Menu
Redactie SEW

Redactie SEW

E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Carnaval is gaaf

Zo, dan gaan we die beloofde column voor de site ook maar eens schrijven.

*Voegt "Columnist" toe aan CV.

Na het 11-11 bal is er alweer een hoop gebeurd. Globaal wist ik natuurlijk al wel iets van carnaval, maar dat het zo heftig zou zijn had zelfs ik niet verwacht. WAT GAAF!

Wat is het gaaf om zoveel enthousiaste reacties, appjes en kaartjes (!) te ontvangen.

Wat is het gaaf om dat pak met steek en die prachtige schoenen steeds aan te mogen trekken.

Wat is het gaaf om elke ochtend wakker te worden naast een prinses en alles wat daar verder nog bij hoort.

Wat is het gaaf om voor een simpele boodschap een uur onderweg te zijn, omdat nagenoeg iedereen je aanspreekt.

Wat is het gaaf om structureel als "prinske" aangesproken te worden.

Wat is het gaaf om overal bij te mogen zijn en ook nog eens vooraan te mogen staan. En soms ook nog met microfoon!

Eigenlijk is gewoon alles wel gaaf.

2019-11-10 08.56.32

Dat gave is ook allemaal wel nieuw en dat is niet het enige wat nieuw is. Want naast mijn nieuwe functie als prins, hebben we ook een nieuw huis. De prinsenwijk heeft wéér een prins. In de 13 jaar dat de wijk bestaat 4 prinsen huisvesten, zegt toch wat. De huisprijzen zijn wederom enorm gestegen begreep ik. Buren: graag gedaan, ik heb geregeld dat dit buiten de WOZ blijft.

Als klap op een glas bier (want vuurpijlen mag niet meer) heb ik ook nog een andere baan. Ik ben sinds 1 januari het zonnetje in huis als medewerker van Solar Concept. Een dynamisch bedrijf waar ik mijn ervaring en creativiteit mooi in kwijt kan. "Mijn toekomst ligt op het dak".

Maar dan staat de carnaval al weer aan de spreekwoordelijke deur te kloppen. En dan niet zo'n keukendeur waar het niet altijd rozengeur is. Eerst hebben we natuurlijk een prachtig bedrag opgehaald voor Serious Reuqest (ongeveer 1% van het landelijke totaal!), mocht ik bij Kops meerijden in een zijspan, hebben we Grootvorst Alex geïnstalleerd en wordt er binnenkort de pop-up  store Schon Pekske geopend. Met de Moesacademy op pad geweest en gezien dat het met de optocht wel weer goed komt. Er wordt weer veel, groot en mooi gebouwd!

2019-12-30 14.10.39

En dan gebeuren er natuurlijk nog allerlei dingen achter je rug om. En voor iemand die alles wil weten en van op de hoogte wil zijn, is dat best lastig. Acts voor de pronkzitting over jou, foto's die opgevraagd worden, berichten op de Zot Gefrot app die meteen weer verwijderd worden, gesprekken die vaag worden als je ergens aansluit. Gaaf.

Zoals ik het nu ervaar, leeft carnaval nog meer dan ooit! Het lijkt wel of letterlijk iedereen met carnaval bezig is. En dat is pas gaaf! Zo krijg ik van deoptocht.nl tijdens het columneren een appje met "moet je deze jingle voor mijn internetradio eens horen". Super gaaf allemaal!

Ik ga komende weken genieten van alles en iedereen. Met als eerste natuurlijk de pronkzittingen op zaterdag en jeugdpronkzitting op zondag. En vast nog veel meer.

Zoals jullie je best doen voor ons Moesland, ga ik mijn best doen snel weer een column te schrijven,

Prins Fazand blêft oe verrassen!

IMG 3062

Schaijk een Werelddop vervult wensen

  • Gepubliceerd in Nieuws

Op 30 december vond de uitreiking van de Schaijk een Werelddorp wensboom plaats. Van 9 december tot en met 27 december 2019 kon het winkelend publiek een wens doen die daarna in de wensboom op het plein voor de Phoenix te vinden waren.

Er werden weer mooie wensen gedaan en de commissie van Schaijk een Werelddorp heeft verschillende wensen kunnen vervullen. Er werden ook wensen gedaan die helaas buiten hun macht lagen, maar deze hebben ze doorgespeeld aan de Gemeente Landerd en Mooiland. Als eerste gingen ze naar Mw. Niewöhner met een glutenvrij pakket. Helaas was ze niet thuis maar gelukkig kon haar dochter het in ontvangst nemen. Daarna naar Mw. Waelbers, Mw. Overdijk, Mw. Pashouwers en Mw. van Eck om hun een lekkere lunch aan te bieden. De kleinkinderen van dhr. Verstegen hadden als wens om met Opa naar de bioscoop te gaan dus konden ze hem verassen met een bioscoopbon. Gerard en Annie van Weert waren blij verrast toen ze een prachtig bloembollen pakket overhandigt kregen gewenst door hun dochter.  Dian Schoppema werd voor haar vrijwilligerswerk in het zonnetje gezet met zwemkaartjes.

Twee wensen konden pas op oudejaarsdag uitgereikt worden. Andrea van Leuken was blij verrast dat ze samen met haar kinderen lekker kon gaan lunchen en als laatste Danielle Manders die een theaterbon aangeboden kreeg. De commissie van de Schaijk een Werelddorp wensboom kijkt terug op een zeer geslaagde actie met prachtige wensen! De wensboom zal aan het einde van dit jaar weer een mooi vervolg krijgen.

Bekijk alle foto's op Facebook: https://www.facebook.com/schaijkeenwerelddorp/

12-01-2020 > MoesAcademy op pad door het Moesland

Sinds een paar jaar worden er bouwbezoeken georganiseerd door Stichting Carnaval de Moeslanden, Jongerencarnaval Schaijk en Jeugdcarnaval Schaijk. Deze bouwbezoeken worden altijd druk bezocht en worden zeer gewaardeerd door zowel ouders als deelnemers. Hartstikke mooi natuurlijk, maar de commissie wil meer!

De commissie bouwbezoek heeft daarom dit jaar iets nieuws in het leven geroepen: de Moesacademy. De datum wanneer dit alles gaat plaatsvinden is zondag 12 januari 2020 om 10.30 uur. Er wordt verzameld bij de Piramide.

Leer bouwen als de beste
Met de Moesacademy krijgt de jeugd de kans om te bouwen met de meest ervaren bouwers van het Moesland. De deelnemers krijgen volop de mogelijkheid om zelf te bouwen aan wagens die mee doen aan de grote optocht op Moesmoandag. De lessen worden gegeven door Schon Gekwakt en Vur Mekoar. Twee zeer ervaren clubs met vele prijzen op hun naam.

Uiteraard blijft het niet alleen bij bouwen, maar gaan de deelnemers ook op bouwbezoek. Dit jaar wordt er met busjes door het Moesland gereden naar de diverse carnavalsclubs. Enkele clubs die bezocht gaan worden zijn:

Vur Mekoar (6x winnaar)
Schon Gekwakt (2x winnaar)
Maf Mar Moi (3x winnaar)
Goei Geknoei (winnaar 2019)
Gruwelijk Locht
Kek Nou Es
Moi Gemakt
Oude kleding aan doen
Het is wel van belang dat er ingeschreven gaat worden. Inschrijven kan tot en met 1 december. Het formulier staat op deze pagina: http://www.deoptocht.nl/bouwbezoek-carnavalsclubs-moesland/.

En zorg ervoor dat je kleding aantrekt die vies mag worden. Graag tot 12 januari!

11-01-2020 > Finale STB bij DAW

Je zou je toch eens te laat ingeschreven hebben met je team en na '15 jaar' niet mee kunnen doen, dat zou balen zijn...

Gelukkig kan iedereen naar de finale komen kijken op 11 januari. Altijd volle bak, spanning en een bakje nootjes erbij. Genieten !

3FM Serious Request actie in Schaijk groot succes

  • Gepubliceerd in Nieuws

Onofficieel ‘Chequepoint XXL Schaijk’ levert slordige 13.000 euro op

SCHAIJK – Het 3FM Serious Request-event in Schaijk heeft goed uitgepakt. De Schaijkse bijdrage aan de goede doelen actie werd op vrijdag 20 december een groot succes. Een enthousiaste menigte zag de 3 FM DJ’s op het podium totaal verrast vele cheques met grote en kleinere bedragen in ontvangst nemen. In totaal bracht de actie – waarbij Schaijkse verenigingen, clubs, bandjes, DJ’s en ondernemers de krachten bundelden - ruim 13.000 euro op.

De Schaijkse kerk geeft precies 23.30 aan als de stoet met de 3 FM DJ’s het centrum naderen. Fanfare Concordia en Docus de Das begeleiden ze, gevolgd door vele gesponsorde meelopers, het dorp in. Op het feestelijk verlichte evenementen plein tussen café de Potter en de pastorie is dan inmiddels een groots feest losgebarsten. Het massaal toegestroomde publiek wordt getrakteerd op een unieke mix van blaasmuziek, een folk-bandje, dansoptredens en dj’s. Het goede doel én het programma slaan aan. Van jong tot oud vermaakt zich opperbest. Precies zoals initiatiefnemers Jan van de Linden van Scouting Schaijk, Joep Manders namens de recreatieondernemers en Theo Potjes vanuit de Schaijkse horeca  het voor ogen hadden. Onder de noemer ‘Heel Schaijk zet zich in’ wilde het drietal het hele dorp bij de 3FM goede doelen actie betrekken en Schaijk op de kaart zetten. Dat is zichtbaar gelukt. 

Burgemeester Bakermans spreekt van ‘De grote kracht van Schaijk’

Burgemeester Marnix Bakermans, die de sfeer op het plein komt proeven, kan dit alleen maar be-amen: “Geweldig om hier te zien hoe Schaijk in korte tijd de schouders er gezamenlijk onder zet en een prachtig visitekaartje afgeeft met een groots bedrag voor het Rode Kruis. Lokale ondernemers zetten er de schouders onder samen met maatschappelijke organisaties als Scouting, Rotary, Carrousel Groen/Brabant Zorg, sportverenigingen, Stichting Carnaval de Moeslanden, Fanfare Concordia en platform toerisme Landerd. Juist die samenwerking toont de grote kracht van Schaijk.”

Extra chequepoint XXL

Inmiddels zijn de 3FM DJ’s door de Moeslandse nachtburgemeester Prins Twan d’n Urste op het podium verwelkomt. Er wordt letterlijk met cheques gestrooid. Vanuit verschillende Schaijkse verenigingen, bedrijven en clubs is er geld ingezameld. Bij elkaar is dit al goed voor €6542,-. Rotray Club Schaijk – Land van Ravenstein vult dit hoge bedrag nog aan met een cheque van maar liefst €3000,-. Een gedeelte van de opbrengst van de gezamenlijke horeca en de verkoop van Scouting Schaijk moet hier dan nog bij opgeteld worden. De DJ’s zijn totaal verrast. Dj Sander spreekt van ‘een extra cheque-point XXL’ en ‘een harde reset’. Nadat de DJ’s met de stoet weer zijn vertrokken is live op radio 3FM te horen én op NPO3 te zien hoe Dj Herman nog steeds onder de indruk is van de ontvangst in Schaijk: ‘Wat ons nu is overkomen: een totaal feest, ongelooflijk!’. Op instagram verschijnt de tussenstand: ‘Schaijk €10.000’. Ondertussen zorgt de lokale dj Akram er voor dat het totaal feest in hartje Schaijk nog even door gaat. 

20191221 093413

Reisplannen voor 2020 met TravelXL

  • Gepubliceerd in Nieuws

TravelXL heeft al volop plannen vor 2020. Zet ze alvast in je agenda: binnenkort meer informatie over elk van deze vier onderwerpen.

23 januari info avond Tanzania en Zuid Afrika

Op 10 mei gaan we met een groep naar Krakau

Op 4 oktober gaan we met een groep naar Jordanie

Van 2 t/m 5 april is de wandel 4 daagse op Mallorca en hier kunnen wij diverse arrangementen voor regelen.

De jeugd heeft de toekomst

Het 2e en meteen voorlopig laatste stuk vanuit Carnaval voor SEW.

Waarom, omdat ik denk dat het goed is dat onze eigen Prins Twan d´n Urste vanaf nu met regelmaat een stukske schrijft. Onze prins is tenslotte het boegbeeld van Moeslands carnaval. En dan wordt het misschien ook iets minder serieus……

We hebben ook 2 boegbeelden voor Jeugdcarnaval Prins Morris en Prinses Lindy.

Laat ik het eens hebben over Jeugdcarnaval en onze jeugd.

De gevleugelde uitspraak: “de jeugd heeft de toekomst” is gewoon keihard waar.

Onze jeugd bepaalt of en hoe we in het Moesland carnaval vieren in de toekomst.

Zonder aanwas van jonge Moeslanders welke carnaval willen vieren en in leven willen houden is carnaval ten dode opgeschreven.  Nu heb ik nog helemaal niet het idee dat onze Moeslandse jeugd carnaval opgeeft en “het wel goed vind”. Daarvoor moeten we als de gerenommeerde carnavalsvierders laten zien aan de jeugd hoe mooi carnaval is en we moeten laten zien hoe je dat kunt vieren. Doen we dat niet dan wordt het lastig in de toekomst. Met we bedoel ik alle Moeslanders van jong tot oud, onafhankelijk wat je doet met de carnaval; de optocht kijken, bouwen, organiseren, werken, etc., etc. Dit allemaal samen zorgt ervoor dat carnaval staat in het Moesland. 

Carnaval vieren doe je niet omdat het moet maar omdat je het leuk vind!

De historie laat zien dat vriendengroepen de langste levensduur hebben binnen carnaval. Dat is belangrijk voor als onze jeugd naar “de grote” komt. Laten we er voor zorgen dat onze jongste niet al carnavalsmoe zijn voordat ze van de lagere school af komen. 

Onze jeugd kan rekenen op een hele hoop GEWELDIGE vrijwilligers welke jeugd- en jongeren carnaval mogelijk maken. Bij deze GROTE complimenten voor Jeugdcarnaval Moesland en Jongerencarnaval Moesland. 

Jeugdcarnaval is hard aan het werk om het weer fantastisch voor de jeugd te maken. De certificaat uitreiking van de lascursus is net achter de rug. Een van de initiatieven om, behalve veilig te werken, te stimuleren om wagen te bouwen.

Jongerencarnaval vooral bekend om Carnaval Loverz doet veel meer! Ze hebben gesprekken met ondernemers en gemeenten over de meest uiteenlopende zaken; NIX18, locaties om verantwoord feest te vieren, beleid maken jeugd, etc.

Laat ik afsluiten met dat ik geweldig TROTS ben op “ons Moesland”, jong en oud ik vind jullie FANTASTISCH. 

Carnavaleske groet voorzitter Maarten Hendriks

Schaijk een Werelddorp wacht op wensen

  • Gepubliceerd in Nieuws

Mooie tradities moet je in ere houden. Dit jaar staat de grote wensboom van Schaijk een Werelddorp op het plein voor Dorpshuis de Phoenix te wachten op wensen. 

Ken jij iemand die het verdient om eens goed in het zonnetje gezet te worden en weet jij wat hem of haar echt blij zal maken? De ondernemers van Schaijk een Werelddorp laten bijzondere wensen uitkomen.... 

Vanaf dinsdag 10 december kun je bij de Schaijkse winkels een wenskerstbal halen voor jouw wens. Deze kunnen daarna tot 27 december ingeleverd worden bij Schoen & sportshop Bento en bij Sisters stoffen en fournituren. Vergeet niet je naam en telefoonnummer erop te vermelden! Zij zorgen er dan voor dat de wens in de grote kerstboom komt te hangen.  Mocht je niet in de gelegenheid zijn een kerstbal te halen dan kun je je wens ook insturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op 30 december worden de wensen die in vervulling gaan uitgereikt en bekend gemaakt worden.

wenskerstbal.jpg

21-12-2019 > Winter Theetuin

Kerstsfeer in de Theetuin op zaterdagavond 21 december met warme chocomelk, lekkere dikke taart, verse koeken, warme soep en marshmallows roosteren bij het kampvuur. We hebben het Theehuisje geschikt gemaakt voor een winters evenement; vol met terrasheaters en kaarsjes maken we er een gezellige knusse avond van.

Kun jij ook niet wachten tot het voorjaar? Kom dan op 21 december tussen 19:00 en 22:00 uur naar Theetuin Maashorst.

IMG_9548k.jpg


IMG_4880k.jpg

 

 

20-12-2019 > NPO Radio 3FM Serious Request – the life line actie

‘Heel Schaijk betrekken bij NPO 3 FM actie’

SERIOUS SCHAIJK ZET ZICH IN! 

 

SCHAIJK – Enkele Schaijkse horeca-, recreatie-, en centrumondernemers hebben in samenwerking met Scouting Schaijk het plan opgevat om een inzamelingsactie met uitreikingsevenement te organiseren rondom de NPO Radio 3FM Serious Request – the life line actie. Dit jaarlijkse media spektakel op Radio, TV en internet doet jaar ook het centrum van Schaijk aan. Er wordt een gezellig winterterras in hartje Schaijk ingericht met muziek en heerlijke hapjes en drankjes. Iedereen is van harte welkom op de grootste Schaijkse Kerstborrel allertijden! Simpel weg door alleen te komen ondersteun je al het goede doel. 

Gezellig overdekt winterterras

Op vrijdagavond 20 december komen de 3FM dj’s dwars door Schaijk wandelen. Dit jaar is dat Het Rode Kruis - tegen Mensenhandel. Een unieke gelegenheid waarbij ook Schaijk live op radio, tv en internet zich sprankelend op de kaart wil zetten. De initiatiefnemers willen het hele dorp, van vereniging tot scholen, van clubs tot ondernemers en individuele inwoners oproepen om zelf inzamelingsacties op touw te zetten. Dit onder het motto: ‘Serious Schaijk zet zich in!’ Als de 3FM dj’s door Schaijk komen wil men hen het ingezamelde geld aanbieden op grote cheques. Rond dat moment wordt een sprankelend evenement opgetuigd op het nieuwe plein tussen de pastorie en café de Potter. Een gezellig overdekt winterterras met podium, leuke muziek, lekkere hapjes en drankjes waar iedereen van harte is uitgenodigd. 

Muziek

De Schaijkse fanfare Concordia heeft plannen om de dj’s muzikaal te begeleiden vanaf de gemeentewerf  tot het plein voor café de Potter. Daar zorgt een DJ en een bandje voor sfeervolle muziek. Ook prins Twan d’n Urste zal acte de présence geven. De Rotary Club Schaijk-LvR heeft aangekondigd een actie op touw te zetten. De Explorers van Scouting Schaijk zullen de 3FM DJ’s na het passeren van het bruisende hart van Schaijk het dorp uit begeleiden. De organisatie roept iedereen op om naar dit gezellige evenement te komen om zo samen een mooi visitekaartje af te geven en het goede doel te ondersteunen. Het evenement duurt van 19:00 tot 0:00 uur en is gratis toegankelijk.

Schaijkenaren die individueel of met hun vereniging of bedrijf een inzamel actie op touw willen zetten of de organisatie van dit evenement op wat voor manier dan ook willen ondersteunen kunnen een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

SERIOUS SCHAIJK ZET ZICH IN!

  • Gepubliceerd in Nieuws

‘Heel Schaijk betrekken bij NPO 3 FM actie’

SERIOUS SCHAIJK ZET ZICH IN! 

 

SCHAIJK – Enkele Schaijkse horeca-, recreatie-, en centrumondernemers hebben in samenwerking met Scouting Schaijk het plan opgevat om een inzamelingsactie met uitreikingsevenement te organiseren rondom de NPO Radio 3FM Serious Request – the life line actie. Dit jaarlijkse media spektakel op Radio, TV en internet doet jaar ook het centrum van Schaijk aan. Er wordt een gezellig winterterras in hartje Schaijk ingericht met muziek en heerlijke hapjes en drankjes. Iedereen is van harte welkom op de grootste Schaijkse Kerstborrel allertijden! Simpel weg door alleen te komen ondersteun je al het goede doel. 

Gezellig overdekt winterterras

Op vrijdagavond 20 december komen de 3FM dj’s dwars door Schaijk wandelen. Dit jaar is dat Het Rode Kruis - tegen Mensenhandel. Een unieke gelegenheid waarbij ook Schaijk live op radio, tv en internet zich sprankelend op de kaart wil zetten. De initiatiefnemers willen het hele dorp, van vereniging tot scholen, van clubs tot ondernemers en individuele inwoners oproepen om zelf inzamelingsacties op touw te zetten. Dit onder het motto: ‘Serious Schaijk zet zich in!’ Als de 3FM dj’s door Schaijk komen wil men hen het ingezamelde geld aanbieden op grote cheques. Rond dat moment wordt een sprankelend evenement opgetuigd op het nieuwe plein tussen de pastorie en café de Potter. Een gezellig overdekt winterterras met podium, leuke muziek, lekkere hapjes en drankjes waar iedereen van harte is uitgenodigd. 

Muziek

De Schaijkse fanfare Concordia heeft plannen om de dj’s muzikaal te begeleiden vanaf de gemeentewerf  tot het plein voor café de Potter. Daar zorgt een DJ en een bandje voor sfeervolle muziek. Ook prins Twan d’n Urste zal acte de présence geven. De Rotary Club Schaijk-LvR heeft aangekondigd een actie op touw te zetten. De Explorers van Scouting Schaijk zullen de 3FM DJ’s na het passeren van het bruisende hart van Schaijk het dorp uit begeleiden. De organisatie roept iedereen op om naar dit gezellige evenement te komen om zo samen een mooi visitekaartje af te geven en het goede doel te ondersteunen. Het evenement duurt van 19:00 tot 0:00 uur en is gratis toegankelijk.

Schaijkenaren die individueel of met hun vereniging of bedrijf een inzamel actie op touw willen zetten of de organisatie van dit evenement op wat voor manier dan ook willen ondersteunen kunnen een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nettie reist, nog steeds, en ver !

Nettie van de Venne is al een tijdje alleen, maar dat weerhoudt haar niet om op reis te gaan; ver weg, alleen, op haar 76e... Op de foto zie je een hoop van de locaties die ze op de wereld al heeft bezocht, niet bepaald om de hoek... Lees hier haar verhaal:


Over een vorige reis naar de Filipijnen:
www.nettie.waarbenjij.nu > Alleen die website houdt binnenkort op te bestaan. Maar je kunt er nog steeds mijn verhalen lezen. Helaas alleen die van mijn laatste reis naar de Filipijnen en dat was een behoorlijk pittige. Foto’s kun je gewoon downloaden.

Schermafbeelding_2019-11-29_om_09.29.02.png

 

Over haar aankomende reis naar Myanmar:

Voor mijn aankomende reis naar Myanmar heb ik de app polarsteps.nl gevonden, die is meer van deze tijd en leuker om te volgen. Wil je Nettie volgen, download dan deze app en vind haar.


image.png

Mijn redenen om alleen te reizen:
Het heeft vele voordelen om op je eentje te wereld te ontdekken. Zo heb je bv veel eerder – en meer contact – met de lokale bevolking. Bovendien is het erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling: het maakt je socialer, onafhankelijker, creatiever, veerkrachtiger,  je leert beter onderhandelen en je zwakke en sterke punten komen boven drijven. Maar het is vooral leuk en op mijn leeftijd erg belangrijk:  het houd me waarschijnlijk langer gezond. Kortom ik tel mijn zegeningen.

Een kort maar indrukwekkend verhaal. Volg Nettie op haar websites, of kom haar tegen in ons Mooie Schaijk, want daar keerst ze toch elke keer graag weer naar terug.

Schermafbeelding_2019-11-29_om_09.21.21.png

Schermafbeelding_2019-11-29_om_09.21.12.png

Schoikse Minse: Laurens Jans

Naam
Laurens Jans

Geboortedatum
24-02-1970

Van wie bende ge dr ene
Ik ben het 7e kind  uit het gezin van Piet en Lea Jans. Samen met mijn broers en zussen, Maria, Marij, Fransien, Frans, Henk, Johan en Martijn woonde we aan de Heibloemstraat in Schaijk op een boerderij.

Waar in Schaijk opgegroeid?
Ik ben in de Schaijkse hei opgegroeid. Ik heb daar een prachtige jeugd gehad, samen met veel Schaijkse gezinnen met veel leeftijdsgenoten. Op zondag paaltjes voetbal, met familie Lamers, familie Zegers, familie de Klein, nog meer familie’s Lamers. Ook gingen we op zondag naar de kerk, niet leuk op dat moment, maar achteraf toch veel plezier aan beleefd. Na de kerk gingen we bij de buurt op de koffie. Dat vond ik altijd gezellig. In de wintermaanden schaatsten we met heel de buurt op de gidsenvijver (bij Docus de das). Lekker ijshockeyen met Familie van de Elzen, Jansen, Peters, Lamers, Zegers, den Brok, Verstegen, de Klein en natuurlijk wij met 2 of 3 man uit ons gezin. GEWELDIG was dat. Warme herinneringen.

Toen ik ouder werd vond ik het leuk om te helpen op de boerderij. Daar heb ik geleerd om aan te pakken. Dat heeft me gevormd tot degene die ik ben. Kortom een geweldige jeugd, waar ik iedereen die daar bij hoorde dankbaar voor ben.

Waar overal gewoond?
Ik heb gewoond op verschillende adressen in Schaijk, zowel in het dorp als in het buitengebied. Met 1 uitschieter naar Denemarken. Daar ben ik met mijn broer Frans en zijn gezin in 1996 naar toe verhuisd. Daar heb ik 1½ jaar met plezier op zijn boerderij gewerkt. Dat was denk ik de meest leerzame ervaring van mijn leven. Eenmaal terug in Nederland ben ik weer in Schaijk gaan wonen. Momenteel aan de rand van het dorp.

Woont nu met en in?
Ik woon met mijn gezin in de Willevenstraat in Schaijk. Met mijn vrouw Tamara en onze 3 kinderen Melle, Jinte en Nanne.

Lagere school en daarna
Maria school
LAS in Oss
Streekschool in den Bosch, opleiding Machinist Grondverzet.

Wat doe je nu?
Ik werk bij Loon en grondverzetbedrijf Peter Loeffen. Ik ben hoofdzakelijk Shovel machinist, maar ben ook op andere manieren inzetbaar.

Schermafbeelding_2019-11-24_om_20.32.34.png

Waar kunnen we je van kennen?
Je kan me kennen van de optocht, bij de individuelen. De laatste 6 jaar doe ik daar aan mee.
Je kan me kennen van mijn werk omdat ik het grootste gedeelte van de tijd in Schaijk werk.
Je kan me kennen van DAW, waar ik jeugdtrainer ben van de JO17-3, een leuke hobby.
Je kan me kennen van de carnaval, een mooi feest!! Voorheen actief lid van CV Bekek ut Mar.(bestaat nu allen nog uit rustende leden.)
Je kan me kennen gewoon van de straat, ik ben veel in Schaijk te vinden.
Je kan me kennen van de RPP, politiek lijstduwer.

Schermafbeelding_2019-11-24_om_20.33.29.png

Wat trekt je zo aan in Schaijk en wat maakt Schaijk zo bijzonder?
Schaijk maakt het voor mij aantrekkelijk, omdat er voor jong en oud allerlei voorzieningen zijn. We hebben ook veel ondernemers die in het dorp hebben geinvesteerd, daardoor blijft een dorp leefbaar en vooral bij de tijd.

Wat Schaijk voor mij zo bijzonder maakt is, dat wat er ook georganiseerd wordt of wat er ook te doen is in Schaijk, het altijd goed en gezellig is onder elkaar. Bv. De Carnaval, de Kermis deze was ook weer top dit jaar, wat mij betreft mede door het nieuwe centrum. Ook Beleef Schaijk, intocht van de Sint en de Kerstmarkt. Kortom voor ieder wat….

Ook de natuur om ons heen is prachtig. En de vele boerderijen om ons heen vind ik gewoon mooi. Niet alleen mooi, maar ook de bedrijvigheid eromheen vind ik mooi en nuttig. Ook die sector maakt dat Schaijk voor mij een wereld dorp is. Met standvastige ondernemers die er een goed leefbaar dorp van maken, voor alle inwoners van Schaijk.

Wat moet iedereen over Schaijk weten?
Dat we nog steeds de grootste en mooiste optocht van de hele wereld hebben.
En we hebben natuurlijk ook veel recreatie mogelijkheden erbij gekregen de laatste jaren.

Wat weet niemand over jou?
Dat zeg ik niet want dan is dat niet meer zo.

Wat is jou lijfspreuk?
Doe maar normaal dan bende niks aparts.

Wat is je mooiste herinnering aan Schaijk en wat wil je er over kwijt?
Mijn mooiste herinneringen liggen tussen de jaren 1970 en 2019. Ik heb uit al die jaren herinneringen die Schaijk mij zo dierbaar maken. Met name lagere schooltijd, jeugdcarnaval met de buurt: toen ontstond CV Bekek ut Mar. Later kwamen de jong uit Turp erbij. Daaruit is de groep vrienden ontstaan die we tot op de dag van vandaag zijn. Samen bouwen aan een wagen, overal aan meedoen. O.a. 6-kamp, braderie, optocht, liedjes festival, de pronkzitting bekijken en bijwonen en vroeger soms een beetje verstoren. Ook heb ik veel mooie herinneringen aan de Postduif.  Met de zelfde vrienden groep. Wat het zo bijzonder maakte was dat er zo nog vele groepen meer waren uit ons dorp. In de ene groep waren ze wat jonger en de andere groep waren ze wat ouder. Daardoor was het zo gezellig en we leerde veel van elkaar. Slechte dingen , maar vooral ook goede dingen. Kortom sociaal een mooi systeem. Ik heb er in ieder geval fijne herinneringen aan overgehouden en een heel stel goede vrienden en bekende Schaijkenaren.

Dan DAW niet te vergeten. Een geweldige tijd bij ons eigen DAW. Vooral de tijd bij DAW 7. Dat was een team dat overal in uitblonk. Sportief, agressief (soms een bietje dan, nooit uit de hand gelopen) attractief een 10, passief een 11 en in de kantine kampioen. Legendarisch was de interland in Denemarken. Dat is misschien wel mijn mooiste herinnering aan Schaijk, nou ja, de mensen uit Schaijk. Want ja, zo zijn ze hier…

Schermafbeelding_2019-11-24_om_20.33.01.png

Dan ga je wonen in een ander land, 650km verderop. Dan bellen ze je na een tijd op, mogen wij op bezoek komen bij jullie? Waarop ik zeg, Ja gezellig en met hoeveel man komen jullie dan? En dan zeggen ze, Ja met z’n alle natuurlijk, inclusief partners. Ik vond het geweldig, wat een weekend was dat. Met een echte interlands wedstrijd tegen een Deens team, prachtig was het.

Samen met mijn gezin heb ik mooie en leuke herinneringen aan carnaval, en de andere evenementen die gehouden worden in Schaijk. Verder genieten wij van de plek waar wij met ons gezin wonen.

Schermafbeelding_2019-11-24_om_20.33.46.png


Laat de Moeslandse jeugd zelf bouwen!

De optochten in Schaijk hebben al vele jaren een ontzettend goede reputatie. Niet alleen in de omliggende gemeenten, maar ook ver daar buiten is de optocht van ons eigen Moesland bekend en zeer gewaardeerd. Dat is iets waar we enorm trots op mogen zijn. En eerlijk is eerlijk dat zijn we ook. We zeggen niet voor niets dat het de ‘schonste, grutste en moiste optocht van hiejel de wirreld’ is. Dit is overigens niet iets wat er ineens was. Daar is jaren hard voor gewerkt door de Stichting, de jeugd en met name de clubs.

De clubs hebben een cruciale rol in dit alles. De clubs bepalen de carnaval, de optocht en…het voortbestaan van Moeslands carnaval. Zonder de clubs staat alles stil.

Clubs ontstaan door vriendengroepjes die elkaar kennen van school, het sporten of van het uitgaan. Clubs ontstaan spontaan, vrijwillig en zonder opgelegde druk van buitenaf. En zo hoort het ook te gaan. Zo is de basis gelegd voor een mooie toekomst als club en kun je jaren meedoen aan de optocht. Zowel bij de jeugdcarnaval op zondag als de grote optocht op Moesmoandag.

En daar zit hem nu net de kneep.

1980_-_Jeugdoptocht_5.jpg

Vele clubjes worden nu al gevormd door de ouders om complete klassen van de basisschool aan te melden voor de jeugdoptocht. Op zich helemaal niets mis mee dat de kinderen mee doen aan de jeugdoptocht, want daar is de optocht per slot van rekening voor bedoeld. Nadeel daarvan is dat de meeste clubs uit elkaar vallen omdat ze naar een andere school gaan na de basisschool en uit elkaar groeien. En…een hoop kinderen hebben hun ‘kruit’ al verschoten door te vroeg te beginnen aan de optocht. Dan is de lol er af en hebben ze geen zin meer om een wagen te gaan bouwen voor de optocht.

Maar dat er door de ouders veruit het meeste werk wordt gedaan aan de loopgroepen en/of wagens is natuurlijk niet goed te praten. Kinderen leren het meeste door dingen zelf te doen. En dan ziet het er maar iets minder mooi uit. En dan kloppen de kleuren maar niet. En dan hebben de handen maar drie vingers. Dat geeft echt helemaal niets. Het belangrijkste is dat de kinderen er plezier in hebben! En dat ze op zondag met een grote glimlach door de Moeslandse straten trekken en dan echt kunnen zeggen ‘ja, dit hebben wij echt helemaal zelf gemaakt’. Dan ben je trots en dit gevoel is vele malen sterker dan welk gevoel ook.

En natuurlijk snap ik ook wel dat sommige dingen niet door kinderen gemaakt kunnen worden. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ze meer kunnen dan dat wij met zijn allen denken. En daar gaat de Moesacademy over.

jeugdoptocht_3.jpg

Moesacademy
Met de Moesacademy proberen we de jeugd weer warm te krijgen voor het bouwen van wagens. Het bouwen van wagens is niet moeilijk. Heel Schaijk doet het al bijna 66 jaar. Het is van generatie op generatie gegaan. In de loop der jaren is het ook veranderd. Technieken veranderen, materialen veranderen en de manier van bouwen is veranderd. Wat niet is veranderd is dat mensen er nog steeds heel veel uren in moeten steken om een wagen te maken. Daar kunnen we niets in betekenen maar wel de jeugd laten ontdekken wat het bouwen aan een wagen inhoudt.

Al doende leer je wat je sterke punten zijn, wat je leuk vind en waar je voldoening uit haalt. En waar kun je nu het beste het vak leren dan in de praktijk bij de wagenbouwers van het Moesland. 

Op zondag 12 januari 2020 wordt voor de derde keer een bouwbezoek georganiseerd voor de Moeslandse jeugd. Met dit grote verschil ten opzichte van de voorgaande jaren; er mag nu daadwerkelijk gebouwd worden aan een carnavalswagen voor de grote optocht.Twee doelen hopen we hiermee te bereiken:

-       Ontdekken wat de je leuk vind om te doen

-       Hopen dat het bouwvirus over slaat naar de jeugd

Het is een super leuke hobby waar je uren je creativiteit in kwijt kunt en dit kun je dan ook nog delen met een groot publiek. Kei moi toch!

Geef je dan ook massaal op voor de Moesacademy! Het is super leuk, leerzaam en helemaal gratis!
Opgeven kan hier: http://www.deoptocht.nl/bouwbezoek-carnavalsclubs-moesland/

Opbouwen_78.JPG

We starten om 10.30 uur en verzamelen bij de Piramide. Het programma duurt tot ongeveer 14.00 uur. Voor vervoer en een hapje en een drankje wordt gezorgd.Oh ja, jeugd tot en met 18 jaar kan zich aanmelden. We gaan sowieso in twee groepen aan de slag. Een groep t/m 13 jaar en een groep 14 t/m 18 jaar. 

Tot dan!

Houdoe
René Derks
www.deoptocht.nl

Opbouwen_39.JPG


Opbouwen_60.JPG

De nieuwe voorzitter aan het woord

Op het moment dat ik dit stuk schrijf zit ik nog wat brak achter mijn beeldscherm. Bij te komen van het openingsbal van de Kêleströpers. Niet alleen omdat het echt gezellig was maar ook omdat voor het eerst in het Landerds bestaan of sterker nog in het bestaan van carnaval in het Moesland, Smousenrijk en Kêlerijk er een Prinses het hogste van het hogste is tijdens carnaval. Hartstikke leuk, Prinses Debby en Hertogin Josje veel plezier de komende 2 jaren. Uiteraard ook Prins Joost, Prinses Jenna en Adjudant Roy gefeliciteerd met jullie benoeming tot het hoogste in het Smousenrijk. 

mmm, misschien is het stukje hierboven niet het beste begin voor mijn allereerst stuk als voorzitter van Stichting Carnaval de Moeslanden. Laat ik dan nu maar bij het begin beginnen. Enige tijd geleden kreeg ik de vraag of ik, in een bepaalde frequentie, een stukje wil schrijven voor SEW. Ja, natuurlijk wil ik dat. Mooi bereik op een mooie goede site en zo kunnen we, Stichting Carnaval de Moeslanden, op een andere manier ons publiek bereiken. Maar ja, dan komt het. Ga ik een serieus stuk schrijven, luchtig, informatief, vermakend, makkelijk leesbaar, formeel. Ik heb besloten dat ik gewoon ga schrijven en wat het wordt, wordt het. Op de dag dat ik gevraagd heb was onze nieuwe prins nog niet bekend.

Nu wel Prins Twan d’n Urste en zijn Prinses Manon zullen komende 2 jaren heersen over het Moesland. Ja, voor velen een verrassing en een heel erg leuke verrassing. Onmiddellijk na zijn onthulling rees de vraag; maar wie wordt dan de grootvorst? Ga ik nog 2 jaar de rol van grootvorst oppakken, gaat de rest van de Raad van Elf dit opvangen, nieuwe grootvorst of ? Op dit moment is alleen op de eerst vraag een antwoord; nee ik ga dit niet doen. Ik ben voorzitter van Stichting Carnaval de Moeslanden. Op de andere vragen is nog geen antwoord. Maar ik beloof jullie binnen nu en 4 weken is bekend hoe we dit oplossen. We gaan dit bekend maken en laat ik vast iets verklappen, we laten dit niet ongemerkt voorbij gaan. We maken er ergens op een moment een feestje van, waar jullie bij deze al bij uitgenodigd zijn. Later meer….

Het volgende evenement, behalve wat ik zojuist beschreven heb, zijn de pronkzittingen. De eerst artiestenavond is geweest en het gaat weer wat beloven! Schrijf vast in de agenda; zaterdag 04 januari 2020 vanaf 15:00 uur kaartverkoop in de Phoenix. 

Tot het volgende stuk. 

Maarten Hendriks
Voorzitter Stichting Carnaval de Moeslanden 

Roy Derks - Lekkerz van hier

Naam: Roy Derks

Naam bedrijf: Lekkerz van hier

Adres: Schutsboomstraat 13A, 5374 CA Schaijk

Site: www.lekkerzvanhier.nl

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">


Omschrijving gezin:

Ik woon alleen boven de winkel. Heb een vriendin maar woon daar niet mee samen.

Wie ben jij als ondernemer:

Ik ben 39 jaar, geboren in Nijmegen en opgegroeid in Groesbeek. Mijn tienerjaren heb ik in Grave gewoond. Ik ben in Oss gaan samenwonen op mijn 21e en via Berghem 3 jaar geleden in werelddorp Schaijk gaan wonen .Voordat ik ondernemer werd was ik supermarktmanager. Op mijn 15e ooit als vakkenvuller begonnen en de branche nooit meer verlaten. Al langer had ik de wens en passie om iets voor mezelf te gaan starten en toen ik hier net kwam wonen was die kans in eigen dorp er vrijwel meteen door het nieuwe centrumplan. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen en doe dit nu alweer 1,5 jaar en elke dag met een glimlach.


Wat maakt jullie uniek:

Lekkerz van hier is een delicatessenzaak en cadeauwinkel in 1. Ik verkoop producten van betere kwaliteit dan wat de supermarkt kan bieden en daarnaast zit er vaak ook nog een mooi verhaal aan elk product.


Hoe zie jij Lekkerz van hier over 5 jaar:

Ik ben positief over de toekomst. Het eerste jaar was enorm aftasten waar de klant nou echt naar op zoek was. Er is veel veranderd in de winkel om aan deze vraag te voldoen. Ik merk dat hier goed op wordt gereageerd door de klant. Ik verwacht dat Lekkerz van hier over 5 jaar bekend staat als de plek waar je voor unieke cadeautjes en voor heerlijke kaas en noten moet zijn.

 1090344Hoe zien jij de toekomst voor de Schaijkse ondernemers?

Ik denk dat er toekomst is voor Schaijkse ondernemers. Helemaal nu het centrumplan helemaal klaar is. Wat ik wel merk is dat er een “online-cultuur” gaande is waardoor mensen sneller kiezen voor gemak. Er wordt erg veel online geshopt wat niet goed is voor de lokale winkels in het dorp. Om het dorp gezond, levendig en aantrekkelijk te houden is het belangrijk om gebruik te maken van het winkelaanbod in het dorp, want een aantrekkelijk winkelaanbod zorgt voor toevloeiing uit andere dorpen.


Op welk product dat jouw winkel levert, ben je het meest trots en waarom?

Dat is eigenlijk het totaalplaatje van de winkel. Het ruime assortiment geeft redenen genoeg om de winkel met regelmaat te bezoeken.


Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jouw toekomstbeeld?

Door de kwaliteit van mijn producten te komen ervaren en bereid te zijn om meerdere winkels te bezoeken voor hun boodschappen en niet alles onder 1 dak te halen. Dat is handig, maar niet goed voor het totaalaanbod in Schaijk. “Dus kom vanaf het centrumplein even het hoekje om en ervaar de kwaliteit !

kaas

17-11-2019 > Muzis presenteert Familie concert Baboesjka

Samen met verteller/theatermaker Joep Onderdelinden brengen de musici van het Hexagon Ensemble een theatraal concert waarbij het publiek wordt uitgedaagd om verder te kijken dan de buitenkant. Aan de hand van de Russische versie van het sprookje “Belle en het Beest” laten zij het publiek kennis maken met onverwachte kanten van Rusland en de Russische muziek.

17 November 12:00-14:00 uur in de Phoenix. Entreeprijs 14,50, tot 12 jaar gratis

Annie en Monique van Magnifiek

Naam: Annie van Hal en Monique van den Akker

Naam bedrijf: Magnifiek Damesmode

Adres: Schutsboomstraat 21A, 5374 CA Schaijk

Site: www.magnifiekdamesmode.nl

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Omschrijving gezin:

Annie: getrouwd met Frans van Hal en hebben samen 3 lieve kinderen.

Monique: getrouwd met  Arno van den Akker en hebben 2 dochters, Amber en Pleun.

Wie ben jij als ondernemer:

Annie: 

Ik ben geboren op de Lage Baan, waar ik ben opgegroeid in een warm gezin.

Ik heb ruim 24 jaar bij de Rabobank organisatie gewerkt, 1 jaar bij Van Boxtel Verzekeringen en daarna bij Van Dinther Bouwbedrijf waar ik nu op maandag (als Magnifiek gesloten is) nog met heel veel plezier en enthousiasme werk. Eind 2014 stopte Lies Versluis met Magnifiek en ben ik per 1 januari 2015 samen met Philomeen verder gegaan met Magnifiek

Monique:

Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin in Overlangel. Circa 9 jaar heb ik bij Coolen Makelaardij in Schaijk gewerkt en al ruim 20 jaar verwerk ik de administratie voor ons metaalbedrijf Vd Akker Metaal.

Annie heeft mij in maart 2017 benaderd met de vraag of ik Magnifiek met haar wilde gaan voortzetten, aangezien Philomeen Smits, medeoprichtster van Magnifiek, wilde gaan stoppen. Na een paar nachtjes slapen, heb ik de knoop doorgehakt en ben vol enthousiasme per 1 januari 2018 gestart.


Wat maakt jullie uniek:

Wij hebben kleding voor jong en oud en wat niet overal hangt. We kopen alles met zorg in en passen alles door. Een eerlijk en persoonlijk advies, tijd voor een praatje en/of een kopje koffie vinden wij heel belangrijk.

Hoe zien jullie Magnifiek over 5 jaar:

Nog steeds het gezellige winkeltje op de hoek, waar persoonlijk contact en eerlijk advies met en voor de klant voorop staat.


Hoe zien jullie de toekomst voor de Schaijkse ondernemers?

Rooskleurig.

Na lang wachten heeft Schaijk een mooi nieuw centrum gekregen met voldoende parkeergelegenheid, maar er is nog steeds plek voor meerdere winkels. Ook zijn we heel blij met de vele toeristen die de Roompot, Hartje Groen en Herperduin aantrekken. Daar kunnen we allemaal, winkeliers, horeca en bedrijven, een graantje van mee pikken en dit geeft  toch extra ruuring in ons mooie centrum.

Op welk product dat jouw winkel levert, ben je het meest trots en waarom?

Als de klant tevreden de deur uitgaat met onze mooie kleding, dan worden wij daar heel blij van en zijn we trots.


Hoe kunnen Schaijkenaren bijdragen aan jouw toekomstbeeld?

Dat de schaijkse dames bij ons binnen komen lopen en kunnen ervaren dat we mooie en sportieve kleding verkopen.

20-11-2019 > Beleef Schaijk Kick-off avond

Vanaf half 8 ben je welkom in de zaal van de Potter: het is tenslotte een burger initatief en niet van de winkeliers of zo. Jij hetb dus medeeigenaar van het idee en kunt bijdragen aan de gewenste opzet van dat weekend. Kijk of je erbij kunt zijn en draag bij !

Abonneren op deze RSS feed