. En met de verhuur en catering zie ik de toekomst zeker vooruitstrevend. Hier is juni 2019 Teun, onze zoon mee ingestapt. Die brengen ook weer nieuwe ideeën en ontwikkelingen met zich mee. “De jeugd heeft de toekomst”

Hoe zien jullie de toekomst voor de Schaijkse ondernemers?

Goed, nu het nieuwe centrum is afgerond en we een winkeldorp zijn, voor niet alleen Schaijk maar ook de kerkdorpen daar buiten. Zijn we zeker klaar voor de toekomst. Maar blijf wel vooruit denken en ga niet stilzitten. 

Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jouw toekomstbeeld?

Als Schaijkenaren in de lokale ondernemer blijft geloven. En deze samen blijven werken met onder andere verenigingen, sportclubs en toerisme. Is en blijft het “Schaijk een werelddorp'


22-03-2020 > De Loreley brengt Stabat Mater ten gehore

De Landerdse gemengde zangvereniging “De Loreley” nodigt u van harte uit tot het bijwonen van de uitvoering van een Stabat Mater in de Vastentijd van 2020.  
De begeleiding wordt verzorgd door een klarinet choir dat is samengesteld uit leden van Harmonie Zeelandia.
Dit schitterende werk werd geheel gecomponeerd en ingestudeerd door onze dirigent: Antoon Ariëns.
Het geheel staat uiteraard ook onder zijn leiding.
De uitvoering, die ruim één uur zal duren, wordt volgens traditie in het Latijn gezongen maar wij zorgen daarbij voor een Nederlandse vertaling, zodat u de tekst kunt volgen.

De uitvoeringen vinden plaats op zondag 22 maart 2020 in de parochiekerk van Schaijk,  Aanvang 14.00 uur.
En op zondag 29 maart 2020 in de Grote kerk in Oss. Aanvang tevens 14.00 uur. De entree bedraagt € 7,50 per persoon.

Time flies when you're having fun

Gadver wat vliegt de tijd. Gelukkig is dat met de carnavalsdagen vaak niet en weet ik vaak niet hoe ik die door moet komen..... Kak. Wederom een hele vette week achter de rug. Nog wat (muziek)geheimen voor de boeg voor jullie, maar daarover later vast meer.

Natuurlijk de week van de pronkzittingen. Wat een top-avonden hebben wij beleefd. Veel gelachen en met bewondering gekeken naar alle acts. Zang, ton, dans en vooral humor! Wat een talent hebben we toch in ons prachtige Moesland. Er werd door de uitblinkers van de avond nog even een oproep gedaan om op Petra Potjes te stemmen als Moeskoningin. Het zou leuk zijn, mits ze het niet te drrrrruk heeft. Als snor op de taart mochten Alex en ik ook nog eventjes draaien op de after party met onze vrienden van het welbekende snorrige feestcafé. Heerlijk. Zo ook de afloop in de jacuzzi met onze zojuist ontvangen Moesgroene zwembroek in de maat one size fits almost all.

Foto 1

Foto 2

De zondag erna nog even op bezoek in Zottendael, dat is in Ewijk en niet waar de Flodders wonen. Alhoewel er een paar best voor door konden. De man van een collega van de prinses oftewel: Michel en Sandra van de raad van 11 en dan daar de buren van, ja en dan daar de zoon van die is getrouwd met iemand en daar dan weer een collega van of ja dus haar man: die is dus prins van De Dijkvelders geworden: Prins Scoop d'n Urste. Leuk om ze even te feliciteren. Ondanks de zorgvuldige voorbereiding van grootvorst Alex, was ik bijna vergeten te vermelden dat we beiden op een paartje schitterende schoen van de firma Kops uit: Schaijk! liepen. Ook hij was er blij mee, ook hij zag er daardoor prima uit en ook hij liep er heerlijk mee. Daarna weer door naar het volgende optreden: de opening van Schon Pekske. Wat is de winkel mooi geworden en wat is het nu al een succes. De oproep voor het aanvullen van de voorraad is al uitgegaan.

Foto 4

Nou, en na de pronkzitting komt natuurlijk de carnavalskrant. Ook daar kijken we erg naar uit. Ondanks dat de prinses zich als commissielid met de inhoud heeft bemoeid, blijft het voor ons dit jaar extra speciaal om hem te mogen ontvangen. Onze eigen Moes-Glossy. Spannend. Oproep aan allen: neus tegen den raam en klaarzitten om het boek der boeken te ontvangen. Van Anja begreep ik dat het boek in de Readshop top 11 met stip op de 1e plek is binnengekomen, net onder het plaatjesboek van DAW bij Albert Heijn. Oh ja het plaatjesboek: menig ouder schijnt geschrokken te zijn van een gil tijdens het openmaken van de zakjes. Wat blijkt: IK HEB DE PRINS!? WAAAH!? Haha, hoe bijzonder.

Foto 6

Ook mooi om te vermelden dat onze club Zot Gefrot weer een clublid rijker is: Maud. De dochter van Willian en Lysanne. Bij deze nogmaals gefeliciteerd en geniet er van. En aan onze penningmeester Maarten: contributie familie Van Kreij graag ophogen. Letterlijk tijdens het tikken van dit stuk rollen de eerste foto's van onze gigantische praalwagen op de App binnen: er kan geplakt worden! HAHA: ze zijn weer verwijderd: blijkbaar verkeerde app-groep. Van het weekend even de schuur in lopen ????

Foto 5

Tot slot de grappen en grollen op de Facebookpagina "Mythische miems voor Schaijkse minsen". Naast alle aandacht elders ook erg leuk om hier het middelpunt van deze malle fratsen te zijn. Ga zo door, wij alten ons graag verrassen. Zoals jullie weten zit er portretrecht op de foto's en kunnen jullie een gepeperde rekening tegemoet zien. Maar dat zijn jullie van ons g€w€nd!

Een driewerf alaaf van jullie Prins Twan I.


02-06-2020 > Maashorst Fiets 3 Daagse

Op 2,3 en 4 Juni 2020 vind de 5e editie van de MAASHORST Fiets 3 Daagse plaats.
Helaas vind ik deze nog niet terug op Schaijk een wereld dorp.
 
Kosten zijn €4,- per dag of €10,- voor alle 3 de dagen.
starten kan bij de potter van af 9:30 tot 14:00u.
 
Het eerste lustrum van onze fietsdriedaagse komt dichterbij, 2, 3 en 4 juni 2020 zijn dan ook de data die u nu al kunt reserveren in uw agenda. Drie dagen fietsplezier in en door Maasland en Maashorst met prima uitgepijlde routes zoals u inmiddels van ons gewend bent. Thema van dit lustrumjaar is “Kastelen” en daar zijn er meer van te vinden als u vooraf zult vermoeden. Vanuit Schaijk doorkruist u in deze drie dagen de gehele bosrijke landelijke maar ook historische omgeving van oostelijk noord Brabant en ‘n stukje Gelderland.
 
De eerste dag brengt u via de noordelijke Maashorst oftewel Herperduin naar de Maas. De korte 35 km route blijft aan de Brabantse kant, de langere 60 km. tocht pakt ook de Gelderse zijde mee. Een eerste dag met volop afwisseling in bos-, polder- en dijklandschap.
Op dag 2 staat de zuid-oostelijke richting op het programma. Richting Langenboom, Haps en Wanroy is ook hier onderweg veel moois te bewonderen met mogelijk zelfs een pauzeplaats in of bij een van de kastelen. Daarnaast zijn ook waterplas “De Kuulen” en de maashorst-wijngaard op de Kreitsberg een tussenstop onderweg waardig.
 
De slotdag is inmiddels traditioneel de “echte” dag van de Maashorst, waarbij het westelijke deel van ons fraaie natuurgebied aan bod komt. De vele, recent vernieuwde, maashorst-fietspaden voeren u als deelnemer naar Nistelrode en Heeswijk-Dinther. Bossen en vennen afgewisseld met open en natuurrijk landschap, dwars door de kern van het Maashorstgebied dat is wat deze derde dag te bieden heeft, met uiteraard een gezellige muzikale finish in Schaijk. 
 
Met Vriendelijke Groet,
 

29-03-2020 > ENJOY markt in de Phoenix

De eerste ENJOY markt wordt georganiseerd door twee vrolijke tantes, die regelmatig deelnemen aan markten/beurzen met hun uit de hand gelopen hobby. Deze twee hobbyisten uit Overlangel en Schaijk dachten: dat kunnen wij ook, we gaan zo'n markt zelf organiseren. Hopelijk wordt het een terugkerend evenement voor Schaijk en omgeving.
ENJOY wordt georganiseerd om hobbyisten en (beginnende) kleinbedrijven de mogelijkheid te bieden om hun product onder de aandacht te brengen.

Er is volop variatie in aanbod o.a : houtbranden, snoeptaarten & traktaties, zelfgemaakte kaarten, kinderspeelgoed, radio's, bedrukkingen, oriflame, optidee, smincken, zelf ontworpen tassen, vogelhuisjes , waxmelts, zelfgemaakte kaarsen, biologische producten , kleding, sieraden & accessoires en nog veel meer.

Kom je ook langs in De Phoenix? Zondag 29 maart van 10:30 tot 16:00 uur. Entree is gratis.
* Zou je willen deelnemen, mail dan voor informatie naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
* Vol = Vol

31-01-2020 > Pizza avond bij de Boshut

Winterse Pizza Avond, eet gezellig mee! Geniet van de vers bereidde OER-pizza's uit onze houtgestookte oven. Aan tafel om 19:00 uur. €16,- voor volwassenen; €8,- voor kinderen t/m 11 jaar; €0,- voor kinderen t/m 2 jaar. Inclusief nagerechtje - exclusief drankjes. Tijdig reserveren is noodzakelijk: 0486464646 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

15-02-2020 > Pizza avond bij de Boshut

Winterse Pizza Avond, eet gezellig mee! Geniet van de vers bereidde OER-pizza's uit onze houtgestookte oven. Aan tafel om 19:00 uur. €16,- voor volwassenen; €8,- voor kinderen t/m 11 jaar; €0,- voor kinderen t/m 2 jaar. Inclusief nagerechtje - exclusief drankjes. Tijdig reserveren is noodzakelijk: 0486464646 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

28-02-2020 > Pizza avond bij de Boshut

Winterse Pizza Avond, eet gezellig mee! Geniet van de vers bereidde OER-pizza's uit onze houtgestookte oven. Aan tafel om 19:00 uur. €16,- voor volwassenen; €8,- voor kinderen t/m 11 jaar; €0,- voor kinderen t/m 2 jaar. Inclusief nagerechtje - exclusief drankjes. Tijdig reserveren is noodzakelijk: 0486464646 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

14-03-2020 > Pizza avond bij de Boshut

Winterse Pizza Avond, eet gezellig mee! Geniet van de vers bereidde OER-pizza's uit onze houtgestookte oven. Aan tafel om 19:00 uur. €16,- voor volwassenen; €8,- voor kinderen t/m 11 jaar; €0,- voor kinderen t/m 2 jaar. Inclusief nagerechtje - exclusief drankjes. Tijdig reserveren is noodzakelijk: 0486464646 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

16-02-2020 > Live Muziek van ReMaKe bij de Boshut

ReMake bestaat uit twee mannen uit Schaijk die met behulp van een gitaar, twee stemmen en een goed humeur de snel voortschrijdende vergrijzing trachten tegen te gaa. Alweer een aantal jaren treden de mannen van gevorderde leeftijd, Martin Tieben en Kees de Zeeuw, op onder de naam MaKe, later na een sabbatical Remake. In hun niet aflatende strijd tegen vergrijzing trekken ze van podium naar podium om, slechts gewapend met een gitaar en twee stemmen, het publiek te verrassen met een uitgebreid repertoire aan akoestische rock en ballads. Met als voorwaarde dat ReMake alleen nummers speelt die zij zelf mooi vinden.

De samenwerking tussen Martin en Kees ontstond tijdens een eenmalige sessie op een podiumavond in hun dorp Schaijk. Dit smaakte naar meer en de heren ontdekten al snel dat hun muzikale smaken wel erg overeen kwamen.

Repertoire
Er werd besloten om wekelijks te gaan muziek maken. En dan met een voorkeur voor nummers die voorheen in bandverband nooit echt aan bod kwamen. Van depriballads van Leonard Cohen tot de legendarische American Recordings van Johnny Cash en onbekend Nederlandstalig werk met een lichte voorkeur voor J.P. den Tex. In de loop der jaren, tot op de dag van vandaag, werd het repertoire steeds omvangrijker, waarbij de laatste tijd ook veel plaats is ingeruimd voor Vlaamse rock van onder andere The Scabs en Deus.
Het repeteren gebeurt aan de keukentafel, onder het genot van een fles wijn of meer, en zo wil ReMaKe ook het liefst optreden: heel kleinschalig met een gitaar en twee stemmen en met hoogstens één All-In-One geluidssysteempje. Denk aan kampvuur, terrassen, kleine cafés, huiskamer en tuin en straatmuziek op leuke festivals.

Jens van der Heijden debuteert met een eerste plaats !

  • Gepubliceerd in Nieuws

Jens van der Heijden bewijst opnieuw nu al zijn draai te hebben gevonden in Rotax Max Junioren-klasse

 

BERGHEM – Tijdens de eerste ronde van de Winter Cup van organisator Chrono had Jens van der Heijden met tweede vierde plaatsen al bewezen de overstap van de Rotax Max Minimax naar de Junioren-klasse goed te hebben verteerd. Zaterdag in Berghem bewees de veertienjarige karter uit Schaijk dat opnieuw. Tijdens de eerste ronde van de Kart4Fun-competitie won hij beide manches en pakte daarmee overtuigend de dagzege. 

Met dat zelfvertrouwen van hem zit het wel goed. Dat moet wel, want wie zo voortvarend aan het nieuwe seizoen begint, zal allicht niet hard meer twijfelen aan zijn eigen capaciteiten. Ja, Jens is nog een rookie bij de Junioren, maar zijn recente resultaten in ogenschouw genomen heeft hij wel erg weinig moeite met de overstap naar de sterk bezette competitie. “In het NK zal het natuurlijk wel iets moeilijker zijn dan bij Kart4Fun, maar dit geeft vertrouwen”, blikte hij terug. 

Gevraagd naar waar hij zijn eclatante prestaties vandaan haalde, wees hij op de juiste keuze door voor slicks te gaan in de kwalificatie in plaats van regenbanden. “Wel hadden we de bandenspanning iets te hoog staan. Daarmee hadden we misgegokt en werd ik derde.” Maar in de prefinale en de finale was er vervolgens geen houden meer aan. Jens denderde overtuigend naar de eerste plaats in beide races en bewees zichzelf zo opnieuw dat het met zijn gewenning aan de voor hem nieuwe Junioren-kart wel snor zit. 

“Eerst in Kerpen vierde en nu dit. Dat is wel boven verwachting hoor”, verzekerde de talentvolle Brabander. “Maar ik heb de overstap blijkbaar snel opgepikt.” Het grootste verschil met zijn oude vertrouwde Minimax-chassis zit hem vooral in de snelheid. “En bij de Junioren geven de banden veel meer grip. Daardoor kun je overal harder doorheen. Wel is het veel zwaarder sturen en word je sneller moe.”

Hij is dan ook vast van plan zijn regime van tweemaal per week conditietraining goed vol te houden. Dan hoopt hij in het NK, wat voor hem dit jaar het belangrijkste kampioenschap is, in de top tien te kunnen eindigen. Makkelijk wordt het sowieso niet, weet hij. “Bij de Junioren is het deelnemersveld twee keer zo groot dan in de Minimax-klasse en zijn er meer sterke concurrenten. Als je een foutje maakt, kun je zo een paar plaatsen terugzakken.” 

Behalve het NK zal hij af en toe ook races in het BMC-kampioenschap rijden bij wijze van oefenwedstrijden voor het NK. “En heel misschien gaan we dat ook doen in BNL.” De wedstrijd in Berghem was een mooie opwarmer. Over twee weken rijdt hij er nóg één, op dezelfde baan: de tweede ronde van de Chrono Winter Cup. Voor Jens is het een ideale locatie om zich voor te bereiden op de start van het NK. “Ik ben op deze baan begonnen met karten. Ik woon hier in de buurt. Het is echt mijn thuisbaan. Ik vind het ook een heel leuke baan om te rijden met al die snelle bochten.”

Jens van der Heijden bedankt wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van der Heijden, Kenneth Smith, Heesmans, Barten, Archifit, Hoppenbrouwers Techniek, GT Staalwerken Groep, KIM Nederland, Mahewi BV, VD Akker, Van Iersel Hofleverancier geveltechniek, Change 2 Succes, Van der Valk Hotel Nuland - ’s-Hertogenbosch, ABBS, Today is Canday, IDDD Company, Swanenberg IJzergroep, De Wit Bouwmachines en Somerset Capital Partners.

Raketstart Jens van der Heijden met sterke zege 010771

Onderscheidend vermogen

Zo, wat een feestweek alweer achter de rug zeg. Ik dacht: laat ik maar wat aantekeningen maken voor een volgende column. Dat waren er zoveel, dat ik maar meteen een nieuwe maak. Tevens kun je jezelf natuurlijk na één column ook nog geen columnist noemen.

De pronkzittingen waren erg bijzonder. Sowieso omdat je ze van achteren ziet, maar ook omdat je met enige regelmaat genoemd wordt. Heel bijzonder. Ook het stuk in het Brabants Dagblad, de nieuwkomers van radio Moeslandia en de afterparty van mijn snorrige vrienden maakte de avond compleet. Hier mocht ik ook mijn allereerste onderscheiding uitreiken aan Joris-Jan voor zijn bijdrage aan 11 jaar pronkzittingen. Hulde. Wederom zeer bijzonder allemaal.

Column2 3

Maar niet minder bijzonder was de jeugdpronkzitting op zondag. Na een kort ziekenbezoekje kon het feest beginnen. Een zaal vol enthousiaste kinderen en ouders om te komen kijken naar nog veel enthousiastere artiesten. Prinses Manon en Malou namen plaats naast prinses Lindy en ik mocht naast prins Morris zitten. Laatstgenoemde voorzag menig optreden van commentaar en legde regelmatig uit wie wie was en in welke klas ze zaten. "Kijk dat is mijn buurmeisje" om vervolgens bij de high five die ze hem wilde geven na afloop, tijdig zijn hand weg te trekken. Haha. Mijn twee grote vrienden Pim en Ruben nog even geassisteerd bij hun optreden en menig keer mee gesprongen bij de diverse stevige optredens. De dienstdoende presentator verdient ook alle lof, hij deed het erg leuk. Tussendoor mochten we ook nog even op de foto, omdat iemand een spreekbeurt over carnaval gaat doen! Een foto met de prins en prinses mag dan natuurlijk niet ontbreken in je presentatie.

De woensdag begon al heerlijk. Op het schoolplein: "Hoi prins carnaval". Tjongejonge, rustig over straat is er ook al niet meer bij. Voor de goede orde: ik had niet mijn steek op bij het wegbrengen van de kids. Later die avond mocht ik met mijn buddy Johnny mee op bouwbezoek. Het was donker en guur, maar met lijndienst Spierings kom je echt overal terecht. Er wordt weer veel en vooral mooi gebouwd. Ik kijk nu al uit naar Moesmaandag. Maar niet te vlug, want er komen tussendoor natuurlijk nog een hele klets andere leuke dingen.

Column2 1

Kortom (alhoewel het weer een lang stuk is geworden) een heleboel leuke dingen, die door een heleboel leuke mensen worden georganiseerd. Eigenlijk zou ik ze allemaal een onderscheiding willen geven, maar dat gaat natuurlijk niet. "Ge het ok nog oew prinseigen". Oh ja, de prinseigen onderscheidingen. Een onderscheiding die de prins zelf bepaalt en uitreikt aan een persoon die voor hem belangrijk is. "Dè zijn er 11 trouwens". Ah , vroeg ik nog: 11 per dag!? Er zijn er zoveel die speciaal en belangrijk zijn voor mij en voor de carnaval. "Nee, 11 in de 2 jaar dat je prins bent". Oké, duidelijk.

Maar een onderscheiding maakt natuurlijk de carnaval niet. Dat doen we mi mekoar en vur mekoar, want Moeslands carnaval dè maake we saame! Un bietje steuke hört d'r bè, want Olling schik en gein is een hendig medicijn. De carnaval is Nie Gering en tevens topsport, dus loat oe dûr ut Moesland verrasse. Dan weet ik zeker da ge gin spijt het as ge nie op wintersport goat mi deez daag! #wittegijwelniewadèwelniekost

Column2 2

Alaaf en tot snel,
Prins Twan d'n Uurste van het Moesland

Schaijk is All Inclusive * * * * *

  • Gepubliceerd in Nieuws

Samen Genieten
Gemoedelijk en Gezellig

In Schaijk zijn diverse initiatieven om ouderen en alleengaanden een mooie tijd te geven op momenten dat ze anders alleen thuis zouden zijn. Denk aan de initiatieven van de Zorgcooperatie, de KBO of Doortje Bekkers (en familie). Op zich genoeg te doen en door groepen als 'Alleengaanden Schaijk' geregeld door Nettie van der Venne zijn er al best veel initiatieven. Kan daar nog iets bij? Jazeker wel. Er zijn nog steeds een hoop mensen die 'net zo lief' thuis zitten of het allemaal niet per se nodig te vinden. Dat mag, maar is wel zonde. Ook zijn er mensen die wellicht last hebben met integreren of hebben niet de financiele middelen om actief aan de activiteiten van ons werelddorp deel te nemen. Dat is jammer. En daar is iets aan te doen. We gaan het in ieder geval proberen. Naar het voorbeeld van Annerie Van Oort-Willems uit Zeeland hebben we de krachten gebundeld en gaan we ook in Schaijk aan de slag. Wie zijn dat vooralsnog?

Dominique van der Heijden, Theetuin Maashorst
Alice van den Broek, Charmecamping Hartje Groen & De Boshut
Debbie Koning, Zorgcoöperatie Schaijk
Jos & Josje Cornelissen, Dorpspicknick Toekomst van Schaijk

We starten met een etentje in de Huiskamer van Charmecamping Hartje Groen. Tussendoor organiseert de Zorgcooperatie ook nog etentjes en in het voorjaar neemt Theetuin Maashorst het stokje over van Hartje Groen. Dirtect na de vakantie komt dan de grote dorpspicknick en in de winter start Hartje Groen weer. Zo hebben we het hele jaar door elke 6 tot 8 weken een momentje waar men kan aansluiten. Binnenkoert volgen hier de overige data, zodat er rekening mee gehouden kan worden.

In de Arena heb je onderstaand artikel al kunnen. Hier worden de diverse activiteiten aangekondigd. (lees verder onder het artikel)

Schaijk is All Inclusive *****

De feestdagen zijn weer achter de rug. Voor velen een tijd van gezelligheid en samen eten. Maar dit is niet voor iedereen het geval. Sommige mensen zitten die dagen alleen thuis. Niet alleen met kerst maar misschien wel vaker in het jaar. Da’s zonde… Annerie van Oort-Willems uit Zeeland dacht daar ook zo over en begon een tijd geleden met etentjes waar ze mensen samen bracht. In Schaijk is het plan opgevat om dit prachtige initiatief ook van de grond te krijgen.

AliceEnDominique k

Samenwerking

Dominique van Theetuin-Maashorst ziet in haar Theetuin veel fietsende en wandelende stelletjes en groepjes op bezoek komen, maar het viel haar ook op dat er een enkele weduwnaar het aan durfde om alleen op de fiets te stappen en naar de Theetuin te komen voor iets lekkers en een praatje. Ze is trots op de gasten die de stoute schoenen aantrekken; alleen of met de Alleengaanden groep. Het inspireerde haar en nam contact op met Annerie om te kijken of haar initiatief in Schaijk navolging kan krijgen. Al snel lag er een plan klaar om in het nieuwe seizoen iets soortgelijks in de Theetuin te gaan organiseren. Niet veel later kreeg Annerie ook een telefoontje van Alice van Hartje Groen met een soortgelijke vraag. De link tussen Dominique en Alice was snel gelegd en het resultaat is dat ze de handen, samen met Debbie Koning van de Zorgcoöperatie Schaijk, ineen slaan.  In de winter zullen er samenkomsten worden georganiseerd op Charme-camping Hartje Groen & De Boshut en dit wordt in het voorjaar voortgezet in Theetuin-Maashorst. De eerste bijeenkomst zal zijn op 13 februari 2020 bij Charme-camping Hartje Groen & De Boshut. 

All Inclusive ***** DorpsPicknick

Om het idee kracht bij te zetten is er contact gezocht met de Toekomst Van Schaijk. Zij zijn vanuit hun “Sociale Hart“ druk bezig om de Schaijkse mensen meer met elkaar te verbinden. Het resultaat van dat initiatief is een All Inclusive ***** Dorps-picknick eind Augustus. Een werkgroep is onlangs aan de slag gegaan: Stel je eens voor dat er een hele lange tafel staat van de Potter tot aan van Kraaij waarbij we als dorp samen gaan lunchen? All Inclusive, dus elk stel of gezin neemt iemand mee waarvan ze weten dat die op dat moment alleen thuis zou blijven zitten als ze niet gevraagd worden om gezellig mee te gaan (je vader, een buurvrouw of een collega van het werk…). Mensen die alleen zijn, moeite hebben met integreren of zich zulke uitjes niet kunnen veroorloven worden op die manier betrokken bij dit pure Schaijkse initiatief. Als iedereen een klapstoeltje en iets lekkers mee neemt, kan er aan tafel volop geruild en gedeeld worden en is er schik én lekkers voor Jan en Alleman! Denk je alvast na wie je in de nazomer mee gaat nemen? 

Samen eten

Voorzichtig en klein beginnen op Hartje Groen & De Boshut op 13 februari en via de Theetuin-Maashorst in het voorjaar op naar een “All-inclusive dorps-picknick“ eind Augustus. Voor de etentjes volgt snel meer informatie over data, tijden en aanmelden. Mocht je nu al iemand weten die zeker aan de etentjes zou moeten deelnemen dan kun je dit natuurlijk doorgeven via alice @ hartjegroen .com

IMG_1028.jpg


Wie zou dit echt leuk vinden?

Het is fijn dat er initiatieven zijn alls 'Alleengaanden Groep Schaijk' : die hebben al een mooi platform om samen activiteiten te ondernemen. Wij richten ons vooral op die mensen die het het hardst nodig hebben, die roepen dat het niet nodig is, of die noodgedwongen thuis zitten. Voor ons belangrijk om juist die mensen te bereiken: help ons om ze te vinden. Voor dat eerste evenement bij Hartje Groen is een inschrijfformulier beschikbaar. Het ligt ook bij Hartje Groen / De Boshut en bij de Zorgcooperatie. Met uw hulp kunnen we de juiste mensen bereiken. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het is wel handig om te weten op hoeveel deelnemers we kunnen rekenen. Daarvoor is dit inschrijfformulier. 

Samen Genieten
Gemoedelijk en Gezellig

Samen Eten - Stamppotten buffet
Donderdag 13 februari
In de Boshut op Charmecamping Hartje Groen
18.00 uur aan tafel. Om 21.00 uur sluiten we de avond af.
Wij kijken er naar uit om je te mogen begroeten bij ons ‘Samen Genieten’.

Dominique van der Heijden, Theetuin Maashorst
Alice van den Broek, Charmecamping Hartje Groen & De Boshut
Debbie Koning, Zorgcoöperatie Schaijk
Jos & Josje Cornelissen, Dorpspicknick Toekomst van Schaijk

✂ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

‘Samen Genieten’ - Gemoedelijk en Gezellig

Ik eet graag mee in De Boshut !

Stuur een email naa Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vul het strookje in en lever het in in de groene postbus binnen, of geef het af aan de aanwezige gastvrouw of –heer bij ‘Onder de Linde’ van de Zorgcooperatie, Het Hofke 2 in Schaijk.

Naam:

Adres:

Woonplaats:

Telefoonnummer:

Heb je een speciale dieetwens? Laat het ons weten, we passen het menu graag op je wens aan.
Ik heb wel / geen eigen vervoer om naar de Boshut te komen. Wellicht kunnen we iets regelen.

IMG_1032.jpg

Geplande 'Samen Genieten' evenementen voor 2020
13-02-2020 - 18:00 uur > Samen Genieten bij Hartje Groen - Stamppotten Buffet
04-04-2020 - 14:00 uur > Koffie met taart boven in Studio Maashorst
06-06-2020 - 14:00 uur > Koffie met taart bij Theetuin Maashorst
15-07-2020 - 18:00 uur > Samen Genieten bij de Zorgcooperatie
30-08-2020 - 12:00 uur > Grote Schaijkse All Inclusive Dorpspicknick (Datum onder voorbehoud)
19-09-2020 - 14:00 uur > Koffie met taart bij Theetuin Maashorst
07-10-2020 - 18:00 uur > Samen Genieten bij de Zorgcooperatie
19-11-2020 - 18:00 uur > Samen Genieten bij Hartje Groen 
28-01-2021 - 18:00 uur > Samen Genieten bij Hartje Groen 

Tot ziens op een van de bijeenkomsten en in ieder geval graag allemaal tot op de dorpspicknick na de zomervakantie !

Dit is een tijdelijke pagina onder de vlag van Schaijk een Werelddorp. Hier verzamelen we alle informatie: hou de site dus in de gaten. Zodra de Toekomst van Schaijk live gaat met hun eigen site, zullen we de gegevens daar naartoe verhuizen. Samen schik in ons mooie dorp, daar gaat het uiteindelijk om. > Op termijn zal de Toekomst van Schaijk steeds actiever worden in Schaijk (En Schaijk een Werelddorp zal naar de achtergrond verdwijnen om plaats te maken). Uit dat platform is al het nieuwe evenement Beleef Schaijk ontstaan. Georganiseerd vanuit 'Het Bruisende Hart'. Ze hebben nog twee peilers: Het Groene Hart en Het Sociale Hart. Dus naast een grote dorpspicknick waar iedereen aan kan deelnemen, zijn er ook kleinere initiatieven om ervoor te zorgen dat iedereen een evenement kan vinden wat bij hen past.


Foto's van de eerste avond Samen Gnieten:
Vanavond de eerste ‘Samen Genieten’ met 25 gasten in de Boshut. Samen met de vrijwilligers aardappels schillen, wortels schrappen, uien huilen, worst en hachee warm maken en straks gezellig allemaal samen eten. De Helpende hartjes waren Bernadette, Wilma, Leni, Chantal, Maarten en Aafke achter de bar !

Alle ingrediënten werden gesponsord door Albert Heijn, Slagerij van Kraaij en Bakker Bongers. De locatie en drankjes werden ter beschikking gesteld door Hartje Groen. Super bedankt dat jullie deze actie onder de vlag van ‘Toekomst van Schaijk’ steunen voor de Schaijkse mensen !!! 

IMG_1044.jpg

IMG_1056.jpg

IMG_1058.jpg

 

Abonneren op deze RSS feed